Алік Олісевич розповів про свою книгу "Революція Квітів"

//

Анна

Під брендом “Хіппі у Львові” наприкінці березня вийшла друком ще одна тематична книга. Цього разу це окреме видання спогадів справжнього бунтаря та правдивого хіпі Аліка Олісевича . Читайте його коментарі до “Революції Квітів” на AfishaLviv.net

Ззовні:

olisevych

Дизайн обкладинки розробила Ірина Гібей. На ній побачите “сидячу Свободу” у поєднанні з пацифіком – це своєрідний бренд видань “Хіппі у Львові”. Серед намальованих квітів – постать самого Аліка Олісевича на його вічному ровері “Десна”. На звороті обкладинки – картина “Ангел Святого саду” Сергія Орловського. Картина намальована цього року, проте вже вважається символом львівської хіпової тусовки від 1960-их років.

Всередині:

“Це моя автобіографічна книжка. Спогади починаються із раннього дитинства – 10-річного віку – коли я власне захопився ідеями хіпі. Від 1968 року до розвалу імперії зла на початку 90-их. Також описав свою подорож до Амстердаму кілька років по тому.” 

Ця книга мала вийти ще 5 років тому

“Коли Іван Банах запропонував 5 років тому видати таку ж книгу, вийшла ціла збірка спогадів не лише від мене, але й від моїх друзів. Я познайомив Івана із багатьма нашими приятелями – Пензлем, Вишнею … і він їх розкрутив на розмову, на те, щоб вони й самі написали свої спогади. Так з’явився перший альманах “Хіппі у Львові” і однойменний бренд. Проте ідея написати власну книгу залишилася.  До цього тексту я додав багато посилань на джерела, деякі із них надрукував у додатках. Також додав фото, частина із яких ще ніде не публікувалася. Я люблю, коли книги оздоблені фотографіями – адже це правдива історія”

Хіппі у Святому Саді, Львів

Я показую наш громадянський аспект

“Дуже багато уваги приділив темі соціальної активності хіпі, щоб люди не керувалися стереотипами про те, що хіпі – якісь баламути. Ми одними із перших утворили свою правозахисну групу “Довіра”, представництва якої були тоді вже в Москві і в Пітері. Також описав події в Югославії – я там жив і брав участь у їхніх демонстраціях, так само в Афінах в Греції в 1990 році, таке ж саме в Польщі, в Чехії…”

Алік Олісевич показав цей громадянський аспект львівського руху хіппі і підкріпив його масою матеріалів, довідок та посилань. У книзі опубліковано офіційні листи та статті з іноземних видань. 

Хіппі у Львові

Львівський рух хіпі – продовження

У двох альманахах “Хіппі у Львові” загалом описали свої спогади сорок людей. Ці книги та “Революцію квітів” планують перекласти та видати у Польщі. 

“В Литві є музей хіппі, проте своїх книг вони не мають,” – розповідає Алік. – “Тому я вважаю нашим досягненням – надрукувати зробити такі альманахи та книги спогадів. Завдяки тому, що ми підняли свій дух цими виданнями, у Львові знову відбувається ренесанс львівських мотохіпі – вже четверо моїх друзів знову придбали собі мотоцикли! Натхненна альманахом, відродилася і група Супер Вуйки.”

Також скоро світ побачить третій альманах – він теж вийде під брендом “Хіппі у Львові”, проте охопить всі субкультури, які активно діяли у Львові. Робота над ним почнеться незабаром.

Розмовляла Ляна Мицько

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.