15 вересня – Міжнародний день демократії

//

sashko

20180907174351-9584

Міжнародний день демократії Генеральна Асамблея ООН проголосила 13 грудня 2007 року.

Цей день є добрим приводом звернути увагу на стан демократії у світі. Демократія – це не тільки мета, а й процес, і лише за умови повної участі та підтримки міжнародної спільноти, державних органів влади, суспільства й окремих громадян ідеали демократії можна здійснити для кожної людини в кожному куточку світу, – зазначають в ООН.

Важливими елементами демократії, яка належить до універсальних та фундаментальних загальнолюдських цінностей і принципів ООН, є ідеали свободи, повага прав людини, принцип проведення періодичних і нефальсифікованих виборів на основі загального виборчого права. Ці цінності відображено в Загальній декларації прав людини і додатково роз’яснені в Міжнародному пакті про громадянські і політичні права, що закріплює сукупність політичних прав і громадянських свобод, які є опорою справді демократичних держав. Своєю чергою, демократія забезпечує природні умови для захисту й ефективної реалізації прав людини.

Зв’язок між демократією та правами людини зафіксована в статті 21 (3) Загальної декларації прав людини, яка проголошує: «Воля народу має основою влади уряду; ця воля повинна виявлятися у періодичних і нефальсифікованих виборах, які мають провадити при загальному й рівному виборчому праві шляхом таємного голосування або ж через інші рівнозначні форми, що забезпечують свободу голосування».

Однаково важливими для демократії є Міжнародний пакт про економічні, соціальні й культурні права та пізніші документи про права людини, які встановлюють права груп населення (наприклад, корінного населення, меншин, людей з інвалідністю), адже вони забезпечують об’єктивний розподіл матеріальних цінностей, а також рівність і справедливість щодо реалізації громадянських і політичних прав.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.