19 серпня святкуємо Преображення Господнє, або Спаса

//

sashko

1566193253_1471585534-9906

Спас (або Спаса) – одне з найвідоміших літніх свят, яке відзначаємо 19 серпня. За церковним календарем свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа є одним із найбільших дванадцяти свят. Попри те, що воно припадає на строгий Успенський піст (або Спасівку), цього дня дозволено споживати рибу, олію та вино.

У Євангеліє міститься опис Перетворення, чи Преображення Господнього. Відкривши учням, що Йому слід страждати, бути вбитим і на третій день воскреснути, Христос завів трьох апостолів – Петра, Якова й Івана – на гору Фавор і преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг. Преображення Христове супроводжувалося з’явою старозавітних пророків Мойсея й Ілії, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх осінила світла хмарина, і з неї почувся голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!».

Святкуванням Преображення церква відзначає поєднання у Христі двох начал – людського й Божого.

У народі це свято припадає на час достигання плодів, а ще, ймовірно, перегукується з дохристиянським святом врожаю. Цього дня несуть до церкви й освячують дари природи: яблука, а також груші, сливи виноград, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо. Іноді на Спаса до церкви також несли мак, моркву, цибулю, лікарські трави. Після Служби Божої освячували принесені продукти, а потім йшли додому і споживали їх. Спершу їли яблука й мед, запиваючи виноградним або яблуневим вином, «щоб садовина родила», а потім переходили до інших страв.

Приказки про Спаса

Прийшов Спас – бери рукавиці про запас.

Як прийде Спас, то комарам урветься бас, а як прийде Пречиста (28 серпня) – забере їх нечиста.

До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.

Святий Спас приготував усього про запас: і дощ, і вітер, і холод, і тепло.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.