25 червня – День моряка, Всесвітній день вітиліго

//

sashko

1497038800126120607

За ініціативою Міжнародної морської організації, яка входить до ООН, 25 червня визначено професійним Днем моряків.

Рішення про святкування такого дня ухвалили 2010 року. Держави-члени Міжнародної морської організації, які входять в ООН, підписали на конференції в Манілі резолюцію №19.

У резолюції наголошено, що спеціальний день для людей всіх морських професій необхідний, оскільки моряки зробили величезний внесок у справу міжнародної торгівлі, світової економіки та розвиток громадянського суспільства загалом.

Моряк – професія не тільки важка, а й небезпечна, адже щодня у плаванні їх може чекати нова загроза. Тим часом 80% торгової продукції у світі транспортують саме кораблями.

Свято присвячене морякам торгового флоту, які, на відміну від військових моряків, доти не мали власного свята.

Всесвітній день вітиліго

2c78862d_99e4_4e1e_ad37_6f35b9fba799_1529929294_613x367_6569428238_3_0

Вітиліго – це хронічне захворювання шкіри, за якого спостерігається поява розлогих білявих ділянок депігментації на шкірі хворих. Всесвітній день вітиліго, який відзначаємо в системі памʼятних дат ООН, має на меті поширити інформацію про це захворювання та закликає до толерантного ставлення до людей, які його мають.

Вітиліго характеризується розвитком на шкірі (переважно на обличчі, шиї, кистях) людини, у волоссі, сітківці очей різних за формою і розміром знебарвлених(білих) плям, тобто порушенням пігментації, які можуть поширюватись і зливатись.

Це захворювання не є вродженим. Хвороба може розпочатися в будь-якому віці, але в 70 % випадків — до 20 років.

Вітиліго розвивається внаслідок втрати або зниження функції меланоцитів. Однак остаточно причину захворювання не встановлено. Вважають, що вирішальну роль у виникненні захворювання відіграють порушення діяльності нервової та ендокринної систем.

Плями вітиліго можуть збільшуватися, зливатись і створювати великі вогнища неправильних обрисів. Волосся та пушкове волосся на депігментованих плямах або знебарвлене, або зберігає свій пігмент.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на вітиліго хворі близько 0.8-2.8% населення. Суб’єктивних відчуттів, крім психологічного дискомфорту, при вітиліго немає.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.