3 червня – Всесвітній день велосипеда

//

sashko

kams-bike-at-the-beach

День велосипеда з’явився зовсім нещодавно. 2018 року на Генеральній Асамблеї ООН ухвалили резолюцію про запровадження нового свята. Співавторами цього документа стали 56 країн, а ініціативу проявив соціолог Лешек Сібільський.

Велосипед не випадково має власне свято, адже це найдешевший і найекологічніший вид транспорту. Велосипед дозволяє бути мобільним, соціально активним і дає можливість вивчати природу.

Найкращий спосіб відзначити свято – вирушити на велопрогулянку. Цього дня в багатьох країнах світу організовують різноманітні флешмоби, змагання та просто поїздки з друзями.

Трохи з історії появи велосипеда

1818 року Карл фон Дрез запатентував свій винахід – перший двоколісний самокат. Він нагадував велосипед без педалей і розвивав швидкість до 10 км/год. Винахідник назвав його «машиною для бігу», а в Європі йому дали назву «дрезина». Модель увесь час удосконалювали, і вже 1840-го Кіркпатрік Макміллан доповнив конструкцію двома педалями, проте не встиг запатентувати свій винахід. А от П’єр Лалман, котрому теж прийшла така ідея, разом з братами Олів’є офіційно запустив велосипед у масове виробництво.

В епоху автомобілів велосипеди нібито й не дуже потрібні, проте зараз вони знову набувають популярності. Прихильники здорового способу життя не можуть уявити його без велосипеда. Отже, варто вчити правила дорожнього руху для велосипедистів і пересідати на залізного коня.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.