17 вересня – Віри, Надії, Любові та Софії

//

sashko

logo-vira-nadiya

17 вересня день святих Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії святкують майже всі християни України. Цьогоріч вперше відповідно до церковної календарної реформи 2023 року. Раніше іменини у жінок-власниць таких імен були 30 числа.

Свято встановили на згадку про мученицьку смерть святої Софії та її доньок. Їхня сім’я була благочестива і сповідувала християнську віру в період процвітання язичницьких звичаїв. Дізнавшись про щиру віру Софії і трьох її дітей, імператор Адріан, який був на той час правителем, наказав привести їх до палацу. Він лестощами, а потім погрозами вимагав від християнок зректися своєї віри і принести жертву язичницьким богам. Коли ж отримав відмову, наказав мучити дівчаток. Матір дивилась на муки дітей і молилась, аби вони змогли їх витримати. Після жахливих тортур, коли всі три доньки померли, але так і не зреклися своєї віри, Софія поховала дівчаток і три дні поспіль провела на їх могилі, аж поки й сама не померла. За перенесені страждання та непохитну віру всю сім’ю зарахували до лику святих. Їхні мощі перебувають в Ельзасі (Франція).

Це свято в народі називають «вселенськими жіночими іменинами». Вважалося, що дівчата, народжені цього дня виростуть мудрими, справедливими, хорошими господинями та матерями. До мучениці Софії моляться про здоров’я для дітей, зцілення від жіночих захворювань, благополучне зачаття дитини, а також коли є важкі втрати.

У цей день вересня не заведено влаштовувати весілля, заручини, проте це сприятливий день для сватання.

Наші предки казали: якщо на Віри, Надії, Любові видно зграї журавлів, то на Покрови буде холодно. Якщо ж 17 вересня буде чутно грім, то осінь буде довгою і теплою.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.