День матері у Львові

//

fersht

den-matery1

Указом Президента України від 10 травня 1999 року офіційно встановлено свято День матері, яке відзначають у другу неділю травня.

Можна сказати, що українці святкують День матері вже 24 років. Але, насправді, вперше у Львові вшанування Матері відбулося 95 років тому, у 1929 році. Започаткував його «Союз українок».

Але вже через 10 років, у 1939 році радянська влада заборонила це свято. Відродити його вдалося аж у 1990 році саме з ініціативи того ж «Союзу українок».

Хоча весь світ вшановував своїх мам безвідносно від того, яка влада в той момент була в країні.

Так, у ХVIІ столітті у Великобританії четверта неділя Великого посту присвячувалася вшануванню мами.

А у США починаючи з 1872 року почали закликати вшановувати всіх матерів. 8 травня 1914 року Конгрес США оголосив другу неділю травня – Днем матері. До Європи ця традиція прийшла після Першої Світової війни.

На сьогодні День матері є святом у 85 країнах світу.

Цьогоріч вшановуючи організацію, завдяки якій в Україні є таке свято, у Львові урочисто відкриють вулицю Союзу українок (колишня Лобачевського), що на Підзамче.

Показ фільму «Все добре, мам»

Локація: Порохова Вежа, вулиця Підвальна, 4

Час: 11 травня о 17:00

Вхід: вільний, за попередньою реєстрацією

Документальний фільм «Все добре, мам» запрем’єрить платформа пам’яті «Меморіал».

Це стрічка про трьох жінок, чиї сини загинули, захищаючи Маріуполь у 2022 році. Показ відбудеться напередодні Дня матері і присвячений тисячам українок, чиї діти віддали своє життя за Україну, за кожного з нас.

Концерт хору «Дударик»

Час: 12 травня о 18.30

Місце:Львівська національна філармонія

Львівська національна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» підготувала концерт, на якому прозвучать прем’єри і шлягери, співатимуть солісти й ансамблі. Вечір обіцяють зробити щирим і красивим як і наші мами. У філармонії виступлять:

Камерний хор ім.м.Леонтовича

Ансамбль солістів капели Дударик

Вокальний ансамбль викладачів хорової школи

Хор хорової школи Дударик

Ансамбль «Сестрички»

Вартість квитків – 250 грн.

СпівУчасть з Живою

Час: 14 травня о 18:00

Місце:вул. Франка, 3

Чи задумувались Ви, що первинне – слово чи мелодія? Можливо, якраз перша колискова, що насправді була подихом, ритмом серця, yсмішкою матері, народила це поєднання? Тому етногурт «Жива» співатиме пісні, що присвячені матерям. Можливо це будуть колискові чи пісні весільного обряду, псальми, веснянки… Приходьте на співоче коло, на єднання у народній пісні, у глибокому емоційному досвіді поколінь!

Концерт «Мамо, я люблю тебе!»

Час: 14 травня о 18.30

Місце:Львівська національна філармонія

Вартість квитків: 150-450 гривень

Важливою датою для українців цього року є 70-річчя з дня народження Квітки Цісик. Музиканти і співаки філармонії виконають найвідоміші її композиції Квітки: «Два кольори», «Рідна мати моя», «Я піду в далекі гори». Крім того, прозвучать композиції, присвячені матусям: українські народні пісні, авторські, запальні танці та віртуозні інструментальні композиції

Для матерів співатимуть і гратимуть: інструментальний ансамбль «Високий Замок», Ірина Доля, Оксана Гриб, Ольга Верхоляк-Томків, Софія Гелей, театр «Життя», дитяча студія «Смайлики», ансамбль «Квіти».

Запрошуємо у Львівську національну філармонію на теплий та чуттєвий вечір, щоби розділити ці найсокровенніші почуття разом з улюбленими виконавцями!

Майстерка з екодекору

Час:14 травня, 15:00-17:00.

Місце: Палац Хоткевича (вулиця Кушевича, 1).

На цьому майстер-класі створять композицію з довільно вибраними суккулентами (кактус без колючок), посадять його у гіпсове кашпо висотою 5,5 см і нанесуть з допомогою трафарету напис, залишимо відбитки пальців у формі сердечка на довгу згадку про цей день і дорогих людей.

Вам допоможе Валентина “KonValiya” Кон— флористка-фітодизайнерка, яка вже понад 6 років створює екодекор з рослин: суккулентів, сухоцвіття, квітів і стабілізованого моху. Флораріуми і суккуленти є її основним напрямком. Має п’ятирічний досвід по проведенню унікальних у Львові майстерокв, що завжди вражають!Ті хто відвідує ці події, надихаються і отримують особливий декор, зроблений своїми руками.

Вартість 350 грн за виготовлення одного кашпо.

Онлайн-конкурс дитячих малюнків

Магазин товарів для художників «Арт-деко» розпочав конкурс для дітей віком до 15 років, тема якого — День Матері. Техніка та матеріали — без обмежень. Для участі потрібно:

  • Вподобати сторінку магазину в фейсбуці.
  • Вподобати допис про конкурс.
  • Додати коментарем фото або відскановане зображення малюнка, а також:
  • – ім’я, прізвище,
  • – вік художника,
  • – назву малюнка,
  • – матеріали, використані в роботі.

Від одного учасника на конкурс можна подати лише одну роботу. У конкурсі буде два переможці, по одному у двох вікових категоріях (0-7 років та 8-15 років). Кожен переможець отримає сертифікат на 1000 грн для купівлі товарів у інтернет-магазині. Роботи приймають до 10:00 суботи (13 травня), переможців оголосять 14 травня, на фейсбук-сторінці.

Визначатиме переможців Галина Венглінська — художниця та ілюстраторка зі Львова. Займається акварельним живописом та проводить гурток акварелі для дітей у школі мистецтв вільних та небайдужих, створює різноманітні ботанічні принти для одягу та аксесуарів. Учасниця національних та міжнародних виставкових проєктів.

Ведмежа екскурсія і майстерка

109162711_2514564552190143_8225688107193061251_o

Час:13 травня.

Місце: Ведмежий притулок у с.Домажир (передмістя Львова).

З нагоди дня Матері притулок готує цікаву тематичну екскурсію. На ній відвідувачі дізнаються, як ведмедиця доглядає за своїми ведмежатами. Потім запросять на цікавий майстер-клас – виріб для мами руками дітей. Хорошим подарунком для мами та сім’ї – безлімітна карта на відвідування притулку, проведення часу із сім’єю серед природи.

За деталями телефонуйте за номером +38 067 509 3058.

Концерт Зеновія Гучка

Час:14 травня о 19:00.

Місце: Центр Довженка (проспект Червоної Калини, 58).

Зеновій Гучок на Сихові співатиме у супроводі балету «Життя». Спеціальний гість концерту — неперевершений скрипаль Олег Кульчицький. Ви почуєте емоційні та відверті пісні про материнство, кохання та родинні цінності, що торкнуться кожного серця. Цей концерт відомого естрадного співака — подарунок матерям, які заслуговують на найкраще.

Вартість квитків 290, 350 грн.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.