День Незалежності 2024 у Львові: програма подій

//

sashko

nzlzh

Уже незабаром Львів і вся Україна відзначатимуть День Незалежності. У нашому місті відбудеться вдосталь цікавих подій, що ми рекомендуємо відвідати 23 і 24 серпня.

День Незалежності на площі Ринок

Локація: площа Ринок, 42

Час: 24 серпня о 18:30

Вхід вільний

Одна з головних площ міста до свята поповниться новою локацією, що цікавитиме митців, адже тут ось-ось відкриють сучасний центр актуального мистецтва. Його назва “Дім 42”. Старовинна кам’яниця буде галереєю і не тільки… Подія-відкриття – “Невидиме, уявне, ймовірне”. Вона передбачатиме перформанс, експозицію та дискусію. Це стане певним вступом до подальшої розмови із схоплення матеріальності місця, вчування до його невидимого, уявного та ймовірного.

Учасники: Влодко Костирко – художник, мистецтвознавець, куратор, колекціонер; Ігор Колесник – кандидат філософських наук, доцент; Богдана Брилинська – культурна менеджерка; Андрій Лінік – художник, куратор.

Сорочинський Ярмарок у Львові

Час: з 24 по 27 серпня

Локація:Львівський палац мистецтв (Коперника, 17)

Вхід вільний

Ярмарок присвячений Дню Незалежності України. Під час проведення організують збір коштів на потреби ЗСУ та ВПО. Подію відвідають понад 100 учасників з усіх областей. Також, на вас чекатимуть виступи близько 50 кращих музичних, танцювальних та пісенних колективів і окремих виконавців майже з усіх регіонів України.

У програмі виступи провідних акторів Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Гоголя, артистів ансамблю «Чураївна», групи народного співу вокально-хорової студії «Домінус», розіграші призів та вікторини. У Всеукраїнському Фестивалі народної творчості «Ярмаринка» візьмуть участь близько 50 кращих музичних, танцювальних та пісенних колективів і окремих виконавців (всього понад 500 осіб).

Торгівлю на ярмарку здійснюватимуть 14 українських підприємств – виробників товарів легкої промисловості, 42 виробники крафтової продукції та різних смаколиків (медова, молочна, сирна, ковбасна продукція, бакалія, солодощі, морозиво, чаї та інше), понад 40 майстрів народних промислів. Будуть представлені страви української кухні, – ними можна буде на свіжому повітрі на ярмарковому майданчику. Майстри народних промислів України представлять свої унікальні вироби ручної роботи, а саме: вироби з дерева, вовни та шкіри, гончарні вироби, вишивка, бісероплетіння, ліжникарство, живопис.

Дитячі події на Підзамче

Локація: Палац Хоткевича (вулиця Кушевича, 1)

Час: 24 серпня о 16:00-20:00

Вхід вільний, але слід реєструватись онлайн: https://forms.gle/S8iGwTS9HRAPpUqr6

16:00 – 18:00 – Творче заняття зі створення патріотичних відкриток. Вироби передадуть нашим захисникам та захисницям! Майстерка підходить для дітей від 5 років.

18:00 – 20:00 – Концерт від колективів Палацу: “Намисто”, “Квіти України”, “Мрія”, “Під мостом”.

День Незалежності у Львівській національній філармонії імені Скорика

Локація: Великий зал філармонії (вулиця Скорика, 7)

Час: 24 серпня о 18:30

Вартість: 150-390 гривень (квитки на сайті чи в касах)

Відомі уславлені колективи ансамбль «Високий Замок», театр «Життя» разом із найменшими українцями — вокальним ансамблем «Квіти» й танцювальною студією «Смайлики», солістка Ірина Доля та спеціальний гість Дмитро Іващенко виконають твори, що є епохальними для наших краян.

Публіка почує водограй з пісень і композицій Володимира Івасюка, Богдана Весоловського, Сергія Петросяна, Ірини Долі, Галини Яцків, Дмитра Іващенка, творів Мирослава Скорика, Анатолія Кос-Анатольського, Івана Небесного.

День Незалежності у Львівському органному залі

orgzalll

Локація: Органний зал (вулиця Бандери, 8)

Час: 24 серпня о 19:00

Вартість: 100-200 гривень; квитки можна придбати у касі Органного залу щодня з 13:00 до 19:00 чи онлайн, посилання шукайте у події: https://www.facebook.com/events/2442749822569334/

Цього вечора як символ незламності та сили лунатиме велична, життєствердна, розмаїта українська музика. Дехто вважає, що орган не притаманний нашому музичному ландшафту і є “іноземцем” в інструментарії України. Цей концерт покликаний довести навіть найпринциповішому скептику, наскільки Україна та орган пасують одне одному! Український органний репертуар та майстерність українських органістів захоплює зарубіжну публіку з новою силою. Енергію відродження, плекання традицій, любов до своєї країни транслюватиме ця концертна програма: твори Миколи Колесси, Йоганна Себастьяна Баха та інших.

День Незалежності у Пороховій вежі

Локація: Порохова вежа (вулиця Підвальна, 4)

Час:24 серпня, 16:00

Вартість:вхід вільний, але з попередньою онлайн-реєстрацією: http://surl.li/kchoe

Це важливий день для всіх українців і українок, а особливий для — Центру Архітектури, Дизайну та Урбаністики Порохова Вежа. 2022 року саме в цей день тут відзначали 500 років з дати будівництва споруди. З минулого року і почали формувати гарну традицію збиратися в колі однодумців, тому підготували кілька подій:

17:00 – Презентація оновленого Західноукраїнського архітектурного порталу

17:40 – Презентація спеціального гостя, Компанія Галмікроклімат

18:10 – Презентація нового випуску журналу PRIMA INTERIOR

19:00 – Панельна дискусія “Архітектура, що (на)дихає”

20:00 – Неформальне спілкування

Лекція до Дня Незалежності на Меморіалі Небесної Сотні

Локація: початок вулиці Кривоноса

Час: 17:00

Вхід вільний, але слід зареєструватися онлайн: https://bit.ly/3OPM1fY

«Останні тридцять років для більшості з нас «незалежність» було патосним абстрактним словом, яке перетиналося з реальністю раз в році 24 серпня у вигляді вихідного дня, масових гулянь, вишиванок і жовто-блакитних прапорців. Для декого «незалежність» була не менш патосним і далеким поняттям для позначення спадку боротьби попередніх поколінь. Тепер ворог хоче нас знищити через наше бажання «незалежності». І вона стала для нас настільки реальна, як і саме життя. Ми кожного дня бачимо, які жертви доводиться платити заради неї, ми втрачаємо своїх близьких і відчуваємо біль за своїх незнайомих. Тільки зараз, побачивши ціну, ми вчимось цінувати. Тільки зараз ми замислюємось, навіщо нам бути собою».

Так каже Юрко Вовкогон. Він працював культурним менеджером кількох знаних українських артпроєктів та фестивалів. Зараз він менеджер проєктів молодіжної організації YMCA Lviv. У 2014-2015 роках воював у складі Добровольчого Українського Корпусу, з 1 березня 2022 року по 3 серпня 2023 року служив у ЗСУ. 30 червня 2022 року отримав важке поранення при захисті Лисичанська.

Вечір інтелектуального спілкування у готелі

Локація: вулиця Листопадового Чину, 8 (Банк-готель)

Час:23 серпня о 18:00

Вартість: попередня реєстрація у клубі The Ukrainians

Напередодні свята відзначають День прапора. І це нагода побувати у фешенебльному готелі, що відкрили кілька років тому в будівлі, що понад 100 років тому була банком. Тут відбудеться зустріч з істориком Ярославом Грицаком. Слухатимуть пісні-символи боротьби за свободу в Україні та світі, а пан Ярослав розкаже про знакові історичні події, що передували їхньому створенню.

Бонус для спільноти: welcome-екскурсія історичною будівлею BANKHOTEL та виставка картин української художниці Ірини Третьяк. Завершать вечір келихом ігристого і теплими розмовами.

Зустріч лише для амбасадорів і амбасадорок The Ukrainians. Щоби долучитися до події приєднуйтеся до Спільноти за посилання: bit.ly/tujoin

День Незалежності на Левандівці

Локація: вулиця Повітряна, 20 (КМЦ “Супутник”)

Час:19-24 серпня

Вартість:безкоштовно

Восьмий щорічний Міжнародний фестиваль Параджанова на Левандівці знову відгуде у середині серпня і розрухає жителів мікрорайону! У День Незалежності та День прапора сюди варто приїхати з інших районів, адже будуть події для дорослих чи для сімейних відвідин. Крім того, увесь фестиваль тут можна буде оглядати виставки фоторобіт на різні теми, колекційних марок, військових трофеїв та іншого.

23 серпня

14:00 Відеоілюстрація фрагментів книги “Крила над Галичиною”

15:00 Майстер-клас Олі Болюх з ментальної арифметики

16:00 Мистецький процес «Відлуння» Галини Труш та Романа Чухвіцького з Львівської муніципальної дитячої бібліотеки.

18:00 Фільм “Така пізня, така тепла осінь” (1981)

24 серпня

17:00 Родинні посиденьки. Зустріч активістів молодіжної громадської організації “Нові Орбіти”

День Незалежності на Личакові

lemkoo

Локація: Личаківський район

Час:23-24 серпня

Вартість:безкоштовно, та потрібно попередньо зареєструватися: https://docs.google.com/forms/d/1VBZSVLyJHfvZzFl7rCIcnoeAX41x93AOzFlfytqk8RY/edit

До Дня Незалежності України Центр туристичної інформації розробив нову екскурсію перейменованими вулицями та просторами Львова. Його проклали через 5 перейменованих вулиць. Триватиме екскурсія орієнтовно 1,5 години, на якій розкажуть більше про непересічних для Львова особистостей, на честь яких були названі вулиці.

Головні акценти будуть саме на перейменованих локаціях: сквер НТШ – сквер Іваничука – вулиця Тараса “Хаммера” Бобанича (раніше Короленка) – вулиця Ігоря Дашка (Філатова) – вулиця патріарха Димитрія Яреми (Чехова) – сквер Панчишина – вулиця Юрія “Руфа” Дадака (Некрасова). Саме цими вулицями комфортно пройтись під час однієї комплексної пішохідної прогулянки, однак у Центрі туристичної інформації запевняють, що будуть працювати над створенням і нових екскурсій, які оховлюватимуть й інші перейменовні вулицями. Перша екскурсія цим маршрутом відбудеться 23 серпня, о 9:00. Місце зустрічі – Львівський туристичний офіс, вул. Руська 20.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.