1 липня – День архітектури України

//

sashko

987759

День архітектури України – свято, що відзначається на території України 1 липня. Встановлене в Україні «…на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проектних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури…» згідно з Указом Президента України «Про День архітектури України» від 17 червня 1995 року № 456/95.

В Україні налічують близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більш ніж 1000 об’єктів паркового мистецтва.

Найбільше пам’ятників архітектури – у Львові. Зокрема, в місті збережено близько двох із половиною тисяч пам’яток історії та архітектури.

В архітектурі міста відображено європейські стилі й напрямки, які відповідають різним історичним епохам. У Львові практично немає зразків готики, знищених пожежами, проте добре представлено ренесанс, бароко, класицизм, сецесію, трапляються споруди в стилях ар-деко і берлінський модерн.

Серед найвизначніших архітектурних пам’яток міста – Ратуша, ансамбль площі Ринок, Чорна кам’яниця, Палац Корнякта, колишній домініканський костел, комплекс Успенської церкви, Королівський арсенал, Порохова вежа, Міський арсенал, монастир Бернардинів, Латинська катедра, Собор святого Юра, Костел святої Ельжбети, Залізничний вокзал, Університет Франка, Оперний театр, Театр Марії Заньковецької, Преображенська церква, Вірменська церква, Монастир святого Онуфрія, Церква Святої Параскеви П’ятниці та інші.

1998 року історичний центр міста було внесено до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. 2009 року Львову надано звання культурної столиці України. Місто періодично посідає високі місця в рейтингах туристичної та інвестиційної привабливості.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.

Індекс маси тіла калькулятор