15 червня – Всесвітній день поширення інформації про зловживання щодо осіб похилого віку, Всесвітній день вітру

//

sashko

5a4d0f1b70fba529847499

Генеральна Асамблея ООН згідно з резолюцією №66/127 від 19 грудня 2011 року, постановила святкувати 15 червня День літніх людей. Це свято призначене для того, щоб ми завжди пам’ятали про них, адже люди старшого віку менш пристосовані до сучасного світу (сучасних технологій), не можуть захиститись, їх легко можуть ошукати зловмисники.

За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, до категорії людей похилого віку належать особи, старші за 60 років. Відповідно до вікової класифікації Всесвітньої організації охорони здоров’я: 25-44 років – молодий вік; 44-60 років – середній вік; 60-75 років – похилий вік; 75-90 років – старечий вік; особи які досягли 90 років – довгожителі.

За останні 50 років процес старіння у світовому масштабі розвивається дуже швидко. За прогнозами ООН до 2025 року населення світу зросте в порівнянні з 1950 роком утричі, чисельність людей літнього віку – вшестеро, а старих людей (старших за 80 років) – у 10 разів.

В Україні останніми роками також значно зросла кількість людей похилого віку. До старшого покоління сьогодні належить фактично кожний п’ятий мешканець країни.

Україна входить до 30 «найстаріших» країн світу. Згідно з демографічними прогнозами, до 2025 року частка осіб віком 60 років і старших становитиме 25%, а 2030 році – понад 26%.

Літні люди, незважаючи на мудрість і життєвий досвід, особливо потребують захисту, підтримки й допомоги. Вони також часто зазнають дискримінації через вік, стають непотрібні своїм рідним. Пенсіонери часто залишаються поза межами суспільних процесів, їхнє життя обмежується домівкою та сім’єю, вони втрачають інтерес до громадського життя. Нерідко через це та багато інших факторів пенсіонери опиняються в бідності та злиднях. Але ж вони прожили довге життя та були хорошими людьми, тож наш обов’язок – допомагати їм.

Саме тому подзвони сьогодні до бабусі та дідуся й запитай, чим ти можеш допомогти, завези їм продуктів, просто провідай. І запам’ятай: як ти ставишся до своїх стареньких батьків і людей похилого віку, так і твої діти будуть ставитися до тебе. Вони забезпечили нам гідне дитинство та молодість, забезпечмо їм гідну старість! Пам’ятай, шануй та оберігай не тільки своїх рідних, а й сусідів, знайомих літнього віку.

Всесвітній день вітру

12-1

Щороку 15 червня відзначають Всесвітній день вітру. Метою проведення цього свята є підвищення розуміння суспільства потенціалу та невичерпності вітрових ресурсів і позитивних ефектів, які дає використання відновлюваних джерел енергії у боротьбі зі змінами клімату.

Зростання глобальної температури планети всього на 2°C – це межа, яку Земля іще може пережити без катастрофічних змін рівня світового океану, ситуації із питною водою, продуктами харчування, флорою і фауною.

Для того, аби втримати потепління планети на рівні 1,5°C, вчені погоджуються, що викиди вуглецю в атмосферу після 2020 року мають різко скоротитися – так, щоб до 2050 року досягти нульового рівня.

Для цього необхідно замінити викопне паливо відновлюваними джерелами енергії.

Енергія вітру в наш час є одним із найбільш конкурентоспроможних джерел енергії і є однією з ключових технологій, необхідних для побудови системи чистої енергії.

Збільшення обсягів використання відновлюваних джерел енергії, в тому числі і вітру, в енергетичному балансі регіону підвищує рівень диверсифікації джерел енергоносіїв, що сприяє зміцненню енергетичної незалежності держави.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.