19 червня – Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, Міжнародний день серповидної анемії

//

sashko

nasilstvo

19 червня у системі памʼятних дат ООН відзначають Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту. Цю дату обрано з огляду на ухвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), в якій Рада засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни та перешкоджання на шляху побудови миру.

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію A/RES/69/293 та оголосила такий день для того, щоб люди повсякчас були поінформовані про проблему сексуального насильства та щоб покласти цьому край.

Термін «сексуальне насильство в умовах конфлікту» охоплює зґвалтування, сексуальне рабство, примусову проституцію, примусову вагітність, примусові аборти, примусову стерилізацію, примусові шлюби та будь-які інші зіставні за ступенем тяжкості форми сексуального насильства щодо жінок, чоловіків, дівчаток чи хлопчиків, які мають прямий або непрямий стосунок до конфлікту. Термін також включає торгівлю людьми в умовах конфлікту з метою сексуального насильства або експлуатації.

Загрозу сексуального насильства в умовах конфлікту, здійснення такого насильства або його наслідки можуть спостерігати в найрізноманітніших місцях. Також відомо про випадки використання сексуального насильства як тактики тероризму.

Сексуальне насильство в умовах конфлікту – це проблема, яка останніми роками лише загострилася. При цьому, за оцінками експертів, які працюють на місцях, на кожне зареєстроване зґвалтування, вчинене в умовах конфлікту, припадає від 10 до 20 незареєстрованих випадків.

Міжнародний день серповидної анемії

n-19062019-02

Серповидна анемія, або дрепаноцитоз – спадкова гемоглобінопатія, за якої порушується утворення білка гемоглобіну і він набуває патологічної форми — гемоглобін S. Еритроцити, які містять гемоглобін S, під мікроскопом мають характерну форму серпа, за що ця гемоглобінопатія й отримала свою назву. Це захворювання може передаватися генетично.

Міжнародним днем серповидної анемії Генеральна Асамблея ООН проголосила 19 червня. Мета цього дня – поширити інформацію про це захворювання та підтримати людей, які хворіють. Цей захід має щорічний характер.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.