21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці

//

sashko

rizdvo-bogorodytsi

За біблійними переказами, цього дня багато тисяч років тому в сім’ї праведних Якима і Анни, після багаторічної бездітності народилася Діва Марія.

Різдво Пресвятої Богородиці входить у число Богородичних дванадесятих свят, із нього починається річне коло церковних свят.

Різдво Пресвятої Богородиці святкується як день всесвітньої радості. Саме цього світлого дня, на межі Старого і Нового завітів, народилася Діва Марія, покликана послужити таємниці втілення Бога Слова – стати Матір’ю Ісуса Христа.

Згідно з церковним переказом, який ґрунтується на апокрифічному Протоєвангелії Іакова, Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті, яке було в юдеїв у зневазі. Батьками Її були праведні Яким та Анна. Чоловік і жінка були бездітні, тому що свята Анна була неплідна. Проте, досягши похилого віку, Яким та Анна не втрачали надії на милість Божу, вірячи, що Богові все можливо, і Він може порятувати Анну від неплідності навіть у старості. Вони дали обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, яке пошле їм Господь. Бездітність вважалася в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому Яким і Анна терпіли несправедливі ганьблення від своїх співвітчизників. В одне зі свят старець Яким приніс у Єрусалимський храм свою жертву в дарунок Богові, але первосвященик не прийняв її, назвавши Якима недостойним через його бездітність. Святий Яким у глибокому горі пішов у пустелю і там зі сльозами молився Господу про дарування дитяти. Свята Анна, довідавшись, що відбулося в Єрусалимському храмі, гірко плакала, однак не нарікала на Господа, а молилася, закликаючи на свою родину милосердя Боже. Господь виконав їхнє прохання, коли святий чоловік і жінка досягли похилого віку і приготували себе доброчесним життям до високого звання – бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Ісуса Христа. Відтак Бог обдарував Анну та Якима дитиною, яку вони назвали Марією.

Богородиця вважається матір’ю і покровителькою всього людства. Тому вважається, що якщо в день Різдва Матері Божої попросити про щось від щирого серця, це обов’язково збудеться. Сімейним парам, у яких немає дітей, актуально молитися цього дня про вагітність і народження малюка.

У народі свято Пречистої символізувало кінець жнив, хлібороби дякували за урожай і просили допомоги на наступний рік. Пасічники до 21 вересня намагалися підготувати до зимівлі вулики, господарі прибирали все з полів. У народі й приказка така є: “Прийде Пречиста – буде чисто-чисто”.

Цього дня заведено ходити один до одного в гості. Вважалося: що більше страв на столі, то урожайнішим буде наступний рік. З давніх часів на Різдво Богородиці жінки намагалися рано-вранці до сходу сонця піти на водойми й умитися, щоб зберегти свою красу аж до старості. Незаміжні ж дівчата мусили бути посватаними цього року, якщо вмилися до перших променів.

На берегах водойм хлопці та дівчата влаштовували веселі ігри з вибором пари. Саме в цей період можна було цілуватися без косих поглядів батьків і сусідів.

Хорошою прикметою вважалося забруднити в це свято руки у щось чорне. Це означало, що невдовзі можна отримати вигідну, прибуткову пропозицію. А щоб така прикмета неодмінно збулася, то треба було постояти на вінику.

За погодою на Пречисту складали прогноз на осінь. Якщо буде сонячно, то і вся осінь буде теплою і сонячною. Якщо ж похмуро – чекай дощів.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.