28 липня – День Хрещення Київської Русі – України

//

sashko

28-lipnya-den-khreshchennya-kivsko-rusi-ukrani20180727_1764

День Хрещення Київської Русі – України – державна пам’ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі. Свято відзначають щорічно 28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Це державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі-України».

«Ураховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, громадськості постановляю установити в Україні День хрещення Київської Русі-України, який відзначати щорічно 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі», – йдеться в Указі.

На момент прийняття християнства у суспільстві Київської Русі існувала велика кількість різних віровчень і напрямків, серед яких, зокрема, язичництво, християнство (грецького і латинського обрядів, все ще єдиної на той час вселенської кафолічної церкви), мусульманство (поширене у сусідній Волзькій Булгарії, а отже, без сумніву, відоме і на Русі), юдаїзм (віра правителів Хазарії, а також спільнот у різних містах Русі, зокрема Києві).

Хрещення Русі було тривалим процесом прийняття та поширення християнства на території Київської Русі. Ключова подія цього процесу – масове хрещення 988 року мешканців Києва, а згодом і інших міст держави князем Володимиром Святославичем. У підсумку християнство стало на Русі провідною релігією. Хоча язичницьке суспільство певний час протистояло новій ідеології, а багато язичницьких обрядів переплелися з новими християнськими й живуть у різних формах дотепер.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.