Афіша Львова: події у вихідні 11-12 січня

//

sashko

3isyxugszlokiwqxpea6_w575

Попри те, що за вікном радше весняна, ніж зимова погода, на календарі – січень. І навіть у такий плаксиво-дощовий перший місяць нового року не варто залишатися вдома у вихідні. Свята ж тривають! Тим паче, що в цьому місті завжди знайдеться, куди піти і на що подивитися. Тож пропонуємо вам підбірку цікавих подій у Львові 11-12 січня.

Виставки

Цих вихідних можна завітати у Львівський історичний музей (відділ історії України) та оглянути виставку «Культура Галицького королівства».

eksponat02

2019-го виповнилося 820 років з часу створення Галицько-Волинської держави. З нагоди відзначення цієї дати у Львівському історичному музеї експонують виставку, присвячена культурі Галицько-Волинської Русі.

На виставці репрезентовано понад 200 експонатів. Відвідувачі мають унікальну нагоду побачити оригінал рукописного Кристинопільського Апостола (ХІІ ст.), який входить до Золотого фонду української культури і духовності. Це найдавніший повний послідовний Апостол, що зберігся в давньослов’янській літературній традиції. Про велич Успенського собору в літописному Галичі, який за розмірами майже не поступався Софії Київській, розповідають його архітектурні деталі з розкопок знаного українського археолога Ярослава Пастернака. Завдяки цьому дослідникові на виставці можна побачити перлину давньоруської плоскорізьби – кістяну іконку з літописного Пліснеська. Серед унікальних знахідок – енколпіони ХІІ-ХІІІ ст. – хрести-релікварії, куди вкладали мощі святих, кістяні та бронзові писала, керамічні писанки. Милуватимуть око розмаїття прикрас ХІІ-ХІV ст., зокрема прикраси з Демидівського скарбу, який знайшли 1896 р. на Жидачівщині. Доповнюють виставку й допомагають перенестися у глибину віків графічні твори митців ХVІІІ-ХІХ ст. із фондів Львівського історичного музею.

Дата: 2-15 січня

Адреса: пл. Ринок, 26

До речі, ви можете скористатися шансом потрапити цього вікенду на щорічну Різдвяну виставку в галереї «Зелена канапа». Виставка триває до 12 січня, тож не баріться.

Виставка демонструє максимально репрезентативний зріз мистецьких здобутків за рік. Це своєрідна відзнака для найцікавіших художників – львів’ян, які спеціально для цієї виставки готують свої твори про зимові свята, Різдво. Традиційні і несподівані алюзії на тему святкового духу зимових днів і святкових традицій.

За час існування щорічної Різдвяної виставки (а це 13 років) у ній взяли участь 130 художників зі всієї України та з-за кордону.

Дата: 10 грудня – 12 січня

Адреса: вул. Вірменська, 7

А ще можна продовжити собі різдвяний настрій, відвідавши виставку «Різдво в ICONART», яка триває в Галереї сучасного сакрального мистецтва «ICONART». Тут можна оглянути роботи Олександра Антонюка, Уляни Томкевич, Данила Мовчана, Івана Дашка й інших іконописців.

Дата: 19 грудня – 2 лютого

Адреса: вул. Вірменська 26

Театри

Львівська опера цих вихідних запрошує відвідати балет «Лускунчик», а також одноактні комедії «Директор театру»/ «Ключ на бруківці».

15

Зингшпіль «Директор театру» В.-А.Моцарта створено 1786 року. Австрійський імператор Йосиф II влаштував своєрідне музичне змагання між Моцартом і Сальєрі, замовивши обом одноактні опери на закулісні сюжети. Тоді переміг Сальєрі з оперою «Спочатку музика, потім слово». Опера ж Моцарта – «Директор театру» виявилася «більш живучою».

За сюжетом, директор театру Франк набирає в трупу співачок та акторів. Кожен хоче бути першим та отримувати найкращі гонорари. Директор погрожує зупинити постановку, і лише після цього всі погоджуються працювати дружно.

Оперета «Ключ на бруківці, або Пригоди весільної ночі» Жака Оффенбаха мала велику популярність серед ста оперет композитора. Вперше вона постала перед публікою в 1859 році в театрі Bouffes-Parisiens. Вже наступного року її прем’єра відбулася у Львові. А більше, ніж через століття, в1981 році веселу одноактівку зреалізували артисти оперної студії Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка (диригент-постановник і режисер – народний артист України Ігор Лацанич).

За сюжетом, гульвіса-композитор Флорестан приходить на кастинг, який проводить директор Франк із першої історії. Він пропонує до постановки власний твір про любовний трикутник, героєм якого є й він сам. Це історія про пригоди молодого залицяльника. Утікаючи від розгніваного чоловіка своєї коханки, він потрапляє у спальню Сюзанни, яка щойно вийшла заміж і чекає на свого чоловіка.

Дата: 11-12 січня

Адреса: просп. Свободи, 28

Львівський академічний обласний театр ляльок 11 січня запрошує на моновиставу за мотивами листів та новел Василя Стефаника «Білі мотилі, плетені ланцюги».

Вистава не має конкретного сюжету, а складається з галереї жіночих образів, поданих у різних іпостасях, що разом узяті відтворюють життя людини, яка проходить усі випробування долі.

Дата: 11 січня

Адреса: пл. Данила Галицького, 1

Театр імені Марії Заньковецької пропонує цих вихідних виставу «Площа Святої Трійці», показ якої відбувається в музеї «Територія терору» за адресою: просп. В.Чорновола 45-г.

Героєм вистави «Площа Святої Трійці» є людина пограниччя, поміж війнами XX століття. Йдучи за покликом серця, переступаючи поріг роду, вона потрапляє до пограниччя етичного, де її моральний вибір зазнає нових незнайомих втілень. Вистава намагається стати простором, де може відбуватись такий пошук.

Окрім того, «заньківчани» запрошують на виставу «Фредерік, або Бульвар злочинів»

Е.-Е.Шмітта. Це неймовірна історія любові й ворожнечі, відчаю й натхненної пристрасті, оповідь про життя легендарного французького актора XIX століття Фредеріка Леметра. Його талантом захоплювалися Гюго, Бальзак, Діккенс. Актор прожив бурхливе життя. Він був багатим і знаменитим, його любили жінки та публіка… Шмітт присвятив свою п’єсу відомому французькому акторові Жану-Полю Бельмондо.

А ще у Театрі ім. Марії Заньковецької цих вихідних знову буде «Пітер Пен: нова історія» – музична пригода у стилі американських коміксів про стосунки між підлітками та їхніми батьками. Тих же, кому до вподоби класика, зацікавить «Різдвяна ніч».

Дата: 11-12 січня

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

01-6

У Театрі Леся Курбаса в суботу – психологічна драма за Теннессі Вільямсом «Раптом минулого літа» (16+). Події вистави відбуваються в першій половині ХХ ст. Кетрін проходить лікування у психіатричній клініці. Підставою для лікування стала історія, яку вона розповідає про свого кузена Себастіана і його жахливу смерть. Ця історія може дуже нашкодити порядній родині Себастіана, тож його мати, місіс Венебл, готова відправити Кетрін на лоботомію, щоб приховати незручну правду. При зустрічі з місіс Венебл Кетрін має останній шанс відмовитися від своїх слів і повернутися до нормального життя. Та чи відмовиться вона від правди?

У неділю «курбасівці» покажуть «Королеву краси» – трагікомедію Мартіна МакДонаха. У центрі сюжету п’єси – історія старої жінки Меґ, яка живе у малому селі в Ірландії, де ув’язнила себе і тепер робить все можливе, щоб ув’язнити свою доньку Морін. Творці вистави порушують тему периферійної, ізольованої людини, яка прагне омріяного життя, але не в змозі його досягнути. Через страхи минулого, що переносяться на реальність, нездатність реалізовувати свої мрії, це бажане життя залишається непрожитим. Таким є ментальний парадокс, що притаманний, зокрема, й українському суспільству: прагнути кращого, але не робити зусиль задля його досягнення, натомість, видавати бажане за дійсне і жити ілюзією.

Дата: 11-12 січня

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Театр Лесі цієї неділі пропонує глядачам перформенс «Уявні маршрути Львовом».

79208886_3199033730125462_6283591025822793728_o-1024x768

Уявні маршрути Львовом – це інтимний перформанс, який через гру в піску досліджує перетини львівських історій та урбаністичних асоціацій. Річковий пісок Полтви й óбрази на ньому стануть відправними точками у фантазійній подорожі учасників та учасниць, які зануряться в уявний світ Львова через водну стихію, точніше – її відсутність.

Апелюючи до середньовічного жанру ітінерарій (докладних паломницьких текстів та ілюстрацій) і містеріального театру, «Уявні маршрути Львовом», підважують їх, концентруючись на сучасних темах міської екології, історії місцевих громад та дис/утопічного майбутнього. Крім того, на відміну від минулих епох, провідницями у цьому піщаному ритуалі стануть дві знатниці, які розкриють не тільки секрети міста і його підземної води, але й уяву та пам’ять присутніх на дійстві, які пливтимуть за напрямком ріки Полтви та її приток.

Дата: 12 січня

Адреса: вул. Городоцька, 36

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння» пропонує виставу «Серпень. Графство Осейдж».

Після зникнення батька родичі збираються в одному будинку. Це різні люди, які не зустрічалися багато років… У виставі ви побачите історію різних поколінь, де кожен по-своєму проживає життя. Цього дня вони зберуться за спільним столом, питимуть віскі й зі сміхом згадуватимуть минуле. Але коли жарти вичерпаються, кожен змагатиметься з іншими в безвиході свого становища, тяжкості власної долі та зламаного життя.

Історія великої сім’ї, в якій більше немає місця для любові.

Дата: 11-12 січня

Адреса: пл. генерала Григоренка, 5

Кінотеатри

У кіно цього вікенду можна йти й дорослим, і дітям, і любителям легкого кіно, й поціновувачам «страшилок».

Наприклад, можна обрати сімейну комедію «Дулітл».

1571137972_pre-pre
Вікторіанська Англія. Доктор Дулітл, у минулому досить відомий по всій країні ветеринар, уже сім років як веде спосіб життя затворника – через смерть дружини, після якої його життя втратило сенс. Увесь цей час він проводив у своєму особняку з різними екзотичними тваринами. Думаєте, йому було нудно? Зовсім ні, адже доктор Дулітл вміє розмовляти із тваринами. Єдине, що змусило чоловіка вийти за межі особняка, – це невідома хвороба юної королеви, яка може призвести до її смерті. Заради порятунку маленької дівчинки доктор разом зі своїми вірними друзями вирушає до міфічного острова на пошуки ліків.

Ще одна легка й невимушена комедія, прокат якої триває у львівських кінотеатрах, – «Гламурний бізнес». Стрічка розповідає про двох найкращих подруг, які ведуть успішний б’юті-бізнес і сповна відриваються, шокуючи оточуючих, а іноді навіть самих себе. Але якоїсь миті вони усвідомлюють, що по вуха в боргах, тому гламур і шик більше не для них. На що підуть дівчата, щоб втриматися на плаву, зберегти бізнес і не захейтити одна одну в процесі?

Якщо ж вам набридли милі й «мильні» сюжети, то ласкаво просимо на хорор «Під водою». Група дослідників вирушила на самісіньке дно океану, на одинадцять кілометрів під воду, на місяць залишившись майже без зв’язку з навколишнім світом. Найближчі до них люди перебувають на відстані восьми кілометрів. Якщо щось піде не так, їх ніхто не врятує… І, звичайно ж, щось пішло не так. Сильний землетрус пошкодив станцію, та настільки, що вода почала просочуватися крізь стіни, піддаючи команду небезпеці. У них є тільки один вихід – пройти ті самі вісім кілометрів дном океану, щоб урятуватися. Лише за стінами станції на них чекає щось жахливе й голодне…

Якщо ж ви йдете в кіно з дітьми, сміливо обирайте сімейну анімацію «Червоні черевички та семеро гномів» – нову інтерпретацію казки про Білосніжку. Дуже давно у казковому королівстві жила дівчина. Одного разу вона знайшла пару черевичків і згодом зрозуміла, що вони чарівні: варто лише надягти їх – як вона відразу перетворюється на красуню принцесу… А ще у королівстві живе семеро принців. Зачаровані злою відьмою, вони стали потворними зеленими гномами. Єдиний їхній спосіб повернути собі людську подобу – поцілунок прекрасної дівчини. Одного дня шляхи героїв перетнуться, і вони дізнаються, що таке справжня дружба, любов і краса.

Так само з дітлахами можна переглянути комедію «Ігри з вогнем» – про сміливих і безстрашних пожежників, яким доведеться впоратися з чимось страшнішим, ніж вогняна стихія – трьома дітьми, які дуже люблять бешкетувати.

Ще один цікавий фільм, який радимо до перегляду і дорослим, і дітям, – українська стрічка «Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво». Козаки багато років захищали український народ від усякої напасті, не шкодуючи ні своєї крові, ні своїх життів заради блага простих людей. Саме тому прощаються їм усі гріхи, якщо померли в бою за справедливість, і жодної душі козацької в пеклі ви не знайдете, нічого їм там робити. Але Диявол був би не Дияволом, якби не хотів змінити цей порядок. Прикро йому, що жодного козака за стільки років не бачив у себе, ось і вирішив з апостолом Петром посперечатися, що зможе зловити та до Різдва утримати в себе найкращого та найбільш хороброго козака на ім’я Семен. Тільки ось хлопця сам чорт не підкупить і не залякає, що з ним робити з таким?

До слова, в кінотеатрах досі йде анімація «Шпигуни під прикриттям», тож якщо ваші діти люблять пригоди й детективні історії – вам сюди! Супершпигуна Ленса Стерлінга всі вважають найкращим у цій професії. Чому? Та просто тому що його всі знають, але ніхто не може зловити. Але такого успіху не було би без супергаджетів, які для нього створює молодий учений Волтер Беккет. Один із них мало не кожен день рятує світ від усяких небезпек, а інший завжди залишається в тіні, у власному світі винаходів. Його нове відкриття має перевернути світ шпигунства – це спеціальна сироватка, яка перетворює людей у різних істот. Наприклад, у голубів, адже вони такі непримітні. Ленс Стерлінг випадково випив таку сироватку – і став птахом. На кону доля всього світу, а шпигунові потрібно звикнути до нового тіла та до нових здібностей…

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

Послухати класичну музику у виконанні «Віртуозів Львова» – може, це саме те, про що ви мріяли? Тоді цих вихідних зорі вам усміхнулися. Львівська філармонія запрошує на проєкт Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» «4+4. Чотири пори року».

sait-pori

Уже традиційно близько двадцяти років «Віртуози Львова» у період різдвяних свят презентують свій авторський проєкт «4+4», який об’єднав знамениті «Пори року» А. Вівальді та «Пори року в Буенос-Айресі» А. П’яццоли.

На початку 2020-го, 12 січня, колектив, який зовсім нещодавно святкував своє 25-річчя, на сцені Львівської національної філармонії «розпочне» нову сторінку своєї історії саме концертом «4+4. Чотири пори року». Солюватиме Еллі Сах, корейсько-американська скрипалька, яку найстаріший американський журнал класичної музики «Музична Америка» відзначив як «чутливу і захоплюючу інтерпретаторку».

Виконавці: Еллі Сах, скрипка, Академічний камерний оркестр “Віртуози Львова”, Сергій Бурко, диригент.

Програма:

Антоніо Вівальді. «Чотири пори року» — чотири концерти для скрипки з оркестром

Астор П’яццола. «Пори року в Буенос-Айресі» — чотири танго у версії для струнного оркестру

Дата: 12 січня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Не менш захопливий концерт відбудеться Львівському академічному драматичному театрі ім. Лесі Українки – The Sounds of Christmas від Lumos Orchestra.

Відома святкова музика із кінофільмів та анімаційних стрічок, улюблена всіма поколіннями слухачів, – прекрасний подарунок для коханих і всієї сім’ї на свята.

The Sounds of Christmas з LUMOS Orchestra – це вечір фантастичної музичної магії. Улюблена різдвяна музика, казкові образи виконавців, незабутня атмосфера чудес та безліч подарунків і пригод на самому концерті.

LUMOS Orchestra (ex-Cantabile Orchestra) – перший український саундтрековий симфонічний оркестр, що концертує з музикою до кінофільмів, серіалів, анімації та відеоігор ще з 2010 року. Музиканти гастролюють закордоном та виступають перед голлівудськими зірками. У доробці колективу більше 600 різноманітних саундтреків.

Дата: 12 січня

Адреса: вул. Городоцька, 36

А у FESTrepublic на вас чекає справжнє свято Drum & Bass музики, фестиваль, що збирає любителів ламаних ритмів та шалених бейслайнів з усієї країни – Drum And Bass Парад 2020

«Раз на рік ми запрошуємо кращих українських продюсерів, досвідчених майстрів своєї справи, щоб всі ми сповна насолодились цим дійством», – пишуть організатори.

Лайнап:

NICKBEE [Invisible Recordings / AXON Records]

VOVKING [ProgRAM, Technique]

DUB HEAD [Dispatch Recordings]

DERRICK [Shimbala/Hospital]

M.JUSTA [INVISIBLE | DIVISION]

MAXNRG [Technique]

TONIKA [Shimbala/Ram]

I WANNABE [Deviant Drums/KOS.MOS]

JABRO GROW [Disturbed / Paperfunk]

FORGIVEN SOUL [Future Sickness]

SKYHOOK [Liquid Brilliants, Diskool]

Дата: 11 січня

Адреса: вул. Старознесенська, 24

У клубі «Малевич» цієї суботи – дебют нового космічного проекту 2Space. Вхід: дівчата – 100 грн, хлопці – 200 грн. Вхід у клуб: дівчата – 18+, хлопці – 21+.

У неділю в «Малевичі» сексапільні Hard Candies на Crazy Girls Sunday, і пристрасна Malevich Latina. Вхід: 50 грн для всіх.

Дата: 11-12 січня

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.