28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці, Перша Пречиста

//

sashko

usp3

Успіння Пресвятої Богородиці, або Перша пречиста – день закінчення земного життя святої Діви Марії, матері Ісуса Христа.

За православною і католицькою традицією називається успінням, що означає смерть, сконання. За святим переданням, цього дня апостоли зібралися в Єрусалимі для прощання і поховання Богородиці. Відзначається як велике свято – одне з дванадцяти найбільших церковних свят (їх ще називають дванадесятими). На Успіння завершується суворий двотижневий піст, який тривав з 14 серпня.

За григоріанським календарем Успіння святкується щорічно 15 серпня, за юліанським – 28 серпня. У римо-католицькій церкві того ж дня святкують урочистість Внебовзяття Діви Марії, події що відбулася відразу після Успіня.

Цікаво, що Успіння Богородиці не описано в жодному з чотирьох Євангелій, а інформація про нього взято з неканонічних релігійних текстів – апокрифів. Із них можемо дізнатися, що після вознесіння Ісуса Христа його матір Марія залишилася під опікою апостола Івана й жила в Єрусалимі. Одного разу, коли вона молилася біля Гробу Господнього, до Богородиці з’явився Архангел Гавриїл і повідомив, що “через три дні вона відійде до Христа”. За переказами, всі апостоли, крім Фоми, які проповідували віру Христову в різних країнах, чудесним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися з Марією та поховати її.

Богородицю поховали у гробниці її батьків, а вхід до печери закрили каменем. Коли ж на третій день після її смерті Фома добрався до Єрусалима, відкрили труну, щоб він міг попрощатися з Пресвятою Дівою. Але тіла Богородиці в труні не було – там залишилася тільки плащаниця.

Цього ж дня, коли апостоли зібралися разом за трапезою, Богородиця явилася їм в оточенні ангелів і сказала: “Радійте – бо Я з вами по всі дні”.

Тож Успіння Пресвятої Богородиці вважають святом, оскільки Марія не померла, а возз’єдналася зі своїм сином.

У народі свято Успіння ще називають Першою Пречистою. Протягом осіннього періоду є три Пречисті: Друга Пречиста – 21 вересня, а Третя – 4 грудня. В народі кажуть: “Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя – снігом покриває”.

На Першу Пречисту починався збір врожаю в садах. Після Успіння також починався сезон весіль.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.