11 вересня – Усікновення голови Івана Хрестителя (Предтечі)

//

sashko

1410419793-7493

Усікновення глави Івана (Іоана) Предтечі – це день пам’яті страти Предтечі і Хрестителя Господнього Івана, який православні та греко-католики відзначають 11 вересня (29 серпня за старим стилем). У деяких регіонах України це свято називали Іван Пісний, адже А в день пам’яті Івана Предтечі віряни дотримуються суворого посту. Поширеною є назва Головосіка.

Як оповідає цю історію Біблія, Іван Предтеча проповідував пришестя Спасителя та закінчив своє життя мученицькою смертю.

Незабаром після хрещення Господнього Івана ув’язнив галилейський цар Ірод – син Ірода Великого, який убив 14 тисяч вифлеємських немовлят.

Іван Хреститель викривав царя Ірода в тому, що він за життя свого брата Филипа одружився з його дружиною Іродіадою. Іродіада розлютилася й озлобилася за це на Івана і просила Ірода вбити його. Та Ірод не погоджувався на це, через те що вважав Івана за великого пророка і боявся народу. Але, щоб догодити дружині, кинув проповідника у в’язницю. Іродіада не вдовольнилася цим, а надто тому, що сам Ірод часто прислухався до настанов Іоана.

Іван Хреститель провів у в’язниці майже рік. Коли Ірод святкував свій день народження, то влаштував великий бенкет. На свято прийшла й дочка Іродіади Саломія. Її танець настільки сподобався Іродові й усім присутнім, що Ірод поклявся дівчині виконати будь-яке її бажання.

Тоді Саломея вийшла й запитала у своєї матері, чого попросити в Ірода? Іродіада відповіла: «Голову Іоана Хрестителя». Саломія повернулася до Ірода і сказала: «Я бажаю, щоб ти мені зараз подав мені голову Іоана Хрестителя на таці».

Ірод засмутився, але не міг порушити клятву й послав воїна до в’язниці щоб відсікти голову Іванові. Воїн, виконавши наказ царя, приніс на таці голову Івана Хрестителя і віддав Саломії, а Саломія віднесла її своїй матері Іродіаді.

В Україні з цим днем пов’язано також багато народних повір’їв. Так, у день пам’яті Івана Предтечі не можна різати нічого, що зовні нагадує голову, навіть хліб треба ламати руками, а не різати ножем. Також у народі вважають, що цього дня не можна варити та їсти борщ, адже в нього потрібно кришити капусту. Під час свята не їдять круглих фруктів та овочів, форма яких нагадує відрубану голову Предтечі, а також червоних помідорів, кавунів, які нагадують кров святого. Картоплю в цей день варили в «мундирах», гарбузи пекли, хліб відламували руками. Їли тільки пісні страви або й зовсім не їли, не співали й не танцювали, адже за допомогою пісень і танців Іродіада домоглася страти Хрестителя. Також цього дня збирали коріння цілющих трав, якими лікували головні болі, безсоння та психічні розлади в людей. Утім Церква не підтримує таких традицій і називає їх забобонами. Натомість радить цього дня дотримуватися посту й відвідати богослужіння в церкві.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.