29 червня – Міжнародний день тропіків

//

sashko

tropics-3617964_960_720

Міжнародний день тропіків відзначають у системі ООН щороку 29 червня. Відповідну резолюцію A / RES / 70/267 ухвалила Генеральна Асамблея ООН.

Генасамблея ООН запропонувала відзначати Міжнародний день тропіків належним чином і відповідно до національних пріоритетів. Метою цього дня є підвищити рівень обізнаності про тропіки, особливі труднощі, з якими вони стикаються, нові можливості, які у зв’язку з цим виникають.

На тропіки як регіон припадає 40 відсотків усієї території світу, приблизно 80 відсотків біологічних видів планети і значна частина її мов і культур.

Тропіки – це кліматичні зони Землі. У строго географічному розумінні вони розташовані між паралелями, які віддалені на 23°27′ на північ і південь від екватора (між тропіком Рака і тропіком Козерога).

У день літнього сонцестояння (21 червня) Сонце опівдні знаходиться в зеніті на північному тропіку, а в день зимового сонцестояння (22 грудня) – на південному. Лінії тропіків є крайніми точками перебування Сонця в полудень у зеніті, тобто над тропіками Сонце буває в зеніті раз на рік, а в кожній точці між тропіками – двічі на рік. Лінії тропіків є межами спекотного (жаркого) теплового поясу.

Також тропіками називають тропічні кліматичні пояси Землі – два пояси на північ і південь від субекваторіального кліматичного поясу. Тропічні кліматичні пояси є одними з основних, у них протягом усього року панують сухі й жаркі тропічні повітряні маси.

У північній півкулі тропічний кліматичний пояс розташовано над Мексикою та Карибськими островами в Північній Америці, пустельна область охоплює півострів Каліфорнію. У Центральній Америці формується область вологого кліматичного поясу, яка продовжується в Атлантичному океані. Тропічний пояс поширюється над усією Сахарою в Африці. Під впливом тропічного клімату формуються пустелі Аравійського півострова, зокрема пустеля Руб-ель-Халі. Далі тропічний пояс перетинає Перську затоку та південь Іранського нагір’я, північну частину Аравійського моря й сягає Белуджистану. Тут формується пустеля Тар (її територією тече річка Інд). Далі відбувається характерне для тропічного поясу північної півкулі обривання поясу. Він зникає на середині Індостану й з’являється лише в Тихому океані. На території східного Індостану та південного Індокитаю Субекваторіальний пояс переходить одразу в субтропічний.

У південній півкулі тропічний кліматичний пояс охоплює широкі смуги тропічного узбережжя Південної Америки (Перу, Чилі, Уругвай, Бразилія) – сухі на заході та вологі на східному узбережжі; Південної Африки – від Анголи до Мозамбіку; центральні райони Австралії (формуються Велика піщана пустеля та Велика пустеля Вікторія).

У межах тропічних поясів на суходолі переважають зони пустель та напівпустель, трапляються ділянки саван, вологих тропічних лісів. Для поверхневих вод океанів характерні високі температури (до +20 °C), підвищена солоність (до 37 ‰), бідність кисню і планктон.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.