Афіша Львова: куди піти у вихідні 19-20 вересня

//

sashko

veresenb

Перший місяць осені невпинно наближається до завершення, хоча вдень ще буває по-літньому тепло. І доки Львів не потрапив у полон затяжних дощів, радимо проводити вихідні поза домівкою. Ви не лише побачите багато цікавого, а ще й отримаєте запас чудових спогадів, які грітимуть узимку. А ми в цьому традиційно допоможемо

Фестиваль “Казка в гаю”

У Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького («Шевченківський гай») цієї неділі, 20 вересня, відбудеться другий день театрального фестивалю «Казка в гаю». У програмі: казкова вистава «Пригоди Гайовичка», вистава «Маленька чаклунка» за мотивами казки Отфрід Пройслер, інсценізація казки за мотивами твору Євтушенка «Золота рибка», вистава «В гості до сонечка».

Також на гостей свята чекають активні розваги (дартс, мініфутбол, естафети), працюватиме розважальна зона, діятимуть тренінги від театрально-креативної майстерні «Mandragora».

У Шевченківському гаю в неділю виступлять народний художній колектив України хор «Радуниця», ансамбль народної музики та танцю “Ґорґани”.

Казкові історії розкаже казкарка Леся Кічура. А ще можна буде відвідати виставку екзотичних тварин від Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру

Під час майстер-класів можна буде навчитися робити іграшки з природних матеріалів, створювати цікаві роботи в техніці орігамі, малювати пейзажі кавою. А ще долучитися до квестів, загадкової вікторини, ребусів від ЛІМО.

119659754_3479831938775366_2279896787556289383_n

Дата: 20 вересня.

Адреса: вул. Чернеча Гора, 1.

Вистави, театри

Львівська опера цього вікенду запрошує на комічну оперу на 1 дію «Служниця-пані» – найвідоміший твір італійського композитора Джованні Баттіста Перголезі.

Першочергово «Служниця-пані» була написана як комедійна вставка між діями «серйозної» опери для розваги глядачів.

У центрі комедії – образ симпатичної розумниці-служниці, яка зуміла закохати в себе свого хазяїна. Ця невелика одноактна опера сповнена веселощів, чарівних мелодій і дарує слухачам чудовий настрій. Виконується італійською мовою.

Також в Оперному театрі цих вихідних – прем’єра балету «Створення світу». Балет про створення Землі та перших людей – Адама і Єви, у декораціях художника Євгена Лисика постає як велична картина зародження, випробовування людства та роздумів про подальшу долю світу.

Творчість Євгена Лисика (1930-1991), який творив у Львівській опері впродовж 1960-1990 рр., належить до Золотого фонду театру. Поновлення балету в репертуарі театру присвячене 90-річчю від дня народження митця.

Дата: 19-20 вересня

Адреса: просп. Свободи, 28

Виставки

У Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького триває відкрита минулого тижня виставка «Межі сприйняття» польської художниці Олександри Верешки. Виставка триває в межах етномистецького проєкту «Екологічний ракурс». Кураторка – Зеновія Шульга.

«Межі сприйняття» – це проєкт, під час реалізації якого мисткиня використала художні властивості друку на тканині, лінзоподібного друку і вбрання. Художниця намагається звернути увагу на відмінності у способі сприйняття та оцінки форми.

Олександра Верешка – художниця, педагогиня, випускниця відділу художнього текстилю і моделювання костюма Академії образотворчого мистецтва ім. Владислава Стшемінського в Лодзі 1999 року. З 2010 року працює старшим викладачем Університету Лодзька політехніка, де проводить заняття з проєктування одягу на відділі дизайну в Інституті архітектури текстилю. Як проєктантка сучасного одягу постійно співпрацює з підприємствами легкої промисловості.

Дата: 10 вересня – 11 жовтня.

Адреса: проспект Свободи, 20.

І якщо ви вже вибралися до Нацмузею й досі не бачили виставку “Зеновій Флінта: реальність та метафізика”, яка триває в його залах, то ще маєте нагоду виправити це.

flinta

Зеновій Флінта – відомий представник українського мистецтва другої половини ХХ ст.: живописець, графік, кераміст, організатор художнього життя Львова та стратег його монументального оздоблення.

Виставковий проєкт у Нацмузеї має на меті актуалізувати нове прочитання сюжетних творів Флінти 1960-1980-х років, які звикли асоціювати з офіційним мистецтвом. Виставковий проєкт, підготований на матеріалах музейної збірки НМЛ ім. Андрея Шептицького та приватних колекцій, по-новому розкриває творчість Флінти, оминаючи хибні шаблони реалізму та стереотипи прочитання сюжетів.

В основі експозиції – великоформатні сюжетні полотна зі збірки Національного музею та багато раніше не експонованих робочих начерків із родинної колекції.

Дата: 28 серпня – 28 жовтня.

Адреса: проспект Свободи, 20.

У «Зеленій Канапі» завершується творчий проєкт «Крила» Олега Денисенка. Цього вікенду ще можна побачити найновіші твори митця, виконані на папері.

Дата: 25 серпня – 20 вересня.

Адреса: вул.Вірменська, 7.

У «Дзизі» досі можна побачити застиглі в часі та просторі керамічні нитки – ще не завершився проєкт Ольги Пильник Festina lente. Художниця збільшила текстильні переплетення до гігантських розмірів і перетворила їх на артоб’єкти з кераміки.

Дата: 4-27 вересня.

Адреса: вул.Вірменська, 35.

Ті, хто зазирне у Львівську національну галерею мистецтв імені Б. Г. Возницького, матимуть нагоду побачити виставку одеського художника Олександра Ройтбурда «Хроніки чумного року».

110645793_3323103214582400_3113942248002332177_o

Мобільна виставка «Хроніки чумного року» – це інтелектуальна рефлексія художника на геополітичні та соціокультурні обставини в Україні, і вона завершується цього вікенду.

Дата: 29 липня – 20 вересня.

Адреса: вул.Коперника, 15.

Вкотре нагадуємо про виставку «Лабіринти ЛКСФ» у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики Порохова вежа –проєкт, присвячений Львівській експериментальній кераміко-скульптурній фабриці, яка діяла у другій половині ХХ століття у Львові й у 1960-1970-ті роки була відомою на увесь Радянський Союз і поза його межами. Саме там сформувалася своєрідна львівська школа кераміки, скла та скульптури. Фабрика занепала, а з цим процесом мала шанси загубитися і її історія. Втім в Артцентрі Павла Гудімова, який є куратором виставки, вирішили, що вона вартує бути відродженою.

Дата: 21 липня – 18 жовтня.

Адреса: вул.Підвальна, 4.

Кіно

21gnex6amahinator

Кіномани цього вікенду можуть переглянути, наприклад, кримінальну комедію «Махінатори» режисера Дейва Макліна.

Молодий авантюрист із Шотландії Дейві вирішує стати музичним продюсером. Не маючи жодного досвіду в цій галузі, але озброївшись оптимізмом підкорити Великобританію, Дейві вирішує запросити легендарних Iron Maiden виступити в рідному містечку. Проблема в тому, що по гроші для реалізації амбіційної задумки доводиться звертатись до бандитів.

Також у прокаті – американський трилер «Гренландія». Фільм-катастрофа розповідає про Джона і Еллісон Герріті, які разом з маленьким сином Нейтаном намагаються вижити після того, як на Землю впали уламки комети. Сім’я хоче дістатися до безпечного притулку, де сподівається пережити апокаліпсис. Майте на увазі – діє обмеження 16+.

Документальний італійський фільм «Таємні імпресіоністи» пропонує своєрідну кінематографічну подорож однойменною виставкою, де перед нами постануть 50 небачених до цього дня шедеврів Мане, Кайботта, Ренуара, Моне, Сезанна, Сіньяка, Сіслея та Берти Морізо. На прикладі 50 невідомих картин глядачам пропонують по-новому поглянути на обставини, що дали поштовх початку революції у світі живопису, яку розпочали саме імпресіоністи.

mulan

Картина «Мулан» сподобається прихильникам пригод і фентезі. У ній розповідається про часи, коли імператор Китаю видає указ про те, що один чоловік з кожної сім’ї має служити в Армії Імператора для захисту країни від Північних загарбників. Фа Мулан, найстарша дочка почесного воїна, вирішує зайняти місце хворого батька. Вона переодягається у чоловіка, Па Жу, та проходить складний шлях, щоб зміцнити внутрішню силу та віднайти істинне призначення. Цей шлях перетворить її на справжнього воїна і принесе повагу вдячних співвітчизників і гордого батька. стрічка «Мулан», знята режисером Нікі Каро, має зірковий інтернаціональний каст. Фільм заснований на поемі «Балада Мулан».

Концерти, вечірки

У «Дзизі» 19 вересня виступатиме Nameless. Гурт, заснований у Тернополі 1992 року, зараз представлений акустичним дуетом Безкоровайного Зоряна (гітара, бек вокал, songrighter) та його дружини Світлани (вокал, губна гармоніка, гітара, тамбурин), які грають власний репертуар різних років.

У музичне звучання покладено такі напрямки як псі-фолк, гараж, неопсиходелія, психоделія, рок-н-рол, блюз тощо. У програмі “Перебране” можна буде почути і ранні, і відомі твори, а також пісні з останнього альбому 2019 року “Жовтий Пес”, створені у співавторстві з письменником Василем Махном на його вірші. Зараз музиканти працюють над записом нового спільного експериментального альбому з однодумцями з львівських гуртів ” Lemko Bluegrass Band” та “Гич Оркестр”.

Через карантин кількість гостей обмежена.

Дата: 19 вересня

Адреса: вул.Вірменська, 35

У Львівській національній філармонії 19 вересня виступатиме Волинський народний хор. На відвідувачів чекає атмосферний концерт з народними піснями!

hor

«Репертуар хору величезний і дуже різноманітний нараховує близько 300 пісень, оркестрових, номерів, танців та вокально-хореографічних композицій в основі яких є народна пісня»”, – зазначають організатори.

До слова, за роки свого існування Волинський народний хор провів понад 3000 концертів в Україні й за її межами.

Концерти о 16:00 та о 19:00 відбудуться з дотриманням карантинних умов.

20 вересня у філармонії – Артем Голоднюк. Картини для саксофона.

Артем Голоднюк – провідний український саксофоніст, лауреат міжнародних конкурсів, офіційний артист фірми Selmer Paris в Україні. Працює в різних музичних напрямках і стилях.

Музичну освіту здобув у Хмельницькому музичному училищі ім. В. Заремби, а також у Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського, закінчивши магістратуру та асистентуру-стажування.

З 2007-го до 2019 року працював у складі Національного президентського оркестру України як соліст та артист оркестру. Разом із колективом має багато виступів на різноманітних фестивалях, серед яких XXIV Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти» (Львів, 2018), Міжнародний фестиваль Porto Franko Gogol Fest (Івано-Франківськ, 2016-2018); співпрацював з відомими музикантами (Brian Connolly, Caleb Brinkley) під час гастрольного туру оркестру військово-повітряних сил США в Європі – (United States Air Force Band) – Київ, 2018. Також виступав в якості соліста з Київською камератою, Хмельницьким симфонічним оркестром, Київським квартетом саксофоністів.

Учасник і співзасновник квартету New Age quartet, єдиного в Україні ансамблю саксофоністів Ukrainian saxophone ensemble. У їх складі виступав в Україні та за її межами, зокрема представляв Україну на Міжнародному конгресі саксофоністів у хорватському Загребі 2018 року.

З 2018 року є постійним учасником дуету LifeOn duo (саксофон, фортепіано). Дует презентує музику, що рідко виконується в даному складі та постійно пропонує прем’єри українським слухачам.

У програмі:

Томазо Антоніо Віталі. Чакона.

Олександр Глазунов. Концерт для саксофону з оркестром Мі-бемоль мажор, тв. 109.

Мирослав Скорик. Іспанський танець.

Роберто Молінеллі. Four Pictures from New York (Чотири картини з Нью-Йорка) для саксофонів, фортепіано та оркестру: Dreamy, Down Tango Club, Sentimental Evening, Broadway Night.

Дата: 19-20 вересня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Цих вихідних FESTrepublic запрошує всіх охочих повеселитися на «!FEST Weekend: Оксамитовий»

«Без зайвих сентиментів хочемо сказати, що, скоріш за все, це останній теплий вікенд цього року. Тож не проґав можливість почілити на гамаку, зловити захід сонця з бокалом в руках, та поласувати реберцями на свіжому повітрі в компанії найближчих друзів», – запрошують організатори.

У неділю на терасі FESTrepublic проведе свій перший післякарантинний концерт співачка М’ята. Уже відомі хіти М’ята виконає в особливому акустичному варіанті. Артистка готує для своїх шанувальників ексклюзивну програму наживо в супроводі професійних музикантів.

Дата: 18-20 вересня

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.