Вихідні у Львові: куди піти 9-10 листопада

//

sashko

avq

Осінь у Львові нарешті згадала про свої безпосередні обов’язки: сипнула на львів’ян дощем, повіяла холодним вітром і нагнала на небо сірих хмар. Водночас другий вікенд листопада потішить львів’ян і гостей міста різноманітними заходами на будь-який смак. До вашої уваги – підбірка місць, де можна буде відпочити у Львові 9-10 листопада. Цими вихідними шукаємо тепла й затишку.

Виставки

Почнімо з виставок. І справді, чи не найдоречніше милуватися творами мистецтва восени, коли за вікном – дощ і хмари, а перед очима – прекрасне! У Львові виставок багато, тож легко розгубитися в їхньому різноманітті. Пропонуємо звернути увагу на такі.

Виставка живопису, скульптури та графіки «Угорська рапсодія» триває в Палаці Лозинського. Організатор – Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького.

ugorska_rapsodiya_1

Це масштабна виставка творів угорських художників XVIII-XX ст., більшість з яких уперше вийняли із запасників музею і представили для огляду. У збірці галереї їх понад 90. На виставці представлено роботи авторів, які зробили вагомий вклад в історію угорського мистецтва. Вона приваблює різноманіттям жанрів, тематичних мотивів і технік виконання. Серед експонатів – прекрасні малярські та графічні роботи, портретні мініатюри, скульптури. Частина з них перейшла до галереї зі старих галицьких колекцій ХІХ ст., інші потрапили в повоєнні часи.

Дата: 19 жовтня – 1 грудня 2019

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

До речі, в цій самій галереї саме відкрили ще одну не менш цікаву виставку – «Індекс імені Маріуша Казани у Львові».

indeks_imeni_2

Виставка графіки двох знаних митців з Польщі – проф. Аґнєшки Цєслінської і її цикл графіки Bestiary та проф. Кшиштофа Томальського з проектом Big Bang. Genesis – проходить у рамках VIII графічного конкурсу «Індекс імені Маріуша Казани» під патронатом Генконсульства Польщі у Львові. Знайти її можна у відділі «Музей європейського мистецтва ХІХ – ХХІ ст.»

На цикл графік «Бестіарій» Аґнєшку Цєслінську надихнули середньовічні бестіарії, що були окремим літературним жанром, в якому світ природи існував у контексті анекдоту й алегорії, що поєднує реальні події з породженими уявою середньовічних письменників фантасмагоріями.

Кшиштоф Томальскі, автор Big Bang. Genesis, використовує класичні графічні техніки, які в характерний для себе спосіб актуалізує та модифікує відповідно до досліджуваних сутностей. Його творчість пронизана метафорою, багатозначністю та поетичністю.

Дата: 7-29 листопада

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

У Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького триває виставка «Псалми», на якій представлено твори учасників ХІ Міжнародного іконописного пленеру, що відбувся у вересні в селі Новиця на Лемківщині (Польща).

Участь у пленері взяли понад п’ятдесят художників-іконописців з України, Польщі, Білорусії, Словаччини, Литви та Сербії. Вони обирали собі ті псалми чи фрагменти, які їх найбільше зворушили чи ті, які віддзеркалюють їхні релігійні почуття. Кожен митець по-своєму відкривав для себе їхній зміст і закладену в них особливу форму розмови з Богом: прагнення Бога, любов і страх перед Ним, віру в Його опіку й милосердя.

Дата: 25 жовтня – 24 листопада

Адреса: просп. Свободи, 20

Якщо ж вам хочеться відчути розміреність життя, зупинитися і згадати, як добре нікуди не поспішати, тоді ласкаво просимо в «Дзиґу». Там саме триває виставка світлин Михайла Іваніва «В кадрі. Поза часом».

«Сміливо проста концепція атмосфери зможе забрати вас у ніжні обійми буденної краси, коли не потрібно нікуди поспішати, коли потрібно опинитись поза часом, а може вам потрібно. сфокусуватись на своєму житті, щоб побути головним героєм в кадрі? Кожна фотографія дихає життям таким, як в нас, огортає теплом і затишком, здається, дивишся очима, але відчуваєш серцем і навіть шкірою. І ось, буденні пейзажі сонних доріг і похилених ліхтарів, сповнені солодкого романтизму», – так пишуть про виставку організатори.

Дата: 30 жовтня – 13 листопада

Адреса: вул. Вірменська, 35

Театри

А може, варто спланувати на ці вихідні похід до театру? Серед багатого репертуару ви точно знайдете щось собі до смаку. А ми пропонуємо звернути увагу на такі події.

Львівська опера цих вихідних пропонує класику – оперу «Наталка-Полтавка» Миколи Лисенка за п’єсою Івана Котляревського. Сюжет усім давно відомий, тож не будемо qjuj переповідати. Але вас точно не залишать байдужими народні мелодії в обробці Лисенка та голоси талановитих співаків у ролях головних героїв: Наталки, Петра, Терпилихи, Возного, Виборного і Миколи.

Дата: 9 листопада, 18:00

Адреса: просп. Свободи, 28

10 листопада Львівський оперний театр також потішить глядачів балетом «Лускунчик» та оперою «Трубадур» італійською мовою з українськими субтитрами.

opernii_5

У театрі імені Марії Заньковецької цієї суботи прем’єра – вистава «З життя комах».

Це п’єса чеського письменника, прозаїка, драматурга, перекладача та фантаста Карела Чапека, написана у співавторстві з старшим братом Йозефом Чапеком. У ній автори показали сенс людського буття через комашиний світ, зобразивши людські вади корисливості та збагачення за рахунок іншого.

Дата: 9-10 листопада, 18:00

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Театр Леся Курбаса в неділю, 10 листопада, пропонує виставу «Апокрифи» за драматичними етюдами «На полі крові» та «Йоганна, жінка Хусова» Лесі Українки.

Вистава побудована на крупних планах. У постановці Кучинського «театр ідей» набуває максимально завершеного характеру в театрі «притч». Композиція вистави не має традиційної схеми «зав’язка-кульмінація-розв’язка». Це низка історій, об’єднаних темою. Підкреслюється одна лінія. Звичайно, при такій побудові детальна розробка нюансів, психологізм образів змінюється виділенням якоїсь однієї риси. Виникають персонажі-маски, персонажі-алегорії. Тут пройдено величезний шлях відбору, відкидання усього зайвого. Багатослівність руйнує чітку логіку побудови. Режисер і актори шукають максимальної точності, щоб розповісти низку історій про тих, хто лишився жити після Голгофи…

Дата: 10 листопада, 19:00

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Кіно

Затишно, тепло і смачно пахне попкорном. Саме час переглянути якийсь із фільмів, що їх пропонують львівські кінотеатри. Стрічку на свій смак ви обов’язково знайдете, ми ж допоможемо не розгубитися в їх різноманітті.

Радимо звернути увагу на українські фільми. По-перше, вітчизняний кінематограф нині розвивається доволі швидкими темпами й варто орієнтуватися в його новинках, а по-друге, є дійсно хороші й різножанрові стрічки.

Якщо ви ще цього не зробили, перегляньте українсько-американський фільм «Захар Беркут» – історичний екшн за мотивами твору Івана Франка.

zahar_berkut_9

1241 рік. На нашу землю прийшли гості, яких ніхто не кликав – монголо-татари під проводом жорстокого хана Бурунди. Ця орда рухається на захід, знищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до Карпат, вони вирішили трохи відпочити й розбити табір. Вночі туди проникли місцеві мисливці – брати Беркути, які звільнили всіх полонених. Тепер Бурунда вважає своїм обов’язком помститися кривдникам і знищити місцеві поселення. Для цього знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців під керівництвом Захара Беркута має власний план, щоб назавжди зупинити ворога.

Стрічку варто дивитися хоча б через неймовірні краєвиди наших рідних Карпат. Лише не чекайте від неї чіткого дотримання сюжету твору Франка – його там немає.

Ще один український фільм, на який можна піти цього вікенду, – комедія «Халепа на 5 Baksiv» режисера Мирослава Латика. Стрічка розповідає про дрібного шахрая Хом’яка, який разом із друзями Максом і Зеником вважаються головними підозрюваними у вбивстві. Слідчі мають знайти відповіді. Та серед них є «кріт», і для нього слідство – лише прикриття для іншої операції. Головні герої потрапляють у епіцентр розборок невідомих силовиків і місцевого авторитету, які полюють за головним доказом – флеш-карткою, на якій є відео державного злочину. І коли здається, що все пропало і життя скінчилось, у Хом’яка народжується смілива ідея.

Трагікомедія «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» – як-то кажуть, must see! Іван Васильович багато років очолює профспілку комунального підприємства Івано-Франкіськтеплокомуненерго. У профспілковому хорі співають диспетчери, ремонтники, слюсарі, бухгалтери та інші співробітники підприємства. Голова профспілки пишається творчими здобутками комунальників, але “спочатку людям тепло – а вже потім співати”. Опалювальний сезон вносить корективи у графік репетицій. Трудовий колектив намагається полагодити застарілі комунікації, поки розгнівані споживачі штурмують гарячу лінію. Чи зігріє холодну батарею українська народна пісня? Дізнаєтеся в кінотеатрі.

Ще один український фільм, який вийшов у широкий прокат, – драма «Додому».

Дія фільму відбувається в сучасній Україні. Назім загинув на війні. Його батько Мустафа, віруючий мусульманин, приїжджає по тіло Назіма, якого хоче поховати в Криму. Він наполягає, що з ним має поїхати молодший син Алім і дотримати сорок днів жалоби.

Для сімейного перегляду цього вікенду можна обрати серед мультиків «Родина Адамсів», «Клара та чарівний дракон», «Сельма у місті привідів», «Єті» або «Дитя погоди». Чи піти на продовження історії про Малефісенту – «Чаклунка: повелителька темряви». Минули роки з того дня, коли чаклунка Малефісента наклала чари на Аврору, таким чином створивши легенду про Сплячу Красуню. Зараз дівчина виросла, і її коханий Філіп зробив їй пропозицію. Аврора по-справжньому щаслива. Втім хрещена Малефісента не схвалює цього шлюбу. Вона не хоче, щоб дівчинка, яку чаклунка ростила як рідну дочку, зв’язувалася з цими людськими істотами. Від них не можна чекати нічого хорошого. Проте заради щастя Аврори Малефісента готова наступити на свою гордість і прийти в гості до королеви Інгріт. Ось тоді чаклунка і зрозуміла, що люди – жахливі істоти. Вона захищатиме чарівний ліс і його мешканців від нових ворогів сама й за допомогою нових союзників.

Дата: 9-10 листопада

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Вечірки, концерти

Щоб добряче зігрітися цими осінніми днями, не зайвим буде відвідати запальну вечірку чи драйвовий концерт. Наприклад, завітати у FESTrepublic, де виступатиме легендарний гурт «Тартак».

На 2019 рік гурт випустив 9 альбомів, відзняв більше 40 кліпів, взяв участь в безлічі фестивалів України та за кордоном.

У програмі концерту – класика, улюблені, перевірені часом хіти, а також «божевільні танці» та фірмова вибухова енергія, яку вміє дарувати своїм шанувальникам лише справжня легенда української рок-сцени. Початок – о 20:00.

Дата: 10 листопада, !FESTrepublic

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Якщо ж ви хочете, щоб стало геть спекотно – завітайте в нічний клуб «Малевич». У вихідні 9 і 10 листопада тут можна добряче розважитися.

malevich_10

9 листопада – Original B в Малевичі. Один із найбільш затребуваних діджеїв України та Києва, який входить в ТОР 10 найкращих R&B діджеїв України, резидент радіостанції NRJ Ukraine, музичного онлайн телебачення PLAY TV, резидент клубів BOHO, EGO, ALMONDO, Disco Radio Hall та NEDVIZH ін привезе своє радіо-шоу BBQ Villa. Разом з Vassabi, Protein та Yura Baykonur двогодинне R&B і Hip-Hop шоу не дасть тобі нудьгувати ані секунди!

Початок – о 21:00. Вхід в клуб: дівчата 18+, хлопці 21+

Дата: 9 листопада

Адреса: проспект В’ячеслава Чорновола, 2

А ще в «Малевичі» можна потусити на крутій Latina-вечірці й до ранку відриватися в ритмі Латинської Америки.

Вир почуттів, відверті емоції, нестримні сальса, мамбо, бачата та кізомба під шалені треки від DJ La-Gata – атмосфера найпристраснішого регіону Америки на нашому танцполі! – анонсують організатори.

До 23:00 вхід безкоштовний, після 23-ї вхід для всіх – 50 грн.

Дата: 10 листопада

Адреса: проспект В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.