День музеїв у Львові

//

18 травня весь світ відзначає Міжнародний день музеїв і музеї запрошують відвідувачів до себе.

Звісно, кожен з нас може відвідати будь який музей в будь який інший день. Просто придбати квиток, побродити тихими музейними залами, помилуватися експонатами самостійно або ж замовити послуги екскурсовода.

Але цього дня музеї запрошують до незвичайних атракцій.

img_0578

НММ “Тюрма на Лонцького

Концерт фолькгурту “Lemko Bluegrass Band” під керівництвом Ростислава Татомира та презентація бобінного магнітофона та музичної колекції аудіазаписів канадських українців, подарованих музею Іваном Мамчуром – комбатантом дивізії «Галичина», учасником Кенгірського повстання, багатолітнім політв’язнем сталінських концтаборів.

Вхід – вільний!

17 травня о 20.00

НММ “Тюрма на Лонцького, вулиця Степана Бандери, 1

muzei_religii

Музей релігії

  • О 14.00 – літературні читання та дискусію «Спогади про війну. Минуле і теперішнє».
  • О 15.00 – екскурсія «Місцями Шептицьких» (збір групи біля собору святого Юра).
  • О 16.00 – гітарно-поетичний концерт. Твори о. Михайла Вербицького. Авторка та виконавиця співаної поезії Наталка Криничанка, поетеса і перекладачка Юлія Курташ-Карп, гітарист Віктор Паламарчук.
  • О 18.00 – публічна лекція письменниці і перекладачки Маріанни Кіяновської «Болеслав Лесьман: тексти і контексти. Лесьман і Україна. Лесьман і Київ. Лесьман і Львів» (лекція відбудеться у виставковому залі музею на вул. Староєврейській, 36)
  • О 19.00 – виступ струнного квартету.
  • О 20.00 – поетичне попурі «Молоді львівські поети». Мистецька спілка АБО (Марічка Васько, Ольга Романишин, Марія Пак, Христина Римас, Галина Ясніцька, Андре Ільєн, Євгенія Назар, Ольга Береза, Вікторія Кухарчук, Христина Кравчишин, Богдан Кухта).

18 травня, з 14.00

Музей релігії, вулиця Музейна, 1

57439850_2138095739608155_8830328996798398464_n

Міжнародний день музеїв у Музеї «Територія Терору»

17-19 травня у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору», у межах проведення Міжнародного Дня музеїв, відбудуться майстер-клас «Територія Терору: музейна кухня» та нічні екскурсії музейним комплексом.

З 10:00 до 20:30 гості зможуть оглянути оновлену виставку «Табір примусових робіт «Янівська» – індустрія терору» Виставка створена у 2018 році в межах загальноміської програми «Lwów, לעמבערג‎, Львів, Lemberg’43: Місто, яке (не) пережило» − серії меморіальних заходів до 75 роковин ліквідації Львівського ґетто та табору примусових робіт «Янівська». Вона є першою спробою репрезентувати маловідому історію табору в музейному просторі.

Ідея – дати змогу відвідувачам самостійно дізнатись про трагічні події у таборі через ознайомлення з оригінальними джерелами. Важливою частиною експозиції є кулі, гільзи, шматки колючого дроту та інші предмети, виявлені у 2018 р. в «Долині смерті» – місці масових вбивств в’язнів табору. Вони так само свідчать про моторошні табірні реалії. Крім цього, представлено дві музейні реконструкції одягу – однострій німецького есесівця з табірної охорони та одяг в’язня. Також в оновленій виставці представлений історія та запис мелодії «Танго смерті», яку виконував оркестр табору. Мелодія відтворена зі збережених нот колишнього в’язня табору Богдана Коха.

17, 18 та 19 травня о 21:00 відбудуться нічні екскурсії музейним комплексом «Територія Терору»

Учасники екскурсії дізнаються історію створення музею, львівського ґетто та радянської пересильної тюрми №25. Наукові співробітники проведуть екскурсію виставкою «Табір примусових робіт «Янівська» – індустрія терору», гості зможуть одними з перших ознайомитись із новим мультимедійним наповненням музею. Шум потягів, що проїжджають повз музей, освітлення зі спостережних вишок створить умови для повного занурення в тему, глибокого усвідомлення трагічних подій минулого. 18 травня о 14:00 – відкритий майстер-клас «Територія Терору: музейна кухня»

Як створюється музейна експозиція? Які музейні проекти найбільше привертають увагу та користуються успіхом? Хто генерує якісний контент музею? 18 травня співробітники музею «Територія Терору» розкажуть про власну «кухню» та про все те, що ви хотіли знати, але досі боялись запитати.

Майстер-клас відбудеться у форматі TEDx Talks, вітаються запитання та уточнення гостей.

Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору», проспект В’ячеслава Чорновола, 45 Г

60221949_606412989875626_9142009473479475200_n

Театралізовані екскурсії у Домі Франка

Головні герої дійств – господарі будинку – Іван та Ольга Франки чи їхні діти Анна й Петро – проведуть Домом, відкриваючи їм таємниці свого життя, розповідаючи про свої спогади й переживання. Тут традиційна екскурсія трансформується в бесіду мешканців будинку, свідками якої стають відвідувачі. Зокрема, Ольга й Іван Франки розкажуть історію родинного дому та покажуть найцікавіші речі із сімейного побуту. Діти подружжя Франків, Анна та Петро, поділяться спогадами дитинства, змалюють образ батька дитячими очима.

  • 11.00 та 13.00 – “Франчата про тата”
  • 15.00 та 16.00 – “Візит до Франків”

Реєстрація за тел. 096-15-84-606

18 травня

Музей Івана Франка, вулиця Івана Франка, 150-152

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.