Фестиваль музичного мистецтва “Віртуози” у Львові. Повна програма

//

16

З 15 травня до 9 червня у Львові пройде 38 Фестиваль музичного мистецтва «Віртуози».

Цього року на меломанів чекає 23 музичні події, що дивуватимуть різноманіттям жанрів, епох, країн.

Учасниками фестивалю стануть виконавці з 15 країн світу.

20 диригентів продемонструють мистецтво перетворення оркестрантів в єдиний організм, що дихає в унісон.

У майстерності позмагаються 59 солістів.

Колоритний фольклор представлять 2 етно-колективи.

8 грандіозних хорів подарують публіці незабутні враження.

6 прекрасних українських оркестрів стануть окрасою фестивалю.

balint

Віртуози 38. preOpening & MagicFlute

Камерний концерт за участю оркестру «Віртуози Львова» та угорського флейтиста Яноша Балінта.

Програма:

  • Фелікс Мендельсон. Концерт ре мінор для скрипки з оркестром (у версії для флейти з оркестром)
  • Едвард Елгар. Серенада для струнних
  • Франц Ксавер Моцарт. Рондо мі мінор для флейти з оркестром
  • Отторіно Респігі. Сюїта № 3 «Давні танці й арії»

15 травня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

taras-krisa

Віртуози 38. Grand Opening

Офіційне відкриття фестивалю відбудеться разом з колосальним Потрійним концертом для скрипки віолончелі і фортепіано Людвіга ван Бетховена! Солістами цього дійства буде чудове міжнародне тріо, кожен з учасників якого тісно пов’язаний зі Львовом: знаменитий скрипаль Олег Каськів (Швейцарія – Україна), не менш відомий і талановитий молодий піаніст Андрій Драган (Швейцарія – Україна) і неймовірний віолончеліст Алессіо Піанеллі (Італія).

16 травня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

60180242_2224428634282370_4626825378713829376_n

Віртуози 38. Феєрична Гуцулія

Вперше у Львові зустрінуться на одній сцені музиканти-віртуози народного традиційного й академічно-концертного виконавського мистецтва. Усі вони запалені ідеєю спільного музикування в манері гуцульської весільно-обрядової естетики.

Нову генерацію носіїв автентики запрезентує родинний гурт «Зазульчак» із Яремче (наймолодшій учасниці п’ять років, найстаршому – чотирнадцять). Вони, поруч із такими досвідченими весільними професіоналами Космацько-Брустурської традиції як фуярніст Петро Мохнатчук, трембітар, дримбар і бубніст Василь Рижук, цимбаліст Михайло Дзвінчук та скрипаль Василь Книшук творитимуть натхненні вітрами й красою гірських полонин давні мелодії з вівчарського побуту і гірської культури.

До цього представлення долучиться режисер відомого фільму «Жива ватра», знавець Верховинської традиції, блискучий мультиінструменталіст Остап Костюк, граючи на низці гуцульських автентичних духових інструментів власного виробництва.

Нотку лірики внесе Анна Кошка, співаючи у супроводі весільної капели щемливі «бервінкові» ладканки в народній манері.

17 травня, 19.30

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

11protasov

Віртуози 38 Енеску Генін Шостакович

Програма концерту сформована у результаті активної творчої співпраці музикантів, диригента та композитора. Їх імена неодноразово з’являлись на українських афішах: зокрема, влітку 2018 року на фестивалі LvivMozArt вони презентували програму під назвою «Валерій Соколов та друзі».

Цьогоріч, у тому ж складі та у супроводі оркестру INSO-Львів прозвучать композиції Дж. Енеску, В. Геніна та Д. Шостаковича. Румунську рапсодію №1 Дж. Енеску по праву називають візитівкою творчості митця, а також чудовим посібником для знайомства із румунським фольклором.

Концерт для скрипки з оркестром №1 Д. Шостаковича (соліст – Валерій Соколов) належить до найвідоміших у творчості композитора, а у другій його частині чи не вперше з’являється прообраз знаменитої монограми DSCH. Кульмінацією вечора стане світова прем’єра Концерту для акордеону з оркестром композитора Володимира Геніна (соліст – Іовіц Івновіч).

18 травня, 20.30

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

18

Віртуози 38. World’s highlights

Чоловічого хор Університету шведського міста Лунд під керівництвом Андреаса Льоннквіста,виконає композиції північноєвропейських, американських, українських митців, а родзинкою вечора стане виконання хором шведських та українських народних пісень. Знаменитий коллектив заснований ще у далекому 1831 році та є одним із найстаріших хорів у Швеції. Його репертуар складають як давні, так і сучасні хорові твори, а також шведський фольклор.

18 травня, 20.30

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

19-1

Віртуози 38. Ольга і Наталя Пасічник. Mendelssohn

Творчість Фелікса Мендельсона складає невід’ємну частину музичного мистецтва європейського романтизму. Роберт Шуман називав його «Моцартом ХIХ століття», а композиції митця й дотепер збирають повні зали. На фестивалі «Віртуози» твори Ф. Мендельсона прозвучать у виконанні зіркових виконавиць – сестер Ольги та Наталії Пасічник. Відкриє програму концерту концертна увертюра «Казка про прекрасну Мелузіну», в основі програми якої лежить відома легенда про русалку, що мріяла пізнати щастя взаємного кохання, однак зіткнулася із людською брехнею і зрадою. Ця композиція разом із Симфонією для струнного оркестру №10 прозвучить у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії.

19 травня, 17.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

teodor-kuhar-19

Віртуози 38. Суомі – велич і краса Калевали

Цього вечора вперше в Україні прозвучить дуже відома у світі симфонічна поема «Куллерво» (Kullervo) Яна Сібеліуса. Для виконання шедевру Сібеліуса зі Швеції до Львова приїдуть Чоловічий хор Університету м. Лунд, Марія Форсстрьом – мецо-сопрано, Габріель Суованен- баритон. Загалом, симфонію «Куллерво» будуть виконувати більше 120 музикантів. Диригуватиме видатний Теодор Кухар (США).

19 травня, 19.30

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

23

Віртуози 38. Michael Kimber & Best for Viola

Майкл Кімбер (1945) – відомий американський альтист. Він має колосальний досвід у якості сольного виконавця, а також учасника камерних ансамблів та оркестрів. Його концертна діяльність охопила чотири континенти, адже він неодноразово виступав у США, Канаді, Мексиці, Австралії та у багатьох країнах Європи. Однак окрім успішної кар’єри виконавця, митець також є автором багатьох творів для альта.

Польський музикант Марцін Муравскі записав вісім компакт-дисків із авторськими композиціями Майкла Кімбера для цього інструменту.

Кращі з них він презентуватиме на сцені Львівської філармонії у супроводі Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова».

23 травня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

24

Віртуози 38 Fantastic Concerto

Другий скрипковий концерт, ор.129, Д. Шостакович написав для знаменитого скрипаля-сучасника Давида Ойстраха з нагоди його 60-річчя. Ця присвята у музичних колах згодом стала своєрідним анекдотом, адже у 1967 році музиканту виповнилось 59. На фестивалі «Віртуози» твір прозвучить у виконанні заслуженого артиста України Назарія Пилатюка, знаного в Україні і за її межами музиканта завдяки неповторному стилю виконання та широкому репертуару.

Атмосферу концерту доповнить «Фантастична симфонія» ор.14 Г. Берліоза, один із перших зрілих творів 26-річного композитора та перша програмна симфонія в історії музичного мистецтва романтизму.

Виконавці:

  • Назарій Пилатюк – скрипка (Україна)
  • Академічний симфонічний оркестр ЛНФ
  • Віктор Плоскіна – диригент (Білорусь-Україна)

24 травня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

25

Віртуози 38. «Веснівка» – Гості з Торонто

Українські хорові колективи із канадського міста Торонто активно популяризують нашу культуру у цілому світі.

Зокрема, жіночий хор «Веснівка», заснований ще у 1965 році, гастролював багатьма країнами Європи, Північної та Південної Америки.

Із 2001 року спільно із цим колективом активно виступає також Український чоловічий камерний хор. Під орудою Галини-Квітки Кондрацької, незмінної керівниці «Веснівки» з часу її заснування, колективи виконають твори композиторів української діаспори (Р. Гурка, З. Кушпети, З. Лавришина, І.-Б. Веселовського), а також української композиторки ХХ століття Юдіф Рожавської, авторки понад 100 пісень.

25 травня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

photo-sandor-karolyi-conductor-1-762x1024

Віртуози 38. Love&Heroic Beethoven

Чільне місце фестивалю «Віртуози» посідають кращі зразки музичної класики, серед яких П’ятий скрипковий концерт В.А. Моцарта та Третя симфонія («Героїчна») Л. ван Бетховена. Обидва твори прозвучать за участі Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів», який є активним учасником мистецького життя нашого міста. У Концерті В.А. Моцарта солюватиме американський скрипаль та композитор Володимир Ципін. Окрім класиків, звучатиме «Шепіт любові» («Whispers of Love») в аранжуванні для скрипки та оркестру, Антоні Луїса Скармоліна – італійсько-американського композитора, піаніста і диригента, автора понад 1000 творів, 550 із яких – для клавішних інструментів.

26 травня, 18.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

26

Віртуози 38. “Висока Меса”

Для виконання одного з найгеніальніших музичних творінь всіх часів, 26 травня у Львові об’єднаються неймовірні виконавці!

На сцену Львівської філармонії вийде майже повний склад Вроцлавської національної філармонії – Бароковий оркестр та Національний хор Народового Форуму Музики міста Вроцлав!

Твір, що ви почуєте цього вечора у досконалому виконанні не потребує жодних пояснень, а говорить сам за себе – Меса сі-мінор Йогана Себастьяна Баха. За диригентським пультом Анджей Косендяк.

26 травня, 20.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

shungo_moriyama_photo_1

Віртуози 38. Кращі Концерти & Солісти Японії

Концерти, що прозвучать цього вечора, є найвідомішими та найбільш виконуваними зразками жанру. На сцені Львівської національної філармонії вони вже звучали у найрізноманітніших інтерпретаціях, а цьогоріч ми їх маємо змогу почути у виконанні японських музикантів: Юкі Йошіди (скрипка), Юсуке Інади (віолончель), Майя Одорі (фортепіано), Терухіса Маруо (фортепіано). Камерний оркестр «Віртуози Львова», який долучиться до творення музичної історії фестивалю, виступатиме під орудою японського диригента Шюнґо Моріями.

29 травня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

rapita

Віртуози 38. Imaginative Romantics

«Гебриди, або Фінгалова печера» Фелікса Мендельсона належить до жанру концертної програмної увертюри. Цей твір написаний під враженням після відвідин композитором Фінгалової печери, що знаходиться на західному березі одного із Гебридських островів. Музика увертюри змальовує сувору красу пейзажів північної природи.

Симфонію №5 А. Дворжак присвятив Гансу фон Бюлову, який активно популяризував музику композитора. Симфонія тяжіє до пасторального настрою, і водночас поєднує риси класичності з сучасною Дворжаку естетикою пізнього романтизму.

Доповнить репертуар вечора знаменитий Концерт для фортепіано з оркестром №4 С. Рахманінова, у якому солюватиме одна із найкращих українських піаністок сучасності – Оксана Рапіта.

31 травня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

1chervnya

Віртуози 38. Віртуоз Фестивалю – Данило Саєнко

У перший день літа поціновувачі фортепіанної музики мають змогу насолодитися натхненним трактуванням улюблених композицій та зануритися у справді віртуозну програму. Український піаніст Данило Саєнко розпочне вечір виконанням фортепіанної сонати мі мінор Ф. Шуберта. Це порівняно рідко виконуваний твір, зокрема через його складну історію (він видавався окремими частинами посмертно), і це гарна можливість почути менш відому сторінку творчості генія. Після Шуберта ми перестрибнемо у зовсім іншу епоху та поринемо у насичені й нестійкі синестетичні гармонії Скрябіна. Збалансують програму «Симфонічні етюди» Р. Шумана, сформовані із 12-ти різнохарактерних п’єс. Цикл одним із найскладніших фортепіанних творів у доробку композитора. На завершення піаніст виконає «Нічний Гаспар» французького композитора Моріса Равеля, три частини якого є музичними ілюстраціями до віршів у прозі Алоїзія Бертрана («Ундина», «Шибениця» та «Скарбо»).

1 червня, 18.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

1polovinka

Весілля. Вистава проекту «Сад Божественних пісень»

Драматургію вистави ВЕСІЛЛЯ (режисер Наталія Половинка) складають 28 старовинних українських весільних пісень, які разом зі сценографією (Сергій Савченко) та костюмами (Оксана Караванська) сплітаються у надзвичайно тендітне, мерехтливе та водночас складно виконане мереживо театрального дійства. Це дійство не є відтворенням весільного обряду, воно не є ритуальним театром. Режисер, акторки та художники розмовляють з сучасними глядачами сучасною мовою на теми, що актуальні у всі часи для всіх людей народів – про любов, людські взаємини, чоловіка та жінку, про рід та родину, дітей та батьків.

1 червня, 21.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

zrv4649

Віртуози 38. Opera Gala

На сцені Львівської філармонії японська оперна компанія Шікоку Нікікай у співпраці із українськими колективами – Галицьким Академічним камерним хором та Академічним камерним оркестром «Віртуози Львова», – презентуватиме грандіозну програму, яку складають відомі оперні арії та хори із опер Джакомо Пуччіні, Джузеппе Верді, Жоржа Бізе, Каміля Сен-Санса, Франца Легара та інших. Окрім творів європейських митців, репертуар вечора доповнять ще два зразки музики сучасних японських композиторів – Хідео Кобаяші і Хірай Кодзабуро

2 червня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

civohip

Віртуози 38. Прем’єра Фестивалю «Paradies & Peri»

У межах фестивалю «Віртуози» відбудеться українська прем’єра ораторії Роберта Шумана «Рай і Пері». У творчості композитора, в доробку якого переважає камерна музика, цей твір займає особливе місце. Тричастинна романтична ораторія є одним із зразків масштабних полотен митця. Вона написана на основі поеми ірландського поета Томаса Мура про чарівну істоту (Пері), вигнану із Раю, яка прагне повернутися. Задля цього за порадою Ангела вона здійснює три подорожі у пошуках дару, принісши який, ворота Раю для неї відчиняться. Ним стає сльоза грішника, що розкаявся… Прем’єра відбудеться за участі подружжя солістів із Німеччини: Штефі Лєманн (сопрано) та Мартіна Латке (тенор).

5 червня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

rektor1

Віртуози 38 ТОН Танго Останньої Надії

Проект «Т.О.Н.» вже встиг здобути популярність завдяки чудовому складу музикантів, а також не менш цікавій та глибокій програмі. Вона слугує черговим підтвердженням, що мистецтво ніколи не стоїть осторонь важливих, іноді доволі гірких та болючих подій. «Адажіо» для струнних С. Барбера називають одним із найбільш печальних творів класичної музики. Композиції Дж. Вільямса можна почути в оскароносному фільмі С. Спілберга «Список Шиндлера». Твори Астора П’яццолли вже десятки років надихають своїми палкими ритмами та терпкими звучаннями. У програмі концерту виконавці відкриють ще одну невід’ємну грань митця: зокрема, композиція «Adios Nonono» виникла через кілька днів після смерті його батька. Два останні твори програми можна окреслити крилатим латинським висловом «non progredi est regredi» («не йти вперед, значить іти назад»), адже після зими завжди приходить весна…

6 червня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

yurii-berveckii1

Віртуози 38. Молоді Віртуози

Міжнародний фестиваль «Віртуози» також активно підтримує нашу талановиту молодь. У супроводі Симфонічного оркестру оперної студії ЛНМА імені М.В. Лисенка під орудою Юрія Бервецького солюватимуть Тома Бервецький та Ростислав Федина. Музиканти виконають два концерти, які, завдяки своїй довершеності, мають масштабну історію найрізноманітніших інтерпретацій. Зокрема, Концерт для скрипки з оркестром №1 Д. Шостаковича вже звучав на цьогорічному фестивалі завдяки Валерію Соколову. Водночас, Концерт для фортепіано №2 С. Рахманінова належить до найпопулярніших творів фортепіанної літератури, а його уривки використані у десятках кінострічок.

Виконавці:

  • Тома Бервецький, скрипка (FR—UA)
  • Ростислав Федина, фортепіано (UA)
  • Симфонічний оркестр оперної студії ЛНМА ім. М. Лисенка (UA)
  • Юрій Бервецький, диригент (UA)

7 червня, 19.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

8chervnya

Віртуози 38. Boris Bloch Klavier Recital

За плечима піаніста Бориса Блоха колосальний досвід виступів на найрізноманітніших світових сценах. Йому блискуче вдається поєднувати сольну діяльність із педагогічною та диригентською. Зокрема, в Одесі під його керівництвом здійснені постановки «Орлеанської Діви» П. Чайковського, «Алеко» С. Рахманінова, «Моцарта і Сальєрі» М. Римського-Корсакова, «Сільської честі» П. Масканьї та «Бориса Годунова» М. Мусоргського. Водночас, музиканта часто називають «лістіанцем», адже впродовж тривалого часу він активно виконує Ф. Ліста та записав 6 компакт-дисків із його опусами. Композиції цього митця, а також твори Ф. Шопена і С. Рахманінова, піаніст презентує на сцені Львівської філармонії.

8 червня, 18.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

tarmo-vaask-009

Віртуози 38. Elias Закриття фестивалю

На закритті фестивалю прозвучить один з найкращих зразків жанру ораторії в історії світової музики – «Ілля» Фелікса Мендельсона. Будучи близько знайомим із духовною творчістю Йоганна Себастьяна Баха, Ґеорґа Фрідріха Генделя та італійських майстрів, композитор зумів створити монументальне півторагодинне полотно, що базується на старозавітних текстах. Дві частини твору розповідають про події із життя пророка Іллі. Масштабна композиція містить велику кількість хорових номерів. Вони прозвучать у виконанні Нюрнберзького концертного хору, у репертуарі якого найвизначніші шедеври хорової літератури. Закриття пройде під батутою естонського диригента Тармо Вааска й за участі міжнародного складу солістів.

Виконавці:

  • Софія Соловій, сопрано (UA)
  • Дарія Князева, мецо-сопрано (UA)
  • Міхаель Новак, тенор (AT)
  • Роман Антонюк, баритон (UA)
  • Нюрнберзький концертний хор (DE)
  • Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» (UA)
  • Тармо Вааск, диригент (EE—DE)

9 червня, 18.00

Львівська національна філармонія, Чайковського, 7

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.