1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом, День референдуму, іменини у Романа

//

sashko

mwqoaw-wtbwgbqypus3hznzlos267nqobsfg33g

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Люди в усьому світі об’єднуються для демонстрації підтримки тих, хто живе з ВІЛ або кого так чи інакше торкнулася ВІЛ-інфекція, згадують тих, хто помер від пов’язаних зі СНІДом захворювань.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначили 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Відтоді Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначають у системі пам’ятних дат ООН щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом – звернути увагу суспільства на цю проблему.

ВІЛ та СНІД – одна з найсучасніших проблем світу, тому цій темі присвячують конференції та демонстрації щодо СНІДу та його профілактики. Хвороба є невиліковною, проте науковці вже знайшли способи сповільнити її. До слова, за даними ООН, темпи поширення епідемії СНІДу у світі загалом значно сповільнилися.

2020 року увага всього світу прикута до пандемії COVID-19 і її впливу на життя і благополуччя людей. Пандемія ще раз показала, наскільки тісно питання здоров’я пов’язане з іншими важливими темами, як-от боротьба з нерівністю, права людини, гендерна рівність, соціальний захист та економічне зростання. Саме тому основною темою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом цього року стала «Міжнародна солідарність, спільна відповідальність».

1_12_1991

1 грудня 1991 року провели Всеукраїнський референдум щодо незалежності України. Тоді українці підтримали Акт проголошення незалежності України й обрали президентом Леоніда Кравчука. Цей день не є святковим, але як нагадування обов’язково вивішують національні прапори на будівлях.

1 грудня в Україні також відзначають професійне свято працівники прокуратури.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи визначну роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисті прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу розбудови України як правової держави…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників прокуратури» від 2 листопада 2000 року № 1190/2000.

Серед іменинників 1 грудня особливо вшановують Романа. Іменини Романа не лише починають зиму, а й знаменують старт тривалого циклу зимових святкувань із забавами та подарунками, які так люблять українці. Тому жартома й кажуть: «Від Романа до Йордана – український Рамадан».

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.