12 вересня святкуємо День програміста

//

sashko

full_l8ztfybo

У високосні роки це свято припадає на 12 вересня, у невисокосні – на 13 вересня. Тож 2020-го святкуємо його 12 вересня.

Число 256 (два у восьмому ступені) обрано для відзначення Дня програміста тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного 8-бітного байта – поширеної одиниці вимірювання обсягу даних. Вісім бітів, які, своєю чергою, можуть мати значення 0 або 1, дають змогу закодувати у двійковій системі числа від 000000002 до 111111112, тобто 28 різних чисел. Число 256 обрано також тому, що це максимальний ступінь числа 2, який не перевищує кількості днів у році.

Свято неофіційно відзначають у низці країн. Окрім України, це також Аргентина, Ізраїль, Бангладеш, Чилі, Бразилія, Мексика, Австрія, Німеччина, Канада, Китай, Хорватія, Чехія, Франція, Індія, Бельгія, Австралія, Польща, Румунія, Ірландія, Італія, Сербія, Словенія, Велика Британія та США.

Найчастіше свято відзначають у компаніях, вітаючи працівників, влаштовують корпоративи і вечірки. У деяких країнах воно стало офіційним і відзначається на державному рівні.

Багато хто думає, що програмісти – це люди, які ремонтують комп’ютерну техніку або пов’язані суто з комп’ютерами. Але насправді програмісти пишуть комп’ютерні програми, а з плодами їхньої праці ми стикаємося щодня, адже будь-який електронний пристрій з написаною програмою пройшов через руки програмістів.

До речі, попри те, що нині, за статистикою, понад 90% програмістів – чоловіки, першим у світі програмістом була жінка – англійка Ада Лавлейс. У середині 19 століття вона склала план операцій для праобразу сучасної ЕОМ – аналітичної машини Чарльза Беббіджа. За допомогою цього плану можна було вирішити рівняння Бернуллі, яке виражає закон збереження енергії рухомої рідини.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.