Афіша Львова: події у вихідні 14-15 грудня

//

sashko

1472847_1588704

Свято вже зовсім близько. Воно нагадує про це дражливими ароматами мандаринів, ялинкової хвої та пахучого глінтвейну, вабить барвистими вітринами крамниць і розбурхує уяву різноманіттям ідей і подарунків. Тож цих вихідних підемо шукати зимово-святковий настрій. На щастя, у Львові достатньо місць, де він може причаїтися. До вашої уваги – підбірка цікавих подій упродовж вікенду 14-15 грудня.

Виставки

Перша наша «зупинка» сьогодні – галерея «Зелена канапа». Там уже триває традиційна для галереї Різдвяна виставка. І де ж, як не тут, панує той самий різдвяний настрій. За 13 років існування щорічної Різдвяної виставки в ній узяли участь 130 художників зі всієї України та з-за кордону. Хоча здебільшого все ж зі Львова. 2007 року їх було тільки 11, а вже на виставці 2018-2019 року свої роботи в живописі, графіці, склі, кераміці, скульптурі, авторській ляльці, дереві, левкасі представили 53 автори.

Цьогоріч Різдвяна виставка не менш насичена і ще більш високого рівня. Адже багато художників «зросли» разом з галереєю “Зелена канапа” за ці роки.

Щорічна Різдвяна виставка в “Зеленій канапі” – це своєрідна відзнака для найцікавіших художників-львів’ян, які спеціально для цієї виставки готують свої твори про зимові свята, Різдво. Традиційні й несподівані аллюзії на тему святкового духу зимових днів і святкових традицій. Цю виставку не можна пропускати.

Галерея працює з 12.00 до 19.00 щодня, крім понеділків, 31 грудня, 1 січня і 7 січня.

Роботи з виставки можна купувати.

Дата: 11 грудня – 12 січня

Адреса: вул. Вірменська, 7

А може, посеред святкової метушні, яка набирає все більших обертів, вам, навпаки, хочеться спокою й тиші? Тоді пропонуємо відвідати Палац Лозинського й оглянути виставку, яка так і називається – «Тиша».

Для виставки «Тиша» обрано роботи, в яких звучить тема тиші, мовчання В різних аспектах, – від філософсько-споглядального до релігійно-сакрального. Відповідно задуму, й тематика робіт надзвичайно різноманітна: краєвиди, портрети, декоративні композиції та твори на релігійні теми.

Отож у галереї можна побачити тишу очима різних художників і графіків XIX-XX ст. Представлені й відомі, так і менш знані сьогодні митці: Каєтан Стефанович, Леопольд Левицький, Яцек Мальчевський, Олександр Аксінін, Іван Остафійчук, Францішека Кобліха, Роман Жук, Стасіс Красаускас. Загалом репрезентовано близько сорока робіт з фондової збірки Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького, багато з яких експонуватимуть уперше.

Дата: 13 грудня – 13 лютого

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

Від 13 грудня в Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького триває виставка «Корнило Устиянович. Художник українського відродження в Галичині», присвячена 180-річчю від дня народження художника.

5de7c309ebabd

Виставка покликана глибше познайомити нас з багатогранною діяльністю Корнила Устияновича як художника, що працював у різних видах і жанрах образотворчого мистецтва, з його новаторськими пошуками і починаннями у національному мистецтві. У межах виставкового проєкту вперше буде ширше представлене церковне малярство – одна з важливих сторінок творчої діяльності К. Устияновича.

На виставці експонують понад 70 малярських й графічних творів художника зі збірок НМЛ ім. А. Шептицького, Музею мистецтв Прикарпаття, Івано-Франківського краєзнавчого музею, Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського, Денисівського краєзнавчого музею, львівського храму Преображення Господнього та церкви Святого Архистратига Михаїла зі с. Саджава Богородчанського району Івано-Франківської області, а також полотно «Бойко на тлі гір» із приватної збірки.

Дата: 13 грудня – 23 лютого

Адреса: просп. Свободи, 20

У ці передсвяткові дні в Дзизі триває особлива виставка – «Поза словами». Експозиція об’єднує твори дітей 6-12 років, батьки яких творили Революцію Гідності й боронять свободу в сучасній війні України.

77257390_1719672114834764_2518275450338279424_o

Діти, допоки ще не засвоїли «дорослої» та впорядкованої мови, здатні мати складні судження, але – поза словами. Вони вміють це робити образами і уявою. Виставка не є лише спробою показати так зване наївне і спонтанне дитяче мистецтво, створене у спеціальних арт-терапевтичних умовах Простору РаДіти, – пояснюють її ініціатори.

«Виставка «Поза словами» має на меті донести до загалу наш досвід опрацювання психологічного стану і опрацювання дітьми травматичних переживань, пов’язаних із наслідками війни. У них ми намагались показати, що умови захищеного і підтримуючого терапевтичного простору – Простору РаДіти – створюють необхідні «ритуалізовані» умови для вивільнення образного відображення того, як діти дають собі раду зі складними переживаннями власних цінностей і перспектив», – описують організатори виставки.

До двох попередніх виставкових колекцій, на яких діти відображали себе у вигляді обмальованих контурами розпростертих тіл в натуральну величину (експозиція «Тіла. Інтимний простір дитини»), а також через вираз власних очей (експозиція «Очі. Під поглядом єства»), цього разу додано третю – «Маски». Кожна колекцій є результатом роботи з окремими групами дітей і у різний час. Але вони об’єднані спонтанним «непрофесійним мистецтвом», спільним знаменником якого є уява, яка виявляє себе поза словами.

Деякі з цих робіт вже демонстрували у Музеї визвольної боротьби в Києві, у Нью Йорку в приміщенні ООН, а ще на інтернаціональному конгресі з групового психоаналізу у Берліні.

Дата: 22 листопада – 20 грудня

Адреса: вул. Вірменська, 35

А може, назад у небеса? Саме так, Back to Heaven 101, називається виставка, яку відкриють у неділю в самісінькому центрі Львова.

В Україні, і саме у Львові, вперше буде показано серію комбінованих мистецьких творів із використанням унікальної авторської техніки поєднання живопису та штрихування кульковою ручкою на полотні. Відома проникливим психологічним підтекстом своїх робіт, Маріко Гельман особисто презентує нову експозицію “Back to Heaven 101”.

Картини є рефлексіями мисткині на тему суперечливості природи людства, яке потопає в технічних інноваціях, у бурхливому темпі життя. Серія ілюструє шлях людського сумління від міфічного світосприйняття до сприйняття усвідомленого, метаморфози наших уявлень про сакральне та ідеальне. Релігія і віра є однією з наскрізних тем виставки. Художниця протиставляє релігійну іконизацію страждань та самопожертви простому інстинкту самопіклування.

Дата: 15-21 грудня

Адреса: площа Міцкевича, 8

Театри

Щоб додати святковості своєму вікенду, можна завітати у Львівський оперний театр. І відвідати там, наприклад, концерт Music for a While. Театральний вечір музики Генрі Перселла.

Трагедія, комедія і драма – все це є у музиці Перселла – коли кожен твір, буквально, маленька вистава. Відома актриса і співачка Наталія Половинка відкриває кулісу – і співом веде в ігровий світ образів Перселла.

«У музиці Перселла слово – грає. Це плач і радість серця, яке мовить безпосередньо, коли часто сьогодні смисл замерзає на вустах і не вимовляється. Вона написана для нас нинішніх, бо кожен так потребує співчуття, тепла, миру; забутого затишку, коли всі на світі є вдома. Рідковиконувані пісні і відомі арії англійського барокового композитора Генрі Перселла», − розповідає Наталія Половинка.

Виконують:

Наталія Половинка – мецо-сопрано

Юрій Гуран – блок-флейта

Павло Гречка – клавесин

Зимовий вечір також прекрасно надасться до перегляду знаменитої опери «Набукко» Джузеппе Верді. До слова, саме ця опера стала поворотним моментом у біографії композитора. Написана на біблійний сюжет, який розповідає про волелюбні прагнення єврейського народу, опера була гаряче сприйнята італійськими патріотами, що відчули в ній заклик до визвольної боротьби, і принесла авторові широке визнання.

Дата: 15 грудня

Адреса: просп. Свободи, 28

У Театрі Леся Курбаса – психологічна драма за Теннессі Вільямсом «Раптом минулого літа» (16+).

Події вистави відбуваються в першій половині ХХ ст. Кетрін проходить лікування у психіатричній клініці. Підставою для лікування стала історія, яку вона розповідає про свого кузена Себастіана і його жахливу смерть. Ця історія може дуже нашкодити порядній родині Себастіана, тож його мати, місіс Венебл, готова відправити Кетрін на лоботомію, щоб приховати незручну правду. При зустрічі з місіс Венебл Кетрін має останній шанс відмовитися від своїх слів і повернутися до нормального життя. Та чи відмовиться вона від правди?

«Раптом минулого літа» – чи не найбільш радикальний текст Теннессі Вільямса. Режисер вистави Ніл Флекмен, зміщує акцент з психологічного автопортрета драматурга на постать Кетрін Голлі, прототипом якої є сестра автора. Тендітна дівчина, яку одні хочуть використати, а інші просто ліквідувати, цілковито позбавлена свободи і прав та має лише один спосіб зберегти те, що їй залишили від життя, – збрехати. Але тільки сказавши правду, вона може утвердити себе.

У виставі є сцени насилля й нецензурна лексика, тож вважайте, не беріть з собою дітей.

Дата: 15 грудня

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

У Театрі Лесі 15 грудня – «Timetravellers» (16+) – драма за п’єсою Анастасії Косодій Timetraveller`s guide to Donbass.

teatr_lesi

Що таке машина часу? DeLorean DMC-12? Чи, може, до прикладу, холодильник бути машиною часу, якщо він продовжує термін (час!) придатності речей?

Або.

Закрийте очі. Ви – в машині часу. Задайте часо-просторові координати. Рушайте. Не створюйте парадоксів.

На Донбасі є великий пам’ятник Артему, якого насправді звали Федір. Це парадокс. Українські території захоплює країна, яка зобов’язалась захищати її суверенітет. Це парадокс.

Їх не уникнути. Ви зрозумієте це, коли буде занадто пізно. Вишні й абрикоси все одно цвістимуть, а зірки світитимуть. Чоловік вб’є корову. Двоє пілігримів сидітимуть на траві. Поруч фатально змахне крильцями метелик.

Дата: 15 грудня

Адреса: вул. Городоцька, 36

Кінотеатри

У кінотеатри цього вікенду знову варто брати дітей. Наприклад, на перегляд «Короля Віслюка». Повірте, вам теж буде цікаво.

Сюжет мультфільму – доволі актуальний. Він – про силу, яка живе в кожному з нас і здатна міняти всіх і все навколо, якщо знайти її в собі та правильно скористатися нею.

Мангу – звичайний осел, заробляє собі на життя тим, що прасує та пере білизну, але він не збирається все життя прожити так. Як мінімум не збирався, поки в його королівстві не оголосила вибори на пост глави держави. Він цього не хотів, але з претендентів є тільки розпещений принц, якого ніхто не любить – тож шанси в Мангу великі як ніколи. Ослик виріс у бідній сім’ї, не знає всіх правил етикету та не надто розбирається в політиці, але він хоче зробити своє королівство великим, і щоб народ там жив краще, ніж де-небудь ще.

Якщо дітлахів у кінотеатр взяли, але на віслюка вони дивитися не хочуть – у прокаті досі не менш цікаві «Крижане серце 2» та «Мослі».

Для діток старшого віку (а може, не тільки для діток, а й для зовсім старшеньких дорослих, які добре пам’ятають улюблені підліткові фільми) цього тижня – «Джуманджі: Наступний рівень».

dzhumandzhi

Пригодницьке фентезі «Джуманджі: Наступний рівень» – це третій фільм у франшизі та пряме продовження стрічок 1995 і 2017 років. В основі сюжету – книга 1981 року, написана та проілюстрована американцем Ваном Оллсбургом.

2002 року письменник видав свою нову книгу «Затура», яка є продовженням першої. Про можливість виходу нової частини фільму заговорили відразу після прем’єри «Джуманджі: Поклик Джунглів». Режисерське крісло знову посяде Джейк Кездан, який знімав другу частину, а от склад сценаристів змінився. До виконання своїх ролей повернуться більшість акторів, які знімались у попередньому фільмі.

Сюжет фільму такий: потайки від своїх друзів Спенсер відремонтував касету з відеогрою. Якось, прийшовши до нього в гості, друзі бачать запущену гру й розуміють, що хлопець знову потрапив усередину. Не вагаючись, вони вирушають рятувати друга. Та виявляється, що правила змінилися і всередині відбувається все за новими, поки що незрозумілими їм, законами.

Для поціновувачів «жорсткого» кіно – бойовик «Кур’єр» з Ольгою Куриленко в головній ролі. Фільм знято в копродукції Великобританії та США. Над постановкою працював режисер Закарі Адлер, для якого це восьмий повнометражний фільм в його кар’єрі. Сценарій написав сам Адлер спільно з Джеймсом Едвардом Баркером на Енді Конуеєм.

Нік Мурч (Аміт Шах) ніколи не був везунчиком, але цього разу йому не пощастило як ніколи. Він став свідком жорстокого вбивства, і тепер боси кримінального світу зацікавлені в тому, аби якнайшвидше його позбутися. Вибухівку, від якої мав загинути Нік, доставляла спеціально найнятий кур’єр (Ольга Куриленко). Завжди в чорному, вона пересувається Лондоном на мотоциклі так, що жодна камера відеоспостереження не може її зафіксувати. Свою роботу вона завжди виконувала ідеально. Рівно до того дня, поки не зрозуміла, що її вантаж уб’є цього хлопця. Кур’єр вирішує врятувати Ніка. Попереду – довга ніч, яку буде нелегко пережити.

Цих вихідних можна піти в кінотеатр на комедію «Хто твоя бабця, чуваче!?» – щоб добряче пореготати. Або ж провести паралелі з власною сімейкою.

Головна героїня фільму Аврора – жінка давно пенсійного віку, яка звикла жити виключно в своє задоволення. Вона насолоджується багатим життям у дорогих апартаментах десь на Лазурному Березі у Франції. Все її життя – це галасливі вечірки, дорогий алкоголь з вишуканими стравами, посиденьки на березі моря з друзями і постійні подорожі. А найважливіше заняття головної героїні – її зошит з ретельним розкладом кожного нового дня. Одного разу вся ця ідилія припиняється. Доньки Аврори теж давно мріють про хороший відпочинок, тому відправляють до бабусі своїх дітей. Одного далеко не найпрекраснішого дня розкішний будинок Аврори наповнився сімома онуками, наймолодшому з яких – сім, а найстаршому – вісімнадцять років…

Дата: 14-15 грудня

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

Коли, як не в ці передсвяткові дні, зустрітися зі старими друзями? Маєте таку нагоду 14 грудня. У FESTrepublik – O.TORVALD, які повертаються з новим альбомом і новою учасницею.

Божевільна енергетика, взаємодія з аудиторією і справжній рок-н-рол, якого так мало останнім часом – усе це обіцяють гостям концерту.

fest_afisha

2018 року O.TORVALD узяли творчу відпустку й на початку 2019-го гучно повернулися відразу з двома новими відеороботами: «Два Нуль Один Вісім» і «Назовні». Також у колективі вперше з’явилася дівчина. Тепер за грув і ритм барабанів відповідає Hebi.

Улітку O.TORVALD відвідав десятки українських фестивалів, презентував ліричний трек «Десь не тут» та анонсував вихід нового альбому 19.10.19.

У вересні гурт випустив провокаційний трек «Роздягни мене», записаний в дуеті з учасницею гурту YUKO – Юлею Юріною.

Останні сольні концерти колективу відбувалися восени 2017 року.

Наразі гурт активно працює над створенням нового концертного шоу, яке й можна буде почути 14 грудня у Львові.

Дата: 14 грудня

Адреса: вул. Старознесенська, 24

А Львівська філармонія запрошує 15 грудня на відпочинок зовсім іншого штибу – Мистецький проєкт «Карпатське Танго».

«Мистецька імпреза “Карпатське Танго” створить незабутню атмосферу романтичного Львова: почуємо живий голос А. Кос-Анатольського, побачимо унікальні світлини 1920-60-х рр., знову зазвучить легендарний довоєнний акордеон Анатоля Коса “Silvio Soprani”.

Концертна програма представить вишукані естрадні пісні (вальси, фокстроти і, зокрема, танго) та інструментальні композиції основоположника української естради Анатоля Кос-Анатольського», – обіцяють організатори.

Дата: 15 грудня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

У «Малевичі» ж цієї неділі – оригінальна й чарівна Христина Соловій. «Принцеса лемків» з великим сольним концертом знову закохає в себе Львів.

Український фолк у сучасних аранжуваннях, які є синтезом стилів на перехресті поп-року, блюзу та джазу в надпроникливому виконанні найзворушливішої співачки сучасності точно не залишить вас байдужими.

Приємний бонус від клубу: після концерту можна буде залишитися на вечірку безкоштовно.

Якщо ж хочете просто на вечірку – як і щонеділі, на вас чекає Malevich Latina. Вир пристрасті, відверті емоції, нестримні сальса, мамбо, бачата та кізомба під шалені треки від DJ La-Gata – атмосфера найпристраснішого регіону Америки на танцполі клубу.

До 23:00 вхід безкоштовний.

Дата: 15 грудня

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.