15 липня – День українських миротворців

//

sashko

1860321-sogodni-den

Верховна Рада України 21 травня 2013 року ухвалила Постанову № 292-VII «Про встановлення Дня українських миротворців».

Постановою визначено 15 липня Днем українських миротворців з подальшим відзначенням його на державному рівні, з метою вшануванням мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам’яті славетних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Починаючи від 1992 року понад 40 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у міжнародних миротворчих операціях.

У різні часи українські миротворці долучалися до миротворчих операціях у таких регіонах і місіях світу: Косово, Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Ангола, Македонія, місія ОБСЄ у Косово, Гватемала (МІНУГУА), Таджикистан, Афганістан, півострів Превлака Хорватія, Кувейт, Сьера-Леоне, місія ОБСЄ у Грузії, Придністров’я, Ірак, Ліван, Єфіопія та Єритрея, місія ООН у Грузії, Судан, Кот-д’Івуар, Демократична Республіка Конго тощо.

На початку 1990-х років 20 століття виникли військові протистояння та збройні конфлікти в деяких країнах Європи. Найбільш вибухова ситуація склалася у Союзній Федеративній Республіці Югославія. Серія масштабних збройних сутичок перетворила Югославію на одну з найбільш «вибухонебезпечних» країн світу. В середині 1992 року вже існували Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Косово, Македонія, Республіка Сербська Країна і Хорватія.

Від часів закінчення Другої світової війни югославська війна стала найкровопролитнішим збройним протистоянням у Європі.

1992 року з метою сприяння політичному врегулюванню югославського конфлікту і захисту цивільного населення на території колишньої Югославії були розміщенні сили ООН UNPROFOR (Сили Організації Об’єднаних Націй з охорони – COOHO). У зв’язку з цим Генеральний секретар ООН звернувся до керівництва України з проханням щодо введення військового контингенту до складу сил ООН у зонах конфлікту.

3 липня 1992 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 2538-XII «Про участь батальйону Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії». Вже наступного дня міністр оборони України підписав наказ про формування в смт Гвардійське Дніпропетровської області миротворчого підрозділу – 240-го окремого спеціального батальйону. Формування проводили на базі 93-ї гвардійської мотострілецької дивізії 6-ї гвардійської танкової армії (пізніше – 93-ї механізованої дивізії 6 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України).

Батальйон сформували в рекордно короткий термін – за три тижні. У цьому процесі взяла участь практично вся Україна (особовий склад, в основному солдати, підбирали з різних військових частин). Командиром 240-го окремого спеціального батальйону було призначено полковника Сидоренка Володимира Володимировича, який є співавтором проекту згаданої Постанови.

15 липня 1992 року два літаки з передовою групою 240-го батальйону на борту здійснили виліт з дніпропетровського аеродрому у напрямку Боснії. Передова група налічувала 42 військовослужбовці. Після приземлення у Сараєво українські миротворці одразу опинилися в епіцентрі бойових дій. йісто і аеродром обстрілювали артилерія та снайпери.

На самому початку миротворчої місії в результаті мінометного обстрілу аеродрому і нашого артилерійського радіолокаційного комплексу було тяжко поранено 7 військовослужбовців. Старший лейтенант Сергій Топиха помер від поранень в шпиталі.

Незважаючи на надзвичайно тяжкі і складні умови, наші миротворці з честю виконували поставлені завдання. Тільки за чотири місяці вони провели більше 800 конвоїв з гуманітарним вантажем.

Наприкінці 2012 року колектив небайдужих офіцерів ЗСУ під керівництвом полковника запасу Грабського Сергія Маратовича заснував Всеукраїнське об’єднання «Союз учасників миротворчих операцій» яке об’єднало у своїх лавах учасників операцій з підтримки миру під егідою ООН, НАТО, ОБСЄ та інших міжнародних організацій з метою визначення статусу цієї категорії, та гарантій їх соціального захисту.

Наразі Збройні сили України беруть участь у трьох миротворчих операціях. У лютому 2018 року було сповіщено про завершення дії українського контингенту в Ліберії.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.