17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

//

sashko

20190618105447

У зв’язку з річницею дня боротьби з опустелюванням який було проголошено Конвенцією ООН від 17 червня 1994 року, Генасамблея ООН прийняла рішення (резолюція A/RES/49/115) 1995 року оголосити цей день «Всесвітнім днем боротьби з опустелюванням та посухою». Цього дня державам пропонують інформувати людей про проблемою, яка може застати нас будь-коли, адже запаси прісної води у світі не такі вже й великі. Ми всі маємо бути ознайомленими з проблемою посухи та її наслідками, адже це дуже серйозно і щорічно призводить до надзвичайно негативних наслідків.

Щорічно людство втрачає через опустелювання 12 мільйонів гектарів земель і 75 мільярдів тонн родючих ґрунтів, на яких можна було б отримувати 20 млн тонн зерна. Від опустелювання, деградації земель і посух страждають близько 1,5 мільярда людей, а від нестачі води – до 40% населення земної кулі. Щохвилини у світі деградує 10 га ґрунтів; опустелювання зазнають 23 га земель.

Згадані проблеми є надзвичайно гострими і в Україні. Водною та вітровою ерозією уражені близько 57% території країни; понад 12 відсотків земель страждають від підтоплення. За різними критеріями, забрудненими є близько пʼятої частини українських земель. Щороку фіксується майже 23 тисяч випадків зсувів. Унаслідок абразії руйнується до 60 відсотків узбережжя Азовського й Чорного морів та берегова лінія дніпровських водосховищ. Більш як 150 тисяч гектарів земель порушені внаслідок гірничодобувної та інших видів діяльності. Кількість підземних і поверхневих карстопроявів становить близько 27 тисяч.

Розпізнати ймовірність посухи допомагає рівень вологи у ґрунті, для широт, в яких ми живемо, – це підрахунки покриву снігу в зимовий період, але оскільки взимку 2019-2020 року практично не було снігу, ми вже невдовзі можемо стикнутися з величезними проблемами.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.