30 червня – Міжнародний день астероїда, Міжнародний день парламентаризму

//

sashko

Міжнародний день астероїда (англ. International Asteroid Day) – свято, яке щорічно відзначають 30 червня, починаючи з 2017 року. Свято проголосила Генеральна Асамблея ООН на засіданні 6 грудня 2016 року.

Рішення відзначати цей день ухвалили на пропозицію Асоціації дослідників космосу (Association of Space Explorers, ASE), яку підтримав Комітет ООН з використання космічного простору в мирних цілях (Committee on the Peaceful Uses of Outer Space, COPUOS).

Цей день є нагодою привернути увагу широких прошарків населення до небезпеки падіння астероїда на Землю.

30 червня для відзначення Міжнародного дня астероїда обрали як річницю Тунгуського феномена над Сибіром, що стався 30 червня 1908 року.

Нагадаємо, 30 червня 1908 року в басейні річки Підкам’яна Тунгуска (Росія, Сибір) упав великий метеорит, який згодом назвали тунгуським, за місцем падіння. Приблизно о 07.15 ранку за місцевим часом над басейном Єнісею з південного сходу на північний захід пролетіла велика вогняна куля. Політ завершився вибухом на висоті 7-10 км над незаселеним районом тайги. Потужність вибуху оцінюють у 10-20 мегатонн, що відповідає енергії найпотужніших водневих бомб.

Вибухова хвиля від падіння метеорита двічі обігнула земну кулю. Її зареєстрували кілька метеостанцій в Англії, а в Потсдамі (Німеччина) було зареєстровано дві хвилі: одна безпосередньо від місця вибуху, а друга – з іншого боку земної кулі.

Унаслідок вибуху було повалено дерева на території понад 22 000 квадратних кілометрів, вибито вікна в будівлях у радіусі кількох сотень кілометрів від епіцентру вибуху. На нічному небі над територією від Атлантики до центрального Сибіру спостерігали інтенсивне світіння хмар. Свідки також згадували про грім, смерчі, вогонь у небі, сильний жар, появу «другого сонця».

Перші дослідження цього явища розпочали у 20‑х роках ХХ століття. На місці вибуху дерева було повалено радіально, хоча в центрі деякі з них залишилися стояти, однак були без гілок. Більшість лісу вигоріло.

На місці події не виявили кратерів чи значних залишків метеорита, слідів радіоактивного забруднення. Хоча подальший аналіз частинок на місці падіння (у торфі) виявив дрібні оплавлені кульки силікатів і магнетиту з підвищеним вмістом алюмінію, брому, цезію, кобальту та іридію. Останній є звичайним для метеоритів, але дуже рідко трапляється на поверхні Землі. Іридій також виявили в антарктичній кризі 1908-1909 року утворення.

Єдиного погляду на походження тунгуського метеорита немає. Розглядають версії, що це могло бути ядро невеликої комети, кілька слабко пов’язаних між собою метеорних тіл або кам’яний астероїд розміром 90-190 м. Він рухався назустріч Землі зі швидкістю близько 40 км/с та увійшов в атмосферу під кутом близько 30° до горизонту.

30 червня – Міжнародний день парламентаризму

1000_545_1563797116-7990

30 червня відзначається Міжнародний день парламентаризму. Цей день покликаний підкреслити важливість парламентської системи і роль парламентів у поліпшенні життя людей у всьому світі.

1889 року було створено Міжпарламентський союз – глобальну організацію парламентів.

Сильні парламенти є основою демократії. Вони відображають думку народу, ухвалюють закони, виділяють кошти для втілення в життя законів і політики, висувають відповідні вимоги урядам. Справді сильні парламенти прагнуть до забезпечення того, щоб політичні рішення позитивно позначалися на житті всіх громадян, особливо найбільш вразливих прошарків населення. Це досягається за допомогою прийняття відповідних актуальних для населення законів.

У постконфліктний період надійні парламенти можуть допомогти країнам налагодити мирне життя і побудувати дієву демократію шляхом вирішення розбіжностей в суспільстві на базі діалогу і співпраці.

Цікаві факти про парламентаризм

У кожній країні світу в тій чи іншій формі діють представницькі органи влади.

Парламентські системи поділяють на дві категорії: двопалатні (з двома палатами парламенту) і однопалатні (з однією палатою).

Зі 193 держав – членів ООН у 79 країнах діє двопалатна система, а в 114 країнах – однопалатна. Таким чином, 272 палати налічують близько 46 000 членів.

Найстаріший у світі парламент – ісландський парламент Альтинг, заснований 930 року.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.

Індекс маси тіла калькулятор