Куди поїхати зі Львова у вихідні: дендропарки «В’язівський» і «Під Гараєм»

//

sashko

park

Дендрологічні парки «В’язівський» і «Під Гараєм» створили зовсім нещодавно – навесні 2019 року. Розміщені вони в Жовківському районі Львівщини, у ДП “Жовківське лісове господарство”. Від Львова власним транспортом сюди можна доїхати менш ніж за годину: відстань становить 35-40 кілометрів.

Обидва дендропарки розкинулися на межі природних областей Розточчя та заболоченої рівнини Малого Полісся, поряд з якою проходить Головний європейський вододіл. Створили їх рішенням Львівської обласної ради «для збереження й вивчення у спеціально створених умовах різноманітних видів дерев і чагарників та їхніх композицій для найбільш ефективного наукового, культурного, рекреаційного й іншого використання».

Площа дендропарку місцевого значення «В’язівський» становить близько гектара, «Під Гараєм» – 2,1 гектара.

На території Вʼязівського дендрологічного парку зростає близько 167 видів деревних рослин (природний ареал поширення яких – Карпати, Середня і Північна Америка, Центральна та Південна Японія).

У цей дендропарк варто їхати вже у найближчі вільні дні. Як повідомили лісівники, саме зараз у Вʼязівському дендропарку розквітло унікальне тюльпанове дерево, або ліріодендрон тюльпановий.

tyulpranove_derevo

Рослині вже приблизно 20 років, а цей вид вважається одним з найгарніших квітучих дерев на планеті.

derevo_tyulpanove1

Дерево належить до сімейства магнолієвих, а в Україні – велика рідкість, оскільки його батьківщиною є Північна Америка. За формою квітка тюльпанового дерева нагадує звичний для нас тюльпан, звідси і походить назва. Ще одною окрасою ліріодендрона є його листки – широкі ліровидні, наче пофарбовані у світло-зелені тони.

Період цвітіння – кінець травня-початок червня. Це дерево є ще й довгожителем, і може запросто досягти віку в 500 років.

Читайте також: Мандрівка дендропарками Львівщини

Різноманіття флори дендропарку «Під Гараєм» трохи скромніше, тут налічують близько 93 видів рослин (природний ареал поширення Карпати, Північна Америка, Китай, Південна Європа).

Проте тут можна помилуватися такими колекційними рослинами й екзотами, як паротія персидська, падуб гостролистий, калина японська, мигдаль низький, менісперм канадський, гібіскус сирійський махровий фіолетовий і рожево-малиновий, форзиція проміжна карликова, а також сакурами, бобівниками золотий дощ, канадськими ялинами та іншими.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.