Куди поїхати зі Львова у вихідні: Оброшинський дендропарк

//

sashko

orig_144378427524245

Оброшинський дендропарк – це дендрологічний парк загальнодержавного значення, розташований у однойменному селі всього за 15 кілометрів від Львова. Дістатися сюди не складно: найзручніше – власним транспортом (навіть велосипедом!), також до Оброшина зі Львова їздять маршрутки й електрички. Відвідати цю місцину варто, особливо з дітьми, адже тут отримаєте і свіже повітря, якого так бракує в місті, і багато простору, і знайомство з цікавими рослинами та тваринами.

Площа дендропарку – 5 гектарів, підпорядкований він Науково-дослідному інституту землеробства і тваринництва західних областей України. Парк засновано 1730 року, а сучасний статус отримав 1983-го.

Колекція парку налічує понад 60 видів дерев і чагарників, серед яких є рідкісні й екзотичні: дуб звичайний пірамідальної форми, ліріодендрон тюльпановий, платан західний, магнолія Кобус, катальпа чудова, клен цукровий, різні види туї, горіхів, лип та інше. Проте навіть якщо ви не надто розумієтеся на флорі, різноманіття рослин однаково не залишить вас байдужим, і ви точно побачите такі дерева й кущі, яких досі не зустрічали ніде.

Парк розбитий у ландшафтному стилі з використанням системи ставків та архітектурних споруд, зокрема, розміщеного поряд Палацу архієпископів.Колись парк, закладений у 18 столітті, мав регулярне планування. Він розташовувався на кількох терасах. Доріжки були обсаджені стриженими деревами, значні площі займали газони. По осі палацу створили два ставки, а далі – озеро.

1967 року Інститут землеробства і тваринництва почав створювати зоопарк. Із заповідника “Асканія-Нова” сюди привезли птахів і парнокопитних. Згодом привезли з Карпат благородних оленів, козуль, диких свиней, а також фазанів. Оскільки під зоопарк відвели частину території парку, це призвело до того, що його розділили на три частини: припалацову, територію зоопарку та парк навколо озера.

Невеликий зоологічний парк біля дендропарку на площі 5,9 гектара функціонує й тепер. Перебуває у віданні «Falco-ЛТД» еколого-розплідний методичний центр.

88240596_3170666662977701_4374734854550454272_o

Оброшинський зоопарк має статус зоологічного парку місцевого значення в Україні. У його межах є кілька ставків, де живуть водоплавні птахи, зокрема лебеді (лебідь-шипун, лебідь чорний австралійський, лебідь чорношиїй парагвайський), казарки (канадська, червонозоба та білощока), а також понад 20 видів гусей, огарів і качок.

obroshyno_duck

У загонах і вольєрах Оброшинського зоологічного парку проживають журавлі (журавель сірий, журавель степовий, журавель африканський вінценосний), пави (індійська, яванська), 17 видів фазанів, перепели, куріпки, карликові декоративні кури. Крім птахів, у парку живуть плямисті олені, камерунські вівці, мериноси та вівці карликові.

obroshyno2

На жаль, у 1990-ті роки, коли зоопарк залишився без догляду, багато екзотичних тварин померло, а олені, які страждали від голоду, прорвали загорожу й у пошуках харчів дісталися аж до львівських парків. Проте, хоч і не настільки великий і величний, як колись, нині зоопарк так само приваблює туристів.

До слова, гуляючи парком, обов’язково огляньте й Палац архієпископів – ця памʼятка точно вартує уваги.

orig_144378428533731

Цей ансамбль будівель, датований початком XVIII століття, є видатним зразком заміської садиби доби бароко в Україні. Первісно складався з: палацу, п’ятикутного парадного двору, барокових за планом службових приміщень біля воріт, окремого будинку кухні, саду бароко. При воротах є діюча капличка, споруджена нещодавно

obroshyno_chapel

Палац споруджено за проєктом архітектора Юзефа Фонтани, найближчий аналог – палац Бєліньських у Варшаві того ж архітектора. Головна будівля – це видовжений блок із бічними павільйонами по кутах (чотири павільйони).

Палац на два поверхи, побудований у 1730-х рр. Розпланування коридорне, зали паркового фасаду – анфіладою.

Фасад палацу на парадний двір перебудовано у стилі модерн у 1922-1925 рр. Парковий фасад зберіг барокове забарвлення, де прибудовано балкон на стовпах, декоративні тумби на терасі і сходинки в парк.

Службові приміщення, що прилягають до парадних воріт, прикрашені скульптурами в стилі рококо. Належать до найкращих зразків такої скульптури на теренах України.

obroshyno

obroshyno4

Приміщення одноповерхові, побудовані водночас з палацом. Фасади реконструйовані у 1920-ті рр. у спрощених формах класицизму. Дах лише одного приміщення зберіг скульптуру Атланта з земною кулею на плечах.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.