Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри

//

Анна

7 кілометрів від Львова у селищі Брюховичі діє маленький дивосвіт загадкових скульптур відомого модерніста Михайла Дзиндри .

Пік слави українського митця припав на Америку, але після здобуття Україною незалежності, Дзиндра повернувся додому з мрією заснувати тут щось таке, чого не було до сих пір, а саме музей модерного мистецтва.

У 2005 році за власні кошти, подолавши безліч перепон Михайло Дзиндра нарешті втілює цю мрію. Митець привіз до України 807 своїх скульптур. Майже усі вони виконані з сітки і цементу, їхня концепція – вільна форма, аби кожен міг побачити у цих витворах щось своє.

Коли заходиш досередини музею, попадаєш наче у якусь паралельну реальність, наповнену не то космічними істотами і планетами дивних форм, не то якимись дивними деревами або квітами.

Площа музею 1450 м.кв, не має ніяких перегородок чи переділів, один величезний зал, в якому проте, блукаючи поміж загадкових скульптур, почуваєшся наче у лабіринті. Величезна кількість витворів просто вражає, коли детальніше придивитись до них, розумієш, кожна з них – це індивідуальність, частина багатого внутрішнього світу автора.

Хочеться якось ще більше місця і простору для цих творінь, видається ніби їм тісно одна біля другої. У музеї взагалі панує якась така дивна містична енергетика, наче ти у якомусь сні або казці, там хочеться залишитись наодинці, походити, подумати про життя-буття.

Сам Михайло Дзиндра називав свою творчість “мандрівкою фантазії до загадкового Всесвіту”. Для того, щоб збагнути, оцінити його роботи, непотрібно розумітись у мистецтві, мати якийсь певний інтелектуальний рівень, основне розбурхати уяву, ввімкнути фантазію, тоді кожна скульптура з різних ракурсів розкривається по-новому, митець наче залишив можливість нам додумувати, дотворювати разом з ним.

Музей знаходиться у Брюховичах (вул. Музейна, 16) та працює кожного дня окрім понеділка, часто там проводяться різноманітні творчі вечори і мистецькі дійства. Загалом там дуже затишно і приємно. На місці майже завжди є дружина митця – пані Софія, яка може розповісти багато цікавого про творчість і життя геніального скульптора. А собачка Вульфрик, яка була ще улюбленцем Дзиндри, наче малий охоронець музею, радісно зустрічає тих, хто прийшов сюди насолодитись непересічним мистецтвом.

Зараз Михайлові Дзиндрі могло б сповнитись 90-років. Він прожив насичене та цікаве життя, а головне те, що для нього не були важливими матеріальні речі. У нього була можливість відкрити шикарний музей у Флориді, продавати свої роботи іноземцям за величезні гроші.

Але повернувся до України, відкрив музей саме тут. І показав усім, що мистецтво існує не тільки заради мистецтва, але й заради людей..

Музей Михайла Дзиндри

текст: Дарина Попіль

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.