Свірзький замок після 30 років тиші чекає на туристів

//

tanyadzyama

svirzhzkii_zamok_2

У Свіржі стартував туристичний сезон.

У Свіржі замок чекає відвідувачів. Тридцять років будівля була зачиненою. І лише цього року у травні тут стартував туристичний сезон. На гостей чекають щовихідних. Тож якщо вам дуже кортить поїхати кудись на вихідні, але з умовою, щоб недалеко від Льввова, то сміливо збирайтесь туди.

Екскурсії у Свірзському замку проводять з 10:00 до 17:00 для груп до 20 осіб. Потрібна попередня реєстрація за телефоном +380 68 027 55 35.

Вартість екскурсії: 100 грн/особа, для студентів і пенсіонерів 50 грн/особа (діти до 12 років в супроводі батьків – безкоштовно). Учнівські екскурсії: 50 грн/особа (дорослі супроводжуючі до 2-ох осіб – безкоштовно).

До 1 червня діє знижка 50% Членам спілки архітекторів, особам з інвалідністю, ветеранам бойових дій і АТО за пред’явлення посвідчення – вхід безкоштовний.

svirzhskij-zamok-17

Історія Свірзького замку.

Оборонну споруду почали будувати ще у другій половині 15 сторіччя. Принаймні такої версії дотримуються дослідники. Проте від цього часу збереглися лише фрагменти нижніх мурів та фундаменту. Ближче до 19 сторіччя замок набув сучасного вигляду. Саме тоді його остаточно перебудували із фортифікаційної споруди у красиву резиденцію.

Тоді замком володіла родина Цетнерів. Вони дуже плекали і доглядали за ним. Зрештою, як і пізніший власник резиденції – французький офіцер Роберт Лямезан де Салінс.

svirzhzkii_zamok_1

Однак вже у часи Першої світової війни замок пережив велику пожежу. Де Салінсоі довелося докласти титанічних зусиль, аби таки привести своє дітище до придатного стану. Згодом генерал помер, а його дочка і зять були останніми приватними власниками замку.

У 70-х роках минулого сторіччя Свірзький замок став Будинком творчості архітекторів. Постійна недофінансованість далася взнаки – перлина архітектури Львівщини втратила свій привабливий вигляд. Про неї наче забули.

svirzhzkii_zamok_3

У 2018 році тут пробували відновити екскурсії, однак вони були нерегулярними і непостійними.

Лише цього року, 15 травня, замок у Свіржі знову ожив. До Дня Європи тут підняли прапор ЄС та урочисто оголосили про відкритість та бажання бачити туристів на постійній основі.

svirzhzkii_zamok_4

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.