9 серпня – Міжнародний день корінних народів світу

//

sashko

219136

Корінні народи – це народи, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв країну або географічну область, частиною якої є ця країна, споконвіку, в період її завоювання або колонізації або в період встановлення наявних державних кордонів.

Міжнародний день корінних народів світу – щорічний день солідарності з корінними народами, який відзначають 9 серпня, відповідно до резолюції Генеральної асамблеї Організації об’єднаних націй №49/214 від 23 грудня 1994 року.

Резолюція Генеральної асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року проголосила Міжнародне десятиріччя корінних народів світу, а день першого засідання Робочої групи, 9 серпня, оголосили Міжнародним днем корінних народів світу.

У грудні 2004 року Генеральна асамблея ООН проголосила Друге міжнародне десятиліття корінних народів світу («Десятиліття дій і гідності», резолюція №59/174 від 20 грудня 2004 року). Відповідно, Генеральний секретар ООН у своєму посланні 2005 року закликав до солідарності з корінними народами та забезпечення умов їхнього розвитку.

Щороку ООН оголошує тему чергового Дня: наприклад, 2018 року це було «Міграція і переміщення корінних народів», 2010-го – «Діячі кіно, що належать до корінних народів».

2019 рік було оголошено Міжнародним роком мов корінних народів (резолюція №71/178).

2020 року темою Дня є “COVID-19 та стійкість корінних людей”, з цієї нагоди в ООН 10 серпня організовують інтерактивну дискусію із запрошеними спікерами. Зазначимо, понад 50% корінного населення віком понад 35 років страждають діабетом 2-го типу. Це й інші захворювання роблять їх ще більш вразливими у час пандемії COVID-19.

Щодо місцевого населення тієї чи іншої країни використовують терміни аборигени, автохтони, тубільці чи корінне населення, однак у юридичних документах вони не використовуються. Аборигени (від лат.aborigients=ab origine – від початку) – корінні жителі певної території, які мешкають на ній з давніх-давен, тобто від початку її існування. Автохтони (від гр.autos – сам і chthon – земля) – первісне населення тієї чи іншої землі. Тубільці — загальна назва будь-якої тубільної місцевої популяції, етносу чи нації, яка володіла конкретною територією раніше за прийшлі панівні популяції, етноси чи нації, і має соціальну систему, відмінну від аналогічних систем сусідніх чи прийшлих-панівних популяцій, етносів і націй.

За даними ООН, у світі до корінних народів належать 370 мільйонів осіб у більш ніж 70 країнах, багато хто з яких перебуває на межі зникнення. Суттєвою характеристикою корінних народів є також і те, що вони, незалежно від правового стану, зберігають деякі або всі свої соціальні, економічні, культурні і політичні інститути. Обов’язковою ознакою приналежності до корінних народів є самоусвідомлення самих народів як корінних на цій території.

В Україні корінними народами є українці, кримські татари, караїми та кримчаки, котрі походять з території Криму, а також греки Приазов’я. Решта етносів в Україні є національними меншинами України, тобто є діаспорою народів, котрі мають свої етнічні батьківщини чи національні утворення за межами України.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.