Афіша Львова – події на вихідні 30 листопада – 1 грудня

//

sashko

543098

Останній осінній і перший зимовий дні принесуть до Львова дрібний дощ і мороз. А ще – багато цікавих подій. Тож пропонуємо підбірку місць і подій, на яких варто побувати цими вихідними, 30 листопада і 1 грудня.

Виставки

У суботу можна піти на авторську екскурсію в Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького, де триває виставка робіт Романа Романишина «Перехрестя».

Екскурсія розпочнеться о 16:00. Вхід – безкоштовний.

Нагадаємо, виставка “Перехрестя” символізує «безконечні життєві перетини часу і людської долі, креативних помислів та оригінальних авторських ідей, реального навколишнього світу і власного, створеного художником, безконечної низки наших емоцій та асоціацій…» – так відгукнувся про роботи художника доктор мистецтвознавства, професор Орест Голубець.

« …все, що роблю, – це намагаюся створити свій власний театр з власними декораціями, намальованими за “образом і подобієм” тих первинних, в яких з’явився і які є найважливішими. Населити цей Театр своїми акторами і героями, що почувалися б орґанічно і природно в ньому і в цих декораціях. А потім прийшло розуміння того, що складові пейзажу і є тими акторами, що творять саму велику панорами дійства. Все решта – сценарії, сюжети мізансцени – вибудовуються їхніми задумами і фантазіями. Ти лишень допомагаєш, легенько підштовхуєш, підшіптуєш тихенько. Можеш дозволити собі писати сюжетні лінії, але стати одноосібним автором не виходить, позаяк всі сценарії в цій вселенській Бібліотеці за Борхесом вже давно написані і залишається лишень працювати режисером, намагаючись знайти спільну мову з головними акторами дійства…», – а так писав Роман Романишин у книзі «Terra».

Дата: 30 листопада

Адреса: просп. Свободи, 20

Якщо ж ви завітаєте у Львівську національну галерею мистецтв імені Б. Г. Возницького, то встигнете «застрибнути» в останній потяг виставки живопису, скульптури та графіки «Угорська рапсодія», що триває в Палаці Лозинського до 1 грудня.

На виставці можна побачити роботи угорських художників XVIII-XX ст., які зробили вагомий вклад в історію угорського мистецтва. Більшість творів уперше представили для огляду. Серед експонатів – малярські та графічні роботи, портретні мініатюри, скульптури.

Частина з них перейшла до галереї зі старих галицьких колекцій ХІХ ст., інші потрапили в повоєнні часи. Виставка тішить різноманіттям жанрів, технік виконання й тем.

Дата: 19 жовтня – 1 грудня 2019

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

До речі, Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького представляє ще одну дуже цікаву виставку. Але для того, щоб її оглянути, потрібно на день утекти зі Львова.

У Золочівському замку (м. Золочів, вул. Тернопільська, 5) – виставка мусульманського мистецтва «Між видимим і невидимим». На виставці експонують перські килими, зразки меблів, побутовий посуд, а також керамічні вироби, традиційний кримськотатарський і сирійський одяг, яки надав для події Ісламський культурний центр імені Мухаммада Асада. Виставка триває в Китайському палаці Золочівського замку.

Дата: 12 жовтня – 22 грудня

Адреса: м. Золочів, вул. Тернопільська, 5

У Музеї етнографії та художнього промислу 20 листопада відкрили виставку «Керамічний код Івана Левинського (погляд через століття)» – на завершення відзначення року Івана Левинського у Львові.

Понад 300 пам’яток зі збірки музею та приватних колекцій, розміщених на площі 5 зал, демонструють еволюцію художніх особливостей фірмового стилю кераміки Івана Левинського від 1890-х до 1914 р. Експозицію доповнили пам’ятки, надані управлінням Охорони історичного середовища Львівської міськради, приватними колекціонерами, особливо – цілісна збірка пічних кахель Андрія Каменщика.

Дві третини виставлених пам’яток уперше представлені для огляду широкому загалу. Масштабна виставка, що триватиме п’ять місяців, охоплює поглядом через 100-ліття всю палітру керамічного спадку українського митця і підприємця (від цеглин до дахівок, від мініатюрних плакеток до вишуканих амфор).

Дата: 20 листопада – 20 квітня

Адреса: просп. Свободи, 15

Театри

Львівська опера починає зиму з класики. Цієї неділі тут пропонують переглянути балет Чайковського «Лебедине озеро» – про любов принца Зігфрида і прекрасної принцеси Одетти, перетворену на лебедя прокляттям злого чаклуна. Або ж оперу «Аїда» Джузеппе Верді – теж про кохання, але водночас про драматичні зіткнення, напружену боротьбу і між ворогами, і між закоханими. Щоправда, з огляду на велику популярність обох творів, з квитками може бути сутужно, тож потрібно подбати про них заздалегідь.

Дата: 1 грудня

Адреса: просп. Свободи, 28

Театр імені Марії Заньковецької кличе на виставу «Олена Теліга. Або – або» за листами та спогадами Олени Теліги. Вистава пройде на камерній сцені в неділю, 1 грудня. Це історія про вибір у критичній ситуації, пошук непростих рішень і безкомпромісність у складних ситуаціях.

Дата: 1 грудня

Адреса: Камерна сцена: просп. Свободи, 26

У суботу можна зазирнути до театру імені Леся Курбаса – на півторагодинну виставу за п’єсою сучасного шотландського драматурга Девіда Гарровера «Ножі в курях».

lesya_kurbasa

«Творці вистави «Ножі в курях, або Спадок мірошника» роздумують над зіткненням світоглядних моделей і систем мислення. Забобонному і апріорі упередженому способу дивитися на речі протиставляється відкритий і гуманний погляд нової людини, сповненої невситимою жагою до постійного пізнавання і відвагою бути самітним відлюдником», – зазначено в описі вистави.

У неділю курбасівці показують «Благодарного Еродія» – «чудний глум за текстами Григорія Сковороди»

Дата: 30 листопада, 1 грудня

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Кіно

Цього вікенду точно варто відвідати кінотеатр. Зокрема, через фільм «Ціна правди» польської режисерки Аґнєшки Голланд – про валлійського репортера Ґарета Джонса, який першим розповів світові про Голодомор.

1569393973-8549-e1569395016633

1933 рік. Ґарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

Фільм складний, але його необхідно дивитися.

30 листопада в «Кінопалаці» відбудеться ексклюзивний показ документальної стрічки «Шлях до гір» за участі італійської режисерки Micol Roubini. Фільм знято в Україні, селищі Ямна Івано-Франківської області.

Синопсис: «Мілан. Кілька речей, які моя родина вивезла під час еміграції із Радянського Союзу до Італії у 1957 році. Світлина 1919 року, на якій зображено будинок, де народився мій дідусь. В українському селі Ямна, на просторах, де чергували озброєні патрулі. У кількох покинутих будівлях санаторію і у старому дерев’яному будинку, точно такому ж, який належав моїй родині. Чим більше триватимуть пошуки, тим більше мешканці села заплутуватимуться у порожнечі своєї колективної пам’яті. Двоє із них стануть неоціненними помічниками: найстарший місцевий партизан Петро і таксист Юра. Їхні спогади проллють світло на долю будинку, перш ніж село знову порине у свої мовчазні таємниці».

Міколь Рубіні народилася у Мілані 1982 року. Вивчала живопис у Міланській академії красних мистецтв та аудіотехнології у Школі Ірмус у Мілані. Із 2006 року працює як художниця, створюючи переважно відео-, звукові та мультимедійні інсталяції для сольних і колективних виставок в Італії і за кордоном. Її роботи присвячені певним місцевостям і пам’яті про них, а також аналізу маргінальних територій і плинові часу. 2017 року заснувала l’Altauro – компанію з виробництва незалежного кіно. «Шлях до гір» – її перший повнометражний документальний фільм

Цього тижня в широкий прокат вийшла ще одна знакова стрічка – «Абатство Даунтон». Так-так, історію знято за мотивами того самого відомого серіалу. Тож ласкаво просимо до абатства Даунтон – такого милого та затишного місця. Як і де-небудь ще в Англії, люди тут живуть розміреним життям, ведуть світські бесіди. Аристократи, звичайно ж. У простого народу – зовсім інші турботи. Що їм до того, що до Даунтона приїде сам правлячий монарх! До цього прийому потрібно ретельно підготуватися. Кожен кущик, кожен куточок у будинку мають виглядати настільки ідеальними, наскільки це можливо. Скільки подій потрібно підготувати, навчити всьому потрібному прислугу. Турбот у кожного члена аристократичної сім’ї більше нікуди! Але ж хтось цей прийом вирішив використати для того, щоб убити монарха…

Дата: 30 листопада – 1 грудня

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

У Львівській філармонії цієї неділі можна насолодитися інструментальним концертом, який даватимуть учні Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької в супроводі камерного оркестру «Віртуози Львова». Диригує Тарас Вергун.

У програмі:

А. Вівальді. Концерт з циклу «Пори року» для скрипки з оркестром «Зима»

А. Вівальді. Концерт для арфи з оркестром, C-dur

А. Вівальді. Концерт для гобоя з оркестром, F-dur

Й. К. Бах. Концерт для альта з оркестром, с-moll

Ж. Демерсман. Фантазія для саксофона з оркестром.

Дата: 1 грудня

Адреса: вул. Чайковського, 7

А у FESTrepublic цієї суботи – зовсім інший концерт. Гурт «Фіолет» відзначатиму тут своє 10-річчя. На гостей свята чекає презентація нового міні-альбому «Все чесно», програма з кращих пісень, неповторні шоу та спеціальні гості.

Після концерту можна залишитися на запальну вечірку. Якщо, звісно, вам до вподоби ритми фанку, олдскульне диско та відбірний хаус. Запалювати будете разом з Ryabinin (Evgeniy Ryabinin), D Onyx (Dana Martin), Fisher (Adrian Fisher). Початок о 22:30, перша година безкоштовно, далі – 100 грн. А для відвідувачів концерту Фіолет вхід безкоштовний.

Дата: 30 листопада

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Якщо ви хочете відірватися на повну в якомусь іншому місці – то сміливо вирушайте в «Малевич». Як обіцяють організатори, перший і найкращий міксувальник RNB-саунду на танцполах Львова, красунчик Elvis, розхитає суботній вечір в малому залі Malevich Night Club. Компанію йому складуть Vassabi, Maestro & MC Markov.

Або ж заверніть у тому ж «Малевичі» на виступ house-ді-джея, міксувальника з «дахозривальною» силою та нестандартними поєднаннями в треках, штатного ді-джея проекту Kavabanga, Depo & Kolibri – його величність Probass везе потужні свіжаки.

Дата: 30 листопада

Адреса: просп. Чорновола, 2.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.