Афіша Львова: куди піти у вихідні 22-23 лютого

//

sashko

25_main

Добігає до завершення останній зимовий місяць, та ще й погода не надто “львівська”. Саме час прогулятися. А ми підкажемо, куди саме. До вашої уваги – підбірка подій у Львові у вихідні 22-23 лютого.

Виставки

buklet_m_kumanovskyy_420h600_mm

У рамках проєкту «Дифузія» Музей сучасного українського мистецтва Корсаків організовує чергову гостьову виставку. Експозицію «Метафоричний реалізм Миколи Кумановського» приймає Львівська національна галерея мистецтв імені Возницького.

Микола Кумановський (1951-2016) – знакова постать у художньому житті України другої половини ХХ – початку ХХІ століття.

Упродовж сорока років своєї діяльності він створив численний і різноманітний доробок. Це цикли авторської та друкованої графіки, твори станкового малярства, скульптура, інсталяції, колажі, оформлення книг, власні поетичні тексти. «Метафоричний реалізм» – так він означив філософські засади та стилістичні пріоритети свого мистецтва.

Дата: 21 лютого – 22 березня 2020

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

Окрім того, у нацгалереї ще триває виставка одного твору з нагоди дня народження видатного художника-монументаліста ХХ ст. Яна Генрика Розена – «Мучеництво Святого Стефана»

Іконографія твору репрезентує традиції раннього середньовіччя, зокрема, зображення на рельєфах французьких та італійських соборів, де св. Стефан стоїть перед натовпом, що йому загрожує.

Святий Стефан – один із великомучеників, перший зі семи дияконів, що проповідували Євангеліє. Саме він висунув ідею Вселенського християнства, провісником якої став невдовзі Святий Апостол Павло, до хрещення – гонитель християн Савл. Розен інтерпретував тему, близьку власним духовним пошукам і свідомо підкреслив позаісторичність сюжету.

Дата: 6 лютого – 4 березня 2020

Адреса: палац Потоцьких, вул. Коперника, 15

А от Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького в межах виставкового проєкту «Корнило Устиянович. Художник українського відродження» 22 лютого о 16:00 запрошуємо до Національного музею у Львові ім. А. Шептицького на кураторську екскурсію.

86806950_10158743276385579_2450462838766960640_o

Під час цієї екскурсії ви матимете змогу глибше ознайомитися з багатогранною діяльністю Корнила Устияновича як художника, який працював у різних видах і жанрах образотворчого мистецтва, з його новаторськими пошуками й починаннями у національному мистецтві.

Екскурсію проведе кураторка виставкового проєкту, завідувачка відділу «Українське мистецтво XVIII – поч. ХХ ст.» Оксана Жеплинська.

Вартість екскурсії – за ціною вхідного квитка до музею.

Дата: 22 лютого

Адреса: просп. Свободи, 20

У галереї «Зелена канапа» ще триває виставка «Скотч» Олега Давиденка.

На виставці, створеній за допомогою скотчу, на вас чекають неймовірні експерименти митця – від різноманітних сушених рослин і комах, прорізів і грудкуватих об’ємів до консервації диму й еротичного супрематизму. І все це створено за допомогою скотчу – неймовірно універсального матеріалу, що потрапив до рук невгамовного художника.

Дата: 11 лютого – 8 березня

Адреса: вул. Вірменська, 7

20 лютого в галереї Музею ідей (Львів, вул. Валова, 18а) відкрили виставку графічної фантасмагорії «Ілюзія часу» Ірини Нефьодової (псевдонім. ERA Khelovneba). На виставці представлено близько 50 робіт, виконаних у авторській техніці та створених упродовж 9 місяців.

Трансформація кольорових акрилових плям у лінійні фігури та повномасштабні сюжети – це робота із власним несвідомим, яке, крім терапевтичного ефекту для самої авторки, набуває естетичної цінності для глядача. Через переосмислення прихованих емоцій мисткині той чи інший силует перетворюється на цілком конкретний образ.

Сама Ера говорить, що картини є її продовженням, тому світлини поміж картин лише підкреслюють загальну атмосферу. Задля кращого розуміння художніх робіт авторка доповнює їх віршами-описами.

Дата: 20 лютого – 20 березня

Адреса: Музей ідей, вул. Валова, 18а

У PM Gallery – також «свіженька» виставка Олени Каїнської «Тонкі сни», яку відкрили 20 лютого.

86872508_187992252543192_3984641250140618752_o

Виставка – про той бік людини, який кожен намагається старанно маскувати та приховувати у повсякденній боротьбі, про внутрішню вразливість, справжність.

«Мої картини-сновидіння ведуть у підсвідомість, до ядра. В пошуках самого себе глядач подорожує крізь уявний світ, казкові ліси, наповнені символічними образами і архетипічними символами, населені дивними істотами, кожна з яких слугує дороговказом до пункту призначення –серця. Моєю метою є зробити людей щасливішими, – каже мисткиня. – Мої картини показують безкінечність видимих і невидимих зв’язків у цьому світі через загадкові сюжети з метафізичним змістом. Як провідник між світами, я змішую реальність і магію в медитативну форму мого мольфарства. Простий аскетизм плоских поверхонь, завершеність і переконливість композицій, цілісна статика, графічне кодування глибокого змісту у схематичні образи, порядок і ритм картин фокусують увагу глядача на тому, що в глибині».

Дата: 20 лютого – 13 березня

Адреса: вул. Коперника, 17

У галереї «Iconart» триває виставка «Актуалізація: вікна». Нагадаємо, 6 художників поділили між собою 12 вікон – непотрібних рам, зібраних на задвірках. Викинуті вікна стали зображеннями. Як і колись, дерев’яні рами знову почали затримувати тепло: хатнє й людське, духовне… Актуалізація.

«Ми, напевно, серед останніх, хто використовує тему вікон у концепції виставки. Проте вона надихає метафоричністю. На них можна відновити багато втраченого й забутого. За задумом, вікна мали стати скляними образами, на яких – сюжети хатніх ікон ХІХ ст.», – зазначають організатори виставки.

Дата: 4 лютого – 1 березня

Адреса: вул. Вірменська, 26

У «Дзизі» також іще триває виставка Геннадія Рибалка «Твори» – картин, на яких незвичайно подано звичайні речі.

Дата: 7-27 лютого

Адреса: вул. Вірменська, 35

Вистави

Львівська опера цих вихідних запрошує на прем’єру опери «Лис Микита» українського композитора Івана Небесного, написану на замовлення Опери.

z1582195150a212i

Лібрето створене режисером вистави Василем Вовкуном на основі відомої казки-поеми Івана Франка «Лис Микита».

Оперу рекомендуємо для сімейного перегляду, адже за начебто дитячою казкою та розважальним сюжетом, гумором і пригодами хитрого Лиса ховаються гострі й завжди актуальні соціальні питання.

Світ звірів – персонажів казки – дуже подібний до людського суспільства, де панують свої закони боротьби за життя. «В нас підмога лиш одна – це розумна голова», – саме розум і кмітливість завжди допомагають Лисові Микиті вийти переможцем із чергових неймовірних пригод.

Опера «Лис Микита» матиме чимало несподіванок: від самого звучання (в оркестрі поряд із традиційними інструментами колоритно звучать цимбали, бандура, дримба і трембіта) до сценографії, яскравих костюмів та масок звірів, а також сучасних технологій 3D-проекції та світла.

Дата: 22-23 лютого

Адреса: просп. Свободи, 28

Театр імені Марії Заньковецької цього вікенду запрошує на мюзикл «Попелюшка» в інсценізації Л.Кічури,О.Галканової-Лань, прем’єра якого відбулася 8 лютого.

84943313_138340627647918_1774363277602586624_o

А ще до «заньківчан» цього вікенду можна піти на романтичну оперету «Шаріка» – про сторінку життя галицької інтелігенції – Січових Стрільців. Уперше їхнє життя постало в ореолі любові й чарівної музики. Вистава переносить глядача у світ музики, життя січових стрільців, які були не тільки мужніми, завзятими, але й високодуховними людьми.

Також у ці вихідні в Театрі імені Марії Заньковецької – вистава «Площа Святої Трійці». Героєм вистави є людина пограниччя, поміж війнами XX століття. Йдучи за покликом серця, переступаючи поріг роду, вона потрапляє до пограниччя етичного, де її моральний вибір зазнає нових незнайомих втілень. Вистава намагається стати простором, де може відбуватись такий пошук.

Або ж оберіть драму «Фредерік, або Бульвар злочинів» – неймовірну історію любові й ворожнечі, відчаю й натхненної пристрасті, оповідь про життя легендарного французького актора XIX століття Фредеріка Леметра. Його талантом захоплювалися Гюго, Бальзак, Діккенс. Актор прожив бурхливе життя. Він був багатим і знаменитим, його любили жінки та публіка… Шмітт присвятив свою п’єсу відомому французькому акторові Жану-Полю Бельмондо.

Дата: 22-23 лютого

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

У Театрі Леся Курбаса – моновистава «Кабаре Бухенвальд. Вечір І».

Кабаре Бухенвальд – це кабаре останньої надії, героїні якого покажуть внутрішній бік буття актриси. Територія театру допоможе поринути в атмосферу дійства, адже саме як кабаре ще на початку ХХ століття будували приміщення сучасного театру.

Окрім того, «курбасівці» запрошують цього вікенду на виставу «Апокрифи» за драматичними етюдами Лесі Українки.

Дата: 22-23 лютого

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Постдокументальну виставу «Горизонт 200» можна переглянути в Театрі Лесі.

Горизонт 200 – так шахтарі кажуть про глибину дві тисячі метрів під землею. Для нас це – і про дві тисячі кілометрів України з півночі на південь, зі сходу на захід. Про нашу можливість бачити і небажання дивитися. Це про тих, хто не повертається. Це про перспективи. Це про викривлені закони реальності. Це про турбулентні часи, – кажуть творці вистави.

Ця вистава – не про шахтарів, попри те, що створена на основі документального матеріалу, зібраного під час експедицій по вугільних басейнах України, а про нас у надзвичайних історичних обставинах.

Дія відбувається на уявному горизонті подій: у місці без часу, де не спрацьовують відомі нам фізичні закони, де змінюються позиції і думки задля того, аби збагнути закони нової реальності та осмислити ту, яку ми називаємо минулим.

Дійові особи застрягли під завалами після вибуху в шахті. Вони чекають на порятунок, чекають команду рятувальників. Можна подумати, що вони – людство, яке зупинилося і розглядає свої здобутки. А, може, й ні.

У виставі використовуються документальні монологи шахтарів із Львівсько-Волинського та Донецького вугільних басейнів, роздуми на різні теми акторів та акторок театру Лесі, відео, зняті Яремою Малащуком, під керівництвом Вікі Торнтон та Андрієм Чадом, драматургічний фікшн, витяги з різноманітних інструкцій та словників, аудіозаписи з шахти, щоденникові записи, матюки, жарти, підйоби, фрагменти підслуханих розмов уві сні, внутрішні переживання учасників та учасниць постановочної групи, озвучені на перекурі, цитати, купа цитат, гори цитат.

79208886

Також у Театрі Лесі цього вікенду – перформенс «Уявні маршрути Львовом». Це інтимний перформанс, який через гру в піску досліджує перетини львівських історій та урбаністичних асоціацій. У фантазійній подорожі її учасники й учасниці зануряться в уявний світ Львова через водну стихію, точніше – її відсутність. Провідницями в цьому піщаному ритуалі стануть дві знатниці, які розкриють не тільки секрети міста і його підземної води, але й уяву та пам’ять присутніх на дійстві, які пливтимуть за напрямком ріки Полтви та її приток.

Дата: 22-23 лютого

Адреса: вул. Городоцька, 36

Кіно

poklyk_prashch

У кінотеатри цього тижня ведіть дітей. На що? Наприклад, на сімейну анімацію, драму «Поклик пращурів». Це екранізація світової класики, однойменного роману Джека Лондона. У фільмі яскраво змальовано історію життя добросердного пса Бака, чиє безтурботне домашнє життя летить шкереберть, коли його раптом викрадають з рідної домівки в Каліфорнії та везуть до дикого й екзотичного Юкону на Алясці. Дія відбувається в часи Золотої лихоманки у 1890-ті роки. Новачок у зграї їздових собак – доставщиків пошти, а згодом і вожак цієї зграї, Бак переживає масу неймовірних пригод, та зрештою знаходить своє справжнє місце у світі і стає господарем власної долі.

Або ж обирайте «Пухнастих бешкетників». Король ведмедів на ім’я Бантура присвоїв собі те, що за фактом йому не належить, – магічний Камінь води, який завжди був у лісі, завдяки чому струмок завжди був повноводим. А зараз, без Каменя, води в потічку майже немає, він буквально із дня на день пересохне зовсім. Щоб виправити цю ситуацію, потрібно, щоб хтось вирушив до лігва Бантури та забрав у нього камінь. На це погодилася смілива їжачиха Латте та її друг білченя Т’юм. На їх шляху зустрінеться чимало пригод, і найбільше клопоту їм принесуть ватажок банди вовків Лупо та Рись. Це буде справжнє випробування для дружби Латте та Т’юма.

Окрім того, досі в прокаті «Їжак Сонік» – про пригоди культового супершвидкісного їжака. Анімаційний герой потрапляє у реальний світ і переходить дорогу дуже поганим хлопцям. Але де є вороги, там знайдуться і друзі!

src_20d9ayspperevodcsiki

Є з чого обирати цього вікенду й любителям трилерів. Наприклад, можна піти на фільм «Перекладачі». За сюжетом, у бункері під суворою охороною, куди відібрали тільки дев’ять найкращих фахівців, відбувається переклад третьої книги з серії «Дедалус» – трилогії, яка стала справжньою подією у світі літератури. Книга поки що не вийшла, але її очікування вже на космічному рівні. Розробка цього бестселера зберігається в найсуворішій таємниці, будь-який витік інформації може зашкодити авторам як фінансово, так і іміджево. Атмосфера, звісно ж, напружена, але саме ця група людей першою має можливість доторкнутися до шедевру. Але хтось із них все-таки злив частину книги в мережу, що не пройшло повз увагу авторів. І вони готові вбити за це будь-кого, адже ця робота занадто цінна для них.

Трилер «Ланцюг убивств» – про Аранью – керівника, бармена і просто працівника, на якому тримається увесь невеликий готель у Колумбії. Райончик у нього, звичайно, не найкращий, кримінал тут прописався на довгі роки. Але, як правило, життя в Араньї досить спокійне, зазвичай постояльці (якщо такі бувають) не доставляють багато клопоту чоловікові. Інша справа – Рената: жінка відразу ж вибивалася з типажу звичайних клієнтів готелю. Водночас низка жахливих смертей та інших злочинів приводить сюди ще кількох людей. Троє незнайомців із темним минулим опинилися в готелі, який незабаром стане справжнісіньким місцем кривавої бійні. Загалом, нічого доброго тут відбуватися не буде.

Історична драма з елементами трилера «Робота без авторства» – про великого німецького художника Герхарда Ріхтера, дитинство якого припало на нацистські роки, що вплинуло не тільки на його життя, але і на його творчість.

Завдяки детективу «Річард Джуелл» ми познайомимося з Річардом Джуеллом (Пол Волтер Гаузер) – охоронцем, який повідомив про виявлений пристрій під час теракту в Атланті 1996 року. Ця звістка відразу зробила Річарда героєм, адже він врятував безліч життів.

Але протягом кількох наступних днів життя Річарда Джуелла перетворюється на пекло, бо він стає підозрюваним номер один у ФБР, його засуджує преса і громадськість. Щоб очистити своє ім’я, Річард звертається до незалежного адвоката Вотсона Браянта, якому заявляє про свою невинуватість. Проте в якийсь момент Браянт розуміє, що ця справа може бути заважкою, адже йому протистоять об’єднані сили усіх федеральних правоохоронних структур США. Та ще й доводиться втримувати Річарда від того, щоб довіряти людям, які хочуть його знищити.

Також досі в прокаті драма «Сенсація» – про історію трьох жінок з медіакорпорації Fox News, жахи «Острів фантазій» – про тропічний рай, який став пекельною пасткою для гостей, мелодрама «Так близько до горизонту» за однойменним бестселером письменниці Джесіки Кох, українська комедія «Гола правда» про пригоди вісьмох друзів в Одесі, бойовик «Хижі пташки (Та фантастична Харлі Квін)» – про боротьбу групи супергероїнь з ватажком злочинного світу Ґотема, бізнесменом Романом сіоністом, та трагікомедія «Мої думки тихі» – про пригоди молодого звукорежисера Вадима і його мами

Концерти, вечірки

Львівська філармонія запрошує на концерт «Гершвін – Барбер – Дворак».

inso_22_02_digital-site-1024x490

Усі три твори цієї непересічної симфонічної програми «дихають» Америкою, і водночас кожен — своєю. Для Дворжака це була Америка кінця 19-го століття, а в музичному сенсі композитора особливо зацікавили інтонації корінних народів Америки і афроамериканців; ці мелодії дуже помітні в його Симфонії «З нового світу», яка є мабуть найвідомішим твором чеського майстра.

Америка Ґершвіна — це, насамперед, Бродвей, де і виконувалася опера «Поргі і Бесс» — це музика бурхливого міста 30-х, і якщо кінострічки того часу асоціюються у нас із безколірним зображенням, то саме через музику маємо можливість «побачити» барвистість світу «очима» Ґершвіна.

Скрипковий концерт Барбер почав писати в Європі, яка була на порозі Другої світової війни; в кінці серпня 1939 року Барбер пливе кораблем до США, де продовжує працювати над концертом, який він мав закінчити до жовтня. Утім, скрипаль, для якого був створений цей твір, відмовився його виконувати — його не влаштовував фінал, начебто замало віртуозний. Цей концерт занурює нас у внутрішній світ людини, яка шукає відповіді на ті запитання, які неможливо сформулювати нічим окрім, власне, музики.

Програма:

Джордж Гершвін. Симфонічна сюїта «Поргі і Бесс»

Семюель Барбер. Концерт для скрипки з оркестром, тв. 14

Антонін Дворжак. Симфонія №9 мі мінор «З Нового Світу», тв. 95

Виконавці:

Валерій Соколов, скрипка (Україна – Німеччина)

Ханна Шнайдер, диригент (Великобританія)

Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів»

Дата: 22 лютого

Адреса: вул. Чайковського, 7.

У Львівській опері – Музичний салон «Тон задає класика». Троє яскравих українських музикантів Тарас Демчишин (кларнет), Оксана Литвиненко (віолончель) і Мирослав Драган (фортепіано) приготували віртуозну програму творів Л. ван Бетовена, Й. Брамса, Дж. Россіні та П. Гіндеміта. Творчість цих композиторів є еталоном, «класикою» для мистецтва тієї епохи, в яку вони мешкали.

Програма концерту:

Л. ван Бетховен – Фортепіанне тріо «Гассенгауер» Ор.11 у 3-х частинах: Allegro con brio, Adagio, Tema con variazioni

П. Гіндеміт – Дует

Й. Брамс – Соната для кларнету і фортепіано фа мінор №1 Ор.120 у 4-ох частинах: Allegro appassionato, Andante un poco adagio, Allegretto grazioso, Vivace

Дж. Россіні – Інтродукція, Тема з варіаціями

Дата: 23 лютого

Адреса: просп. Свободи, 28

86174347_1354806958059358_1860448239124217856_o

22 лютого – фанк-вечірка у !FESTrepublic – Funk You. Пульсуючий ритм, гучні ударні, крикливий вокал та джазі мотиви – все те, за що люблять цей стиль, чекає на гостей свята.

За пультом – місцеві королі жанру та запальний друг зі столиці:

RUDE (Lviv) – учасник легендарного львівського обєднання «Propaganda Music», він вважає, що хороший діджей має грати від душі і тільки ту музику, від якої у самого мурашки по шкірі. Його гасло – позитивна енергія та правильний вайб.

SAVETHETUNA (Kyiv) – грає вже більше 20 років. Підкорив всі можливі майданчики Києва, серед яких ЮБК, Atlas Weekend, Kurazh Bazar, Бездельники, Z GAMES та інші. Його мікс – у топ-20 світу.

GOOCH BROWN (Lviv) – добре відомий персонаж у клубній індустрії і можливо один з найпопулярніших діджеїв Західної України.

Тож хапайте друзів, одягайтеся якомога яскравіше і приходьте відпочивати душею і тілом.

Безкоштовний вхід – до 23:00. Після – 100 грн. Початок вечірки: 22:00.

Дата: 22 лютого

Адреса: вул. Старознесенська, 24

У нічному клубі «Малевич» 22 лютого – екзотична Legendary з Juliman & VDT MC. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн

23 лютого – сексапільна Anna Belove & MC Baykonur на Crazy Girls Sunday і спекотна Malevich Latina. Вхід: 50 грн для всіх

Дата: 22-23 лютого

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.