“Апостолу” Івана Федорова – 445 років!

//

the_acts_and_the_epistles_of_the_apostles_wdl7487_pdf

15 лютого 1574 року Іван Федоров видав першу друковану книгу в Україні. – «Апостол». Почав він роботу над нею 25 лютого 1573 року. І завершив майже через рік.

Книзі випала честь бути надрукованою у Львові.

«Апостол» містить традиційний церковнослов’янський переклад «Діянь і послань апостольських» і повторює московське видання цієї ж книжки. Тут схожі шрифти, композиція набору та оформлення.

Але є і відмінності. Саме львівське видання має друкарську марку Івана Федорова, яка складається з двох частин: герба міста Львова та знаку Івана Федорова. На початку львівського “Апостола” 1574 р. вміщено три додаткові пояснювальні статті, яких не було у московському першодруці

Офіційну післямову Федоров замінив власним текстом «Повість откуду начася и како совершися друкарня сія». Автобіографічні матеріали тут підпорядковані публіцистичній меті: підняти соціальний престиж друкарства, розкрити його значення для суспільства і тим самим створити сприятливий клімат для видавничої діяльності. Пишучи, що в Москві йому і Мстиславцю «от многих началник і священоначалник» довелося зазнати переслідувань, Федоров підкреслює, що допомогу у Львові йому надали «мали ніциї в ієрейском чину, інії ж неславнії в мирі». Відкинувши гонитву за багатством, першодрукар свідомо обрав інший шлях — терпіти злигодні та нестатки, аби тільки мати змогу сіяти «духовні зерна». Він виправив деякі помилки попереднього видання, вніс редакційні зміни, наблизив текст до того правописного варіанта, який був загальноприйнятим в Україні. Видрукований львівський “Апостол” великим форматом — у двійку або в аркуш. Складається він із 278 аркушів — 14 ненумерованих та 264 пронумерованих кириличними цифрами. Титул у виданні відсутній. Повні сторінки містять по 25 рядків основного тексту та 2-3 рядки над текстом або під ним.

Починається книга аркушем із зображенням на звороті герба Г. О. Ходкевича, далі йдуть 14 ненумерованих аркушів і 264 аркуші, нумеровані кириличними літерами в правому нижньому кутку лицевої сторони кожного аркуша. Деякі з ненумерованих аркушів позначено справа знизу похиленими рисками. Над літерами, які позначають сторінки, за титлом вміщено оксію — знак наголосу (однак лише у тих випадках, коли позначка цифри складається з двох і більше літер). Такі позначення Іван Федоров почав застосовувати у Заблудові (приблизно з середини Євангелія учительного), вживалися вони також в українських та молдавських рукописних книгах, а згодом — у стрятинських і ранніх київських друках. Ця особливість у деяких випадках може допомогти ідентифікувати стародруки без вихідних даних. Повні сторінки складаються з 25 рядків тексту; крім них, на багатьох сторінках є надруковані циноброю покажчики читань: один рядок над текстом, один-два — під текстом.

Книга надрукована двома фарбами – чорною та червоною. Дзеркальний набір шрифту ретельно вивірений, рядки рівненькі. Папір вироблявся тут же, у Львові.

Тираж львівського «Апостола» – приблизно 1000 – 1200 примірників. До сьогодні збереглось відомих екземплярів лише 120. 5 з них знаходяться у відділі стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Не так давно один з примірників книги було знайдено в Межигір’ї – резиденції екс-президента України В. Януковича. Він переданий Музею книги и книгодрукування України.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.