Афіша Львова: куди піти у вихідні 15-16 лютого

//

sashko

zyma-lviv-15a1ec8fedfd2c-1024x439

Добігає до середини останній місяць зими, а це означає, що дні стають довшими, сонце теплішим, а приводів піти кудись у вікенд – більше. Тож тримайте підбірку цікавих подій у Львові цими вихідними, 15-16 лютого.

Виставки

Радимо зайти у «Зелену канапу» на виставку «Скотч» Олега Давиденка.

84685743_2800799986652687_6267799457572585472_n

Художник Олег Давиденко – великий експериментатор. У своїй творчості він випробовує найрізноманітніші техніки та стилі.

Десь 2009 року його руки дійшли до клейкої стрічки – скотчу, що привабив його кольорами. Ті роботи, подібні до геометричної абстракції, були представлені на Різдвяній виставці в Зеленій канапі цього року. Їх експозиція збіглася в часі з скандальною витівкою зі скотчем італійського художника Мауріціо Каттелана. Було багато коментарів і припущень від мистецтволюбів в зв’язку з цими двома подіями і Олег, як натура емоційна вибухнув ідеями.

На виставці, створеній за допомогою скотчу, на вас чекають неймовірні експерименти Олега Давиденка. Від різноманітних сушених рослин і комах, прорізів і грудкуватих об’ємів до консервації диму й еротичного супрематизму. Все створене за допомогою скотчу – неймовірно універсального матеріалу, що потрапив до рук невгамовного художника.

Дата: 11 лютого – 8 березня

Адреса: вул. Вірменська, 7

Львівська національна галерея мистецтв цих вихідних запрошує на виставку одного твору з нагоди дня народження видатного художника-монументаліста ХХ ст. Яна Генрика Розена – оглянути його шедевр «Мучеництво Святого Стефана»

Непересічний талант Яна Генрика Розена в галузі сакрального мистецтва публіка зауважила з перших його виставок, а «незвичність у трактуванні образів і особлива декоративність» справили сильне враження на Йосифа Теодоровича, вірменського архієпископа у Львові, який розгледів у молодому художникові творця, здатного виконати масштабну працю – прикрасити стінописом і вітражами інтер’єр Вірменського собору у Львові. Картина «Мучеництво Святого Стефана» була серед тих перших станкових робіт митця, які бачив архієпископ, на ній базується композиційне рішення панно «Розп’яття», виконаного на правій стіні трансепту вірменської святині, у якій працював Ян Розен упродовж 1926-1929 років.

a4_rozen_1

Іконографія експонованого твору репрезентує традиції раннього середньовіччя, зокрема, зображення на рельєфах французьких та італійських соборів, де св. Стефан стоїть перед натовпом, що йому загрожує.

Святий Стефан – один із великомучеників, перший зі семи дияконів, що проповідували Євангеліє. Саме він висунув ідею Вселенського християнства, провісником якої став невдовзі Святий Апостол Павло, до хрещення – гонитель християн Савл. Розен інтерпретував тему, близьку власним духовним пошукам і свідомо підкреслив позаісторичність сюжету.

Дата: 6 лютого – 4 березня 2020

Адреса: палац Потоцьких, вул. Коперника, 15

Окрім того, в Нацгалереї триває виставка творів Яцека Мальчевського. Via est vita.

У Львівській національній галереї мистецтв зберігається значна колекція робіт Мальчевського, яка охоплює усі періоди творчості художника. Вона складається з 68 картин та ескізів, 18 малюнків та акварелей, більшість з яких будуть представлені на виставці. Серед них – багато портретів визначних діячів того часу, друзів, сестри і дружини, автопортрети та графічні роботи, які рідко демонструють.

Дата: 24 січня – 20 лютого

Адреса: палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3.

У галерею «Iconart» можна вирушати на пошуки свого… вікна. А точніше – на виставку «Актуалізація: вікна».

6 художників поділили між собою 12 вікон – непотрібних рам, зібраних на задвірках. Викинуті вікна стали зображеннями. Як і колись, дерев’яні рами знову почали затримувати тепло: хатнє й людське, духовне… Актуалізація.

«Ми, напевно, серед останніх, хто використовує тему вікон у концепції виставки. Проте вона надихає метафоричністю. На них можна відновити багато втраченого й забутого. За задумом, вікна мали стати скляними образами, на яких – сюжети хатніх ікон ХІХ ст.», – зазначають організатори виставки.

Дата: 4 лютого – 1 березня

Адреса: вул. Вірменська, 26

В арт-центрі Павла Гудімова «Я Галерея. Львів» останні дні триває виставка Андрія Хіра «Хтонічні хроніки».

Андрій Хір працює з етнографічними матеріалами. У «Хтонічних хроніках» він розвиває тему співіснування архаїчного і футуристичного. Художник стає дослідником-етнографом, а в кінцевого продукту немає чіткої жанрової приналежності: всі твори нібито окутані атмосферою науковості і водночас вкрай вільні за формою та змістом.

«Хтонічне є лейтмотивом усього проекту та розповідає про потойбічне: жорстоке, криваве, сексуальне, похмуре, жахливе, огидне але смішне. Поняття підземного світу є характерним практично для кожної цивілізації. Хтонічний – прикметник, що вказує на відношення до підземного світу, царства тіней та світу мертвих. Хтонічне є невід’ємною частиною архаїчних релігійних систем де творить в суперечці з деміургом світ із хаосу», – так сам Андрій Хір описує цей проєкт.

Дата: 11 січня – 16 лютого

Адреса: вул. Шота Руставелі, 8

У «Дзизі» також іще триває виставка Геннадія Рибалка «Твори» – картин, на яких незвичайно подано звичайні речі.

«Абстрактні картини (якщо це щира абстрактна картина, а не фейк!) мають психотерапевтичний ефект (знімають психологічну втому ба навіть стрес, лікують від депресії, створюють настрій). Споглядаючи абстрактну картину, головне – відчувати і насолоджуватись, піддатися на хвильку її чарам! (Щоправда, інколи цікаво дати свою власну інтерпретацію безпредметному зображенню)», – йдеться в описі цієї виставки.

Дата: 7-27 лютого

Адреса: вул. Вірменська, 35

Окрім того, в «Дзизі» цих вихідних ще можна побачити виставку Олекси Фурдіяка «Штольня» – проєкт про перебування в культурі, про неперервність, про іронію та артистичні ідеї, з огляду на які живиться і є тяглим процес поглиблення штольні культури.

Дата: 23 cічня – 20 лютого

Адреса: вул. Вірменська, 35

Вистави

Львівська опера пропонує цими вихідними одну з найбільш відомих опер Д. Верді – «Ріголетто», написану за мотивами п’єси В. Гюго «Король забавляється». Опера показує справжню і чисту любов, яка змушує молоду дівчину пожертвувати собою заради коханого. Крім того, в ній є зрада, запроданство, найманий вбивця, містика і глибока біль батька, який втратив свою єдину дочку, але вимушений залишатися в своїй масці блазня.

У неділю у Львівській опері – зингшпіль «Директор театру» й оперета «Ключ на бруківці». Перша оповідає про директора Франка, театр якого збанкрутував. Щоправда, в ньому залишився комік Буфф. Завжди налаштований оптимістично, він приносить директорові запрошення на фестиваль у місто Зальцбург і, без відома керівника, пускає чутку, що театр набирає акторів. Один за одним претенденти з промовистими прізвищами – мадам Херц («Серце»), мадемуазель Зільберкланг («Срібний звук»),– приходять на «кастинг». Кожен демонструє свої переваги, кожен хоче бути найголовнішим і найбільш високооплачуваним. Конкурентна боротьба за статус і гонорари призводить до розбрату, але Франк примиряє всіх закликом відкинути амбіції і разом служити мистецтву.

Оперета «Ключ на бруківці, або Пригоди весільної ночі» – про гульвісу-композитор, який пише оперети. Тікаючи від розлюченого чоловіка своєї коханки, він рятується на даху одного з сусідніх будинків, а потім крізь комин потрапляє в спальню Сюзанни, яка щойно вийшла заміж…

mg_6156-1024x683

Цього вікенду Львівська опера також чекає маленьких глядачів – театр подарує їм балет польського композитора Богдана Павловського «Білосніжка та семеро гномів».

Старовинна чарівна казка братів Грімм звучить особливо проникливо в хореографії балетмейстера Ігора Храмова. Знайомий із дитинства сюжет про юну красуню Білосніжку, дочку Короля, яку пихата мачуха-чаклунка виганяє з дому, стає історією про дружбу і вірність. Добре серце Білосніжки, її лагідний характер і чуйність допомагають їй вижити в дрімучому лісі. Потішні лісові Гноми щиро полюбили дівчинку і прихистили у себе. І ніякі чари й підступи не переможуть Любові.

Дата: 15-16 лютого

Адреса: просп. Свободи, 28

У Театрі імені Марії Заньковецької 16 лютого – моновистава «Тринадцята жінка» – сценічне прочитання п’єси Теодозії Зарівни про долю відомої голлівудської актриси німецького походження. І хоча ім’я героїні у виставі не прозвучить, однак лунає багато пісень Марлен Діхріх, а актриса Наталія Лань цитує уривки з роману Ернеста Хемінгуея. Тож глядач зрозуміє, що йдеться про історію любові цих відомих людей. Їхні платонічні почуття в листах тривали майже 30 років.

А 15 лютого можна піти на виставу «CLUB Самотніх сердець» – ліричну комедію за п’єсою Айвена Менчелла «The cemetery club». Це історія про трьох жінок, які відчайдушно намагаються влаштувати собі нове життя, яка буде цікавою і для молоді, і для людей зрілого віку.

Дата: 15-16 лютого

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

У Львівському академічному драматичному театрі ім. Лесі Українки – вистава «Люди». Або, як описують її театрали, – інструкція до вжитку на 1 дію за однойменною п’єсою Моніки Каньової.

Інколи здається, що у світі немає нічого складнішого, ніж людські стосунки. От наприклад – Йозеф. Чоловік переживає не найкращий період свого життя. Колись успішний і впливовий – тепер занедбаний, стомлений і нібито хворий. Йозеф страждає. Страждає від усіх цих невдячних, пихатих, поверхневих людей. Вам, може, навіть стане його шкода.

Саме в цей момент варто згадати, що людські стосунки будуються з двох боків. І якщо хтось вперто викладає з цеглин стіни, цементуючи їх маніпуляціями, то рано чи пізно опиниться в лабіринті, де жодна Аріадна не подасть йому нитку. Та вона й не потрібна, якщо ти – Мінотавр.

16 лютого в Театрі Лесі – вистава «Баба Пріся» за п’єсою Павла Ар’є «На початку та наприкінці часів…». У драмі йдеться про сім’ю, що мешкає в Чорнобильській зоні відчуження. Головна в ній – баба Пріся, героїня, яка товаришує з русалками, їсть галюциногенні гриби і якось у війну зарізала дванадцятьох німців. З нею разом мешкають онук і хвороблива донька, яку свого часу покинув чоловік.

Дата: 15-16 лютого

Адреса: вул. Городоцька, 36

У Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса – вистава «Благодарний Еродій» за текстами Григорія Сковороди.

Дата: 16 лютого

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Перший театр пропонує виставу «Небезпечна гра». Це іронічна комедія про двох дам, які вирішили кардинально змінити своє життя. Клод втікає з будинку для престарілих, а Марго – зі святкування 18-річчя своєї доньки. Втікаючи від власних проблем, вони стають на шлях небезпечної гри, яка може привести як до драматичного, так і до комічного фіналу.

Дата: 16 лютого

Адреса: вул. Гнатюка, 11

Кіно

У кінотеатрах цього вікенду не бракує різножанрових фільмів на будь-який смак.

Як-от біографічна драма «Сенсація» із зірковими акторами (Шарліз Терон, Ніколь Кідман, Марґо Роббі, Еліс Ів, Аланна Юбак, Назанін Боніаді, Кейт МакКіннон, Ешл).

20kt74kvseks-bomba

Стрічка розказує історію найвпливовішої медіакорпорації всіх часів – компанії Fox News. Цей світ ми побачимо очима трьох жінок: Кайли, Меджін і Гретхен. Їм довелося багато пройти для певних досягнень на своїй роботі, і найжахливіше з цього пов’язане з іменем однієї людини – Роджера Ейлса. Ніхто ніколи не зменшував його заслуг у тому, що він заснував корпорацію, яка незабаром стала однією з наймасштабніших і найбільш успішних у світі. Але часом саме такі люди й користуються своєю владою… троє жінок стали жертвами сексуальних домагань із боку Роджера, і вони про це не промовчали. Кайла, Меджін і Гретхен запустили ланцюг невідворотних подій, які вплинули на весь світ.

Діти з задоволенням підуть на анімацію «Їжак Сонік» – про пригоди культового супершвидкісного їжака. Анімаційний герой потрапляє у реальний світ і переходить дорогу дуже поганим хлопцям. Але де є вороги, там знайдуться і друзі.

Або ж сходіть на комедію «Мій пес Ідіот». Колись давно Анрі написав бестселер, узяв майже всі літературні премії і закохався у свою майбутню дружину Сесіль. Проте з часом письменницький талант перестав працювати, дружина підсіла на антидепресанти, а діти почали руйнувати усі спроби Анрі стати щасливим. Одного дня чоловік привів з вулиці собаку на ім’я Ідіот, і, здається, цей неочікуваний гість здатен змінити життя усіх на краще.

Тим, хто любить «лякалки», – прямий шлях на фільм «Острів фантазій».

42baf7e3-54c0-4508-a669-8515549c357b

На віддаленому розкішному курорті загадковий власник здійснює таємні мрії своїх гостей. Та в одну мить фантазії перетворяться на жахи у реальності, а тропічний рай стане пекельною пасткою. Гостям доведеться розгадати таємницю острова або заплатити власним життям.

Мелодрама «Так близько до горизонту» дозволить вам продовжити романтичний настрій після Дня святого Валентина. Німецька стрічка знята за однойменним бестселером письменниці Джесіки Кох. Вони зустрілися один з одним на світанку свого дорослого життя, коли почуття перемагають страх і долають будь-які перешкоди. Молоді і закохані, вони проводять разом кожну секунду. Однак кохання з першого погляду не може тривати вічно, і на це є серйозна причина…

Українська комедія «Гола правда» – про вісьмох друзів, які приїжджають до Одеси на відкриття нового розважального клубу свого приятеля Андрія (Дмитро Ступка). У закладі багато кімнат, де можна пограти хоч у «мафію», хоч у «крокодила». Однак головна фішка клубу – «Детекторрум» із унікальним та надточним детектором брехні. Друзі вирішують дізнатися найбільш інтимні таємниці одне одного. Однак вони навіть не уявляють, наскільки небезпечною може виявитися ця гра.

Окрім того, досі в прокаті бойовик «Хижі пташки (Та фантастична Харлі Квін)» – про боротьбу групи супергероїнь з ватажком злочинного світу Ґотема, бізнесменом Романом Сіонісом. Дітки ще можуть побачити анімацію «Троль: Історія з хвостом» – про небезпечну мандрівку та пригоди принца Трима і його супутників. Також ви ще встигаєте переглянути українську військову комедію «Наші котики» – про пригоди на війні інженера, актора, футбольного тренера і продавця квітів. І трагікомедію «Мої думки тихі», яка вже отримала чимало хороших відгуків.

Дата: 15-16 лютого

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

mg_8101_1920-1024x683

Цієї суботи варто піти на концерт «Гра води». Один із найвідоміших українських піаністів молодого покоління, лауреат світових міжнародних конкурсів – Антоній Баришевський виступить зі сольною програмою у Дзеркальній залі Львівської опери.

У програмі концерту прозвучить музика, створена на межі епох та стилів, традиційного та романтичного, минулого та сучасного. Елегійність Сергія Рахманінова поєднається з експресією Олександра Скрябіна, а витончений звукопис віртуозної п’єси Моріса Равеля з динамікою та колористикою музики Ігоря Стравінського.

Дата: 15 лютого

Адреса: просп. Свободи, 28

У неділю Опера запрошує на Гала-концерт учасників майстер-класу від Ґергарда Карі та М. Маґдалени Ренварт. На концерті прозвучать найвідоміші арії з опер Дж. Верді та Дж. Пуччіні у виконанні молодих і дуже талановитих українських оперних співаків та співачок.

Дата: 16 лютого

Адреса: просп. Свободи, 28

Концерт оркестру «Найкращі мелодії саксофону» цього вікенду буде в театрі імені Марії Заньковецької. У неділю на гостей чекають один з найкращих саксофоністів Львова, заслужений артист України Андрій Вакула й оркестр театру. Ви зможете насолодитися найкращими мелодіями, які написані або оригінально аранжовані для саксофона в супроводі оркестру.

У програмі – легендарні Besame mucho, Sway, Stranger in the night, Gimme gimme та сучасні I had better be tonight, I will survive, Unforgettable, She used to be mine.

Спеціальний гість вечора – відомий львівський співак Павло Ільницький.

Дата: 16 лютого

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Львівська філармонія запрошує на «Музику Голівуду» – музичний коктейль з оскароносних музичних шедеврів у виконанні Академічного симфонічного оркестру.

У філармонії тримають інтригу щодо солістів, які додадуть цікавинки концерту своїм співом та грою на унікальних інструментах.

Дата: 16 лютого

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Якщо дуже хочеться потанцювати – тоді сміливо вирушайте у !FESTrepublic на вечірку Dirty Dancing 15 лютого.

8686521156582244352_o

«Королі танцполів, офісні діджеї та експерти з вокалу в душовій. Прийшов час безсоромно вриватись, нестримно рухатись та підспівувати вашим улюбленим виконавцям. Ніхто не буде cумувати на барі, коли наші друзі стануть за пульт:

MACHITAS закрутить хітовий плей-лист

RYABININ відшукає перлини твоєї молодості

AZAROVA запалить вогонь у твоєму серці

Авжеж, на вас чекає романтична класика the time of my life у теплих стінах !FESTrepublic цієї суботньої ночі», – запрошують організатори.

До 23:00 вхід безкоштовний, після – 100 грн.

А вже 16 лютого у FESTrepublic завітає вокаліст легендарного гурту Asking Alexandria – Danny Worsnop.

Наприкінці 2010 року Danny оголосив про початок сольного проекту і тоді ж виклав коротке відео на YouTube, де прозвучав уривок його власної пісні «Photograph». На сьогодні музикант має вже два студійних альбоми: The Long Road Home (2017) та Shades of Blue (2019).

Під час роботи над студійними платівками Danny ризикнув показати себе з іншого боку та добряче поекспериментував зі звучанням власних композицій. Нові соло виконавця припадуть до смаку кожному меломану, адже альбоми вміщують як глибоко-зворушливі балади (“Tomorrow”, “I’ve Been Down”), яскраве звучання органу (“Little Did I Know”), навіяні епохою диско звуки гітари (“Keep on Lovin’”), овіяну барним цигарковим димом дуетну роботу (“Edge of Goodbye”), так і рідні для нього кантрі мотиви (“Tell Her,” “Shades of Blue”).

На автограф-сесії ви зможете вживу поспілкуватися з Danny.

Дата: 16 лютого

Адреса: вул. Старознесенська, 24-26

Нічний клуб «Малевич» також традиційно чекає на вечірки. У суботу – Valentine’s Dance Show. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн. А в неділю, 16 лютого – пристрасна Euphoria & MC Baykonur на Crazy Girls Sunday і спекотна Malevich Latina. Вхід: 50 грн для всіх.

Дата: 15-16 лютого

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.