Афіша Львова: куди піти у вихідні 7-8 листопада

//

sashko

123981234_702357020688565_56272653867266814_n

Листопад у Львові – таки справжній листопад. Тішить різноманіттям барв, шурхотінням листя під ногами, вже не надто теплими, але й не геть холодними днями. Цими вихідними синоптики дощу у Львові не прогнозують, тож не марнуйте час на сидіння вдома. Краще одягайтеся зручненько – і до огляду всіляких цікавезностей. Тим паче, що невдовзі, схоже, на нас таки чекає значно жорсткіший карантин. Ми ж, як завжди, допоможемо обрати, куди піти 7 і 8 листопада у Львові.

Виставки

У Музеї модернізму Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького (вул. Коперника, 15) останні дні триває з виставка Олега Тістола «60 років Незалежності».

Окрім відомих робіт із серій «Проект українських грошей», «Національна географія», «Ю.Бе.Ка» та «Гори», на виставці можна побачити найновіші праці, щойно привезені з майстерні, а також не експоновані раніше твори.

Виставка «60 років Незалежності» приїхала до Львова з Луцька. Вона включає твори з різних періодів художника, хоча її складно назвати ретроспективною, адже Олег Тістол –людина, орієнтована на теперішнє. Як і назва, яка на перший погляд здається прозорою і зрозумілою (цього року художнику виповнилось 60 років) – вочевидь, такою не є, адже тема незалежності та автономії є важливою та фундаментальною для всієї мистецької практики Тістола.

Олег Тістол – один із найяскравіших українських художників. У діапазоні його творчості – живопис, інсталяційні проєкти, фотографії, скульптура та художні об’єкти. Його вважають одним із лідерів «Нової української хвилі», хоча він сам позиціонує свою художню практику як «українське бароко», чи «українське необароко», і наполягає на точності формулювань.

В історію українського сучасного мистецтва Олег Тістол увійшов наприкінці 1980-х, на межі радянської та пострадянської доби, коли виник рух «культурного спротиву» і він, разом з такими художниками як Рєунов, Савадов, Сенченко, Гнилицький, Криволап, Голосій, створював абсолютно нову культурну ситуацію в країні – яскраву, свіжу, іронічну й абсолютно релевантну світовим мистецьким процесам.

У його творчій практиці синтезовано перегляд кліше радянської культури, еклектичні образи національних і радянських символів, міфи або ж утопії. Варіативність того, як він працює з одним символом протягом однієї серії, підкреслює його винахідливість як живописця і не може не вражати.

Дата: 7 жовтня – 8 листопада

Адреса: вул. Коперника, 15

Окрім того, в нацгалереї продовжили виставку «Вершники апокаліпсису» Миколи Молчана.

Цикл робіт під назвою «Вершники апокаліпсису» – це реакція на владу людини. Постійні війни та спустошення природних ресурсів є наслідком нашого господарювання. Зміни, на які йшли тисячоліття, затиснуті в місяці… Можливо, саме зараз відбувається момент, коли природа вже буде не в стані самовідновлюватися. Людство має всі шанси на тривале існування, проте одвічні пошуки гармонії виявились паразитуванням.

Характерною рисою усіх експонованих творів є спроба збагнути пластику природної форми. На думку автора, об’єкти, створені природою, є досконалими. В основу архітектурної форми обраний череп коня. Вибудуваний ряд зрізів базується на уважному спостереженні за пропорціями та пластичними якостями форми. Оголені каркаси архітектурних макетів одночасно шукають красиву геометричну природу задуму, однак дають жорстку хаотичну графіку тіней. Саме тіні виконали роль елемента, що об’єднує макетування з рисунком. У графічних листах вони нищать зображення, підсилюють агресивну виразність. Пошматована цілісна ідея – ознака нашого часу.

Виставку подовжено до 9 листопада 2020 року.

Дата: 15 вересня – 9 листопада

Адреса: пл.Митна, 2 (музей Івана Георгія Пінзеля)

Якщо завітаєте в галерею «Зелена канапа», то ще встигнете оглянути виставку «Вічно жива натура». Інни Шинкаренко, Кості Смолянінова, Юлії Волинської та Миколи Ступінського.

1511_zelena_kanapa_natura

Четверо митців зі Львова представляють свої абсолютно нові твори, створені спеціально для концептуальної виставки «Вічно жива натура».

Фотографія, живопис і рисунок із зображенням оголених, виконані без використання кольору – чорно-білі.

Нагадуємо, вхід на виставку вільний, а триватиме вона до 15 листопада.

Дата: 20 жовтня – 15 листопада.

Адреса: вул. Вірменська, 7.

У галереї сучасного сакрального мистецтва Iconart також триває виставка Cофії Сулій “Сад зі слів і вогню”.

«Людина розвиває у собі Сад, ловлячи відлуння втраченого колись Раю, щоразу досвідчуючи піднесення від усвідомлення мети і процесу, та розчарування від неможливості досягнути досконалості. Намагаючись одягнути внутрішні прагнення у слова, чудується їх красою і змістом, та в той же час дратується обмеженою здатністю людської мови донести те, що словами не висловиш. Шукаючи вогонь Духа Божого, запалює у собі світло, яке прояснює серце і розум, а потім знову зустрічає вогняний меч коло входу в Рай і спалює сухі трави у серпні. Внутрішній конфлікт власної неповноцінності і зверхності, одночасно з прагненням досвідчити щось небесне і чисте, через усвідомлення своєї божественної природи і пережиття любові, заставляє нас робити страшні і прекрасні речі: руйнувати Сад і тікати з нього, а потім відбудовувати Його і любити як ніколи раніше», – ак зазначено в анотації до цієї цікавої та своєрідної виставки.

Дата: 13 жовтня – 8 листопада.

Адреса: вул. Вірменська, 26.

Театри

Львівська опера в суботу, 7 листопада, запрошує на концертне виконання опери «Трубадур» Джузеппе Верді.

«Трубадур» – одна з найяскравіших опер Дж. Верді, похмура романтична драма, сповнена фатальних таємниць і любовних пристрастей. Два брати, трубадур Манріко і Граф ді Луна, не маючи гадки про свої родинні зв’язки, стають непримиренними суперниками в боротьбі за владу і за любов герцогині Леонори.

Виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

У неділю,8 листопада, в оперному театрі – балет на одну дію «Кармен-сюїта» з використанням фонограми.

У центрі балету – трагічна доля циганки Кармен і солдата Хозе, що її покохав і якого Кармен залишає заради молодого Тореро. Взаємовідносини героїв і загибель Кармен від руки Хозе зумовлені Фатумом.

У сучасній постановці Львівської опери дія відбувається не в Іспанії. Це простір, що окреслюється модерними декораціями й костюмами, де розгортається життєва драма, учасниками якої стають жінки та чоловіки сьогодення.

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння» запрошує на комедію «Балаган чесності» за п’єсою Луїджі Піранделло «Насолода від чесності».

П’єса з маловідомих і мало популярних за межами Італії, на відміну від «Шість персонажів в пошуках автора» і «Генріха 4». В Україні її ще не ставили в жодному театрі. Прем’єра першої постановки відбулася в листопаді 1917 року в Туріні. В Італії натомість п’єса доволі популярна, в 1960-1970-х було знято кілька художніх фільмів за її мотивами.

У центрі сюжету – афера з фіктивним одруженням. Маркіз Фабіо хоче фіктивно одружити свою вагітну коханку Агату, щоб зберегти своє добре ім’я. Вони знаходять на роль фіктивного чоловіка Бальдовіно, але той вирішує поводитися чесно…

Дата: 7 листопада.

Адреса: пл.Генерала Григоренка, 5.

У Першому театрі 7 листопада – вистава «Два джентльмени з Верони».

Ви втратили сон? Розмовляєте на вулиці самі з собою? Віршуєте? Несподівано плачете або смієтеся без видимої причини? Нічого не робите, і годинами мугикаєте любовні пісеньки? Тільки не хвилюйтеся. Ви просто закохалися! Це не страшно! Вам треба на виставу «Два джентльмени з Верони» до Першого театру, – запрошують театрали. І обіцяють там усе вам пояснити. Любов – це божевілля, мара й небезпечний вірус. Вона вривається в наше життя наче вихор, і перевертає все догори дриґом. Але без неї наше буття холодне і чорно-біле, наче рентген непрожитого життя…

Дата: 7 листопада

Адреса: вул.Гнатюка, 11.

Кіно

Якщо цього вікенду кінотеатри ще не зачинять на карантин, то беріть дітей і йдіть у кіно.

Для найменшеньких радимо такі варіанти:

Сімейний пригодницький мультфільм «Упс! Пригоди тривають…» – за мотивами біблійної історії про всесвітній потоп. Потрапивши у ковчег, від повені врятувались не тільки знайомі нам тварини, а й два фантастичні види. Малюки Фанні та Лея належать саме до них. Подорож у ковчезі триває вже довгі 150 днів. Заготовлених харчів стає все менше, а суші так і не видно. Фанні та Лея наважуються на ризикований вчинок і вирушають на пошуки, сівши на пліт. На них чекає знайомство з новим, небаченим до того світом.

2015 року на екрани вийшла перша частина цієї історії. Тоді головною проблемою тварин було потрапити на ковчег. Над новим мультфільмом працювала та сама команда режисерів, сценаристів та продюсерів. За їхніми словами, головною ідеєю проекту є навчити дітей діяти в кризових ситуаціях і показати, що будь-яка катастрофа, навіть всесвітнього масштабу – це не привід сидіти склавши руки та чекати сумного кінця.

Вашій малечі неодмінно сподобаються ще одні пригоди, а точніше – «Пригоди Паддінгтона 2» (0+).

Чарівний ведмідь Паддінгтон добре освоївся у будинку сім’ї Браунів. Незвичайну хатню тваринку полюбили всі. Наближається важлива дата – тітоньці Паддінгтона Люсі виповнюється 100 років. Уважний племінник знайшов підробіток, щоб накопичити на хороший подарунок. Цим подарунком має стати унікальна книга, що продається в антикварній крамниці. Аж раптом книгу хтось викрав. Паддінгтон вирішує знайти пропажу.

«Пригоди Паддінгтона 2» про милого ведмедика є продовженням першого однойменного фільму, що вийшов 2014 року. Тоді цей сімейний фільм зібрав в прокаті майже $ 260 млн, що й послугувало причиною зйомок сиквела. Творча команда, яка працювала над фільмом 2014 року, повернулася до своїх обов’язків. Зйомки почалися в жовтні 2016 року. Ще до початку зйомок генеральний директор StudioCanal Дідьє Люпфер оголосив про намір випустити третю частину історії.

Комедійний бойовик «Врятувати Панду» (0+) – про агента національної безпеки Те Чжу (Лі Сон-Мін). Він ніколи не любив тварин. Навіть більше – він терпіти не може жодних тварин, на диких, ні свійських. Чоловік геть не розуміє, чому вони стають хатніми улюбленцями і викликають стільки емоцій.

Коли Китай та Південна Корея відзначали 25 років дипломатичних відносин, у подарунок місцевому зоопарку передали якусь особливу панду на ім’я Мін-Мін. Звірятко звикло до уваги та турботи і тільки те й робить, що вередує. Охороняти тваринку довірили найдосвідченішому спецслужбовцю – Те Чжу. Першого ж дня панду вкрали, а сам Те Чжу був травмований. Отямившись, він усвідомив, що розуміє, про що говорять тварини. Єдиним свідком викрадення Мін-Міна є службова вівчарка Алі. Їм доведеться якнайшвидше знайти спільну мову, аби вчасно врятувати цінну панду.

Трохи старшим діткам сподобаються фільми про чарівників. І хоча Гелловін уже минув, усе ж чаклуни, відьми й інша нечисть досі «гостюють» на великих екранах.

Як-от фільм «Чаклунство: Спадок » (12+). Ханна (Кейлі Спенн) щойно переїхала разом з мамою до іншого міста. Тут у них буде нова сім’я, а також, можливо, нові друзі. У школі дівчину зустрічають вороже, одразу ж знаходяться охочі поглузувати з неї. Проте з’являються й нові подруги. Про цих трьох дівчат ходять чутки, що вони справжні відьми. Вони проводять над Ханною ритуал посвячення – і відтоді дівчина володіє надприродними здібностями.

Фентезійні жахи «Чаклунство: Спадок» – це самостійне продовження фільму «Чаклунство», що вийшов на екрани 1996 року. У колах поціновувачів жанру фільм 1996 року вважається культовим.

vidmi

Картина «Відьми» (12+) – також доволі якісний «жахайчик». Вона розповідає про маленького хлопчика, який втратив обох батьків, тож живе разом зі своєю бабусею. Від старенької він чує безліч цікавих історій. Та найкорисніші з них – про відьом. Адже їх у світі повно, і кожна прагне нашкодити хоча б одній дитині. Якось хлопчик з бабусею приїздять на відпочинок до готелю. Виявляється, що саме тут має відбутися з’їзд відьом. Випадково дитя стає свідком цього збіговиська і, на біду, потрапляє злодійкам на очі. Верховна відьма (Енн Гетевей) перетворює малого на мишу. Нічого не поробиш! Тепер протистояти цьому кодлу відьом доведеться у такому вигляді.

Якщо ви йдете в кіно без дітей, то також знайдете кілька фільмів, вартих вашої уваги. Як-от бойовик «Гренландія» (16+). режисера Ріка Романа Во.

Дедалі частіше у випусках новин на всіх телеканалах говорять лише про комету, що наближається до Землі. Вчені очікують, що уламки падатимуть у океан. Їхні прогнози хибні, і масштабні руйнування, а з ними і смерті тисяч людей вже почалися. За уточненими прогнозами, пережити цю страшну подію можливо лише в бункері, що розташований у Гренландії. Для Джона (Джерард Батлер) та Еллісон (Морена Баккарін) завжди на першому місці стояла турбота про сина. Тому вони без роздумів вирушають у дорогу та зроблять усе, щоб дістатися до укриття.

А може, вам припаде до смаку кримінальна драма «Нічний патруль», яку зняла французька режисерка Анн Фонтен, володарка двох нагород Венеціанського кінофестивалю.

Події фільму розгортаються у Парижі. Троє місцевих поліцейських – Вірджині (Вірджинія Ефіра), Астрід (Омар Сі) та Ерік (Грегорі Гадебуа) разом працюють в нічну зміну. У кожного з них є своя причина, чому вони не хотіли б бути вдома цього вечора. Колегам доручено доправити до аеропорту іноземця, аби він полетів на свою батьківщину. Дорогою поліцейські розуміють, що на біженця Тахірова (Пейман Моааді) у Таджикистані, куди його відправляють, чекатиме неминуча смерть. Усі троє замислюються над тим, щоб дати біженцю втекти. Проте натякнути на це чоловіку досить складно – він не розуміє ані французької, ані англійської мов.

В основу сценарію ліг роман «Police», написаний Х’юго Борисом 2016 році. Як і в оригінальній книжці, у фільмі одні й ті самі короткі епізоди показуються очима різних персонажів.

Комедійну драму «Матуся у відриві» (16+) знято за однойменною книгою Дафни Декерс.

Життя Айріс (Барбара Слусен) налагоджене і щасливе. Вона має високооплачувану роботу телепродюсера, розкішне помешкання на околиці Амстердама, а днями в неї та її коханого Пітера (Йєллі де Йонг) має народитися дитина. Одразу ж після пологів Пітер повідомляє, що покидає її, бо дитини він не хотів, а до того ж кохає іншу. Матір Айріс замість того, щоб допомогти своїй доньці з немовлям, зникає так само швидко як і батько дитини. Зазвичай будь-який стрес Айріс запиває алкоголем. Так почалося і цього разу, але новоспечена матуся наважується на кардинальні дії.

Серед акторок, що знялися у фільмі, – українка Вікторія Кобленко, популярна нідерландська телеведуча родом із Вінниці.

Комедія «Друзі на всю голову» (12+) французького режисера та співавтора сценарію Даніеля Коена ґрунтується на однойменній п’єсі. Багато років поспіль триває міцна дружба між двома подружжями. Одне з них – це мовчазна красуня та приголомшливий красень. Інше – творчі особистості. Вчотирьох вони взаємодіють ідеально й напрочуд гармонійно. Кожен має свою роль, усі знають, чого від кого чекати. Аж поки Леа не друкує власну книжку. Її твір одразу ж стає бестселером і розходиться величезними тиражами. Обличчя Леа усміхається з реклам, а сама вона відповідає на безкінечні питання журналістів. А що ж у цей час роблять її коханий і друзі? У цих нових для кожного обставинах ніхто достеменно не знає як діяти. Тому на поверхню виходить справжня сутність кожного героя.

Комедія та мелодрама «Секрети Сексу» (16+) є екранізацією мемуарів письменниці Айн Каррільо, які вийшли 2007 року. 2018-го права на екранізацію твору було викуплено і відтоді розпочалась робота. Знімали фільм упродовж трьох тижнів восени 2018 року.

Люсі Ніл (Люсі Хейл) ніколи не вважала секс важливою складовою свого життя. Власне, саме це і стало причиною розставання з хлопцем. Покидаючи Люсі, хлопець назвав її нудною та нецікавою у ліжку. Аби довести колишньому, що він помилився, дівчина починає робити все, що, на її думку, має виправити ситуацію. Список її щоденних справ розширюється завдяки відвідуванню сексшопів і стриптизклубів. Неабияк допомагають друзі, проте їхні уявлення про те, яким насправді має бути сексуальне життя, дуже різні. Що б не робила Люсі, вогонь не спалахує, доки вона не зустрічає Гранта (Леонідас Гулаптіс). Добре, що він одразу не втік, побачивши вдома в Люсі цілий арсенал секс-іграшок.

Українська військова драма «Атлантида» (16+) – переможець конкурсу «Горизонти» 76-го Венеціанського кінофестивалю.

Події розгортаються 2025 року на Донбасі. Війна закінчилася рік тому. Сергій (Андрій Римарук) бачив її на власні очі й досі не може забути. Він працює на місцевому металургійному заводі. Регіон став непридатним для життя – природа забруднена настільки, що це шкодить здоров’ю. Робота більшості людей, які тут залишилися, спрямована на подолання наслідків війни. Наприклад, Катя (Людмила Білека) бере участь в ексгумаціях тіл загиблих.

Автор сценарію та режисер стрічки Валентин Васянович каже, що ставив за мету передусім передати емоційний стан людей, які бачили війну, а не розповісти якусь історію. Виконавців ролей обирав виключно серед непрофесійних акторів. У кадрі з’являються колишній розвідник, а нині волонтер Андрій Римарчук, парамедик Людмила Білека, доброволець Василь Антоняк. Васянович упевнений, що жоден актор не зіграє достовірно почуття, які залишає по собі війна.

Кримінальний бойовик «Збирач боргів» (18+) – – це нова робота режисера та сценариста Девіда Ейра, відомого за своїми фільмами «Загін самогубців» та «Яскравість».

Події розгортаються у Лос-Анджелесі. Двоє друзів Девід (Боббі Сото) та Кріпер (Шая ЛаБаф) живуть з того, що «кришують» всілякий сумнівний бізнес, вибиваючи за це з недобропорядних підприємців свою долю. Час, вільний від такої роботи, Девід проводить з родиною. Якщо не придивлятися до чоловіка уважно, то можна прийняти його за звичайного батька родини. Кріперові дістається уся брудна частина роботи, але це його аж ніяк не засмучує. Проблеми у цих двох починаються тоді, коли вони стають на шляху небезпечного мексиканця (Хосе Конехо Мартін). Вести справи таким чином він не звик.

Концерти, вечірки

fest_vechirka90

7 листопада ви маєте нагоду потрапити на вечірку «I’m a 90s CHILD» у FESTrepublic. Початок – о 21:00.

Улюблені треки, завчені напам’ять пісні, шалені вечірки в компанії друзів та вибуховий коктейль ностальгічних емоцій. Так, це те, що ти думаєш. Дев’яності повертаються, а з ними – і легендарна серія вечірок.

Цієї ночі на гостей чекають культові ритми 1990-х, високовольтний драйв і найсміливіші рухи. Вершки хіт-парадів від Джемі Реквай, Брітні та Мадонни, Депешмод і Продіджи та нашої улюбленої «Барбі Гьорл» від Аква! Танцпол горітиме! Адже наші легенди будуть грати тільки жир, – обіцяють організатори.

Дата: 7 листопада.

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Львівська національна філармонія запрошує 8 листопада на унікальну першу дитячу оперу першої української жінки-композиторки «Серце Оксани» (1960).

serceoksani

Це опера, яка подолала непростий шлях для того, щоб її почули та побачили.

Написана першою українською жінкою-композиторкою Стефанією Туркевич у Великій Британії, вперше поставлена у Канаді, композиція ще ні разу не виконувалась в Україні.

Лише через 60 років після написання її нарешті поставлять у Львові. Це стало можливим завдяки оцифруванню рукописів композиторки у співпраці родини композиторки та подружжя Павла і Ляриси Гуньків, що дало змогу 2017 року «повернути» в Україну більшу частину творчого доробку С. Туркевич-Лукіянович.

У постановці задіяно понад 60 учасників, серед яких значну частину становлять діти (що цілком відповідає творчому задуму авторки): інструментальний ансамбль Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії, 8 солістів, дитячо-молодіжний камерний хор «Жайвір» і балетна школа-театр L.Stage.

Опера-казка «Серце Оксани» стала одним із переможців цьогорічного конкурсу «Фокус на культуру» від Львівської міської ради.

Постановка дитячої опери С. Туркевич-Лукіянович стане одним із перших кроків до відкриття творчої спадщини маловідомої, незаслужено забутої мисткині, творчість якої у радянські часи опинилася під забороною.

Подія також транслюватиметься на офіційних YouTube-каналі філармонії та на facebook-сторінці Львівської національної філармонії.

Дата: 8 листопада.

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.