Фестиваль «Pizzicato e Cantabile» у Львові

//

66239917_2309079802639284_1061528277039972352_n

З 14 липня до 11 серпня у Львові відбудеться міжнародний фестиваль літньої пори «Pizzicato e Cantabile». Фестиваль об’єднає музикантів із п’яти країн: США, Хорватії, Чехії, Франції та України. У їхньому виконанні звучатимуть всесвітньо відомі шедеври А. Вівальді, Й.С. Баха, Ф. Ліста, К. Дебюссі, Ф. Шуберта, С. Рахманінова та ще багатьох інших композиторів. Твори звучатимуть в оригінальних аранжуваннях та інтерпретаціях.

66795461_1602108789923364_5158404444328558592_n

Royal duet. Концерт-відкриття

Фестиваль «Pizzicato e Cantabile» розпочне дует іменитих львівських музикантів – Олени Мацелюх та Меланії Макаревич. Програму вечора цілком складають композиції для органа і рояля, інструментів, які по праву можна назвати одними із найдосконаліших! І справді, орган – один із найбільших та найстаріших музичних інструментів. Його звучання неодмінно вражає своєю грандіозністю! Водночас, рояль отримав свою назву від французького «royal» – «королівський». Хоча він значно молодший, аніж орган, все ж це не завадило йому стати одним із найпопулярніших музичних інструментів.

Саме у такому цікавому тандемі музиканти представлять для гостей фестивалю два твори знаменитого митця ХІХ століття Ференца Ліста, до яких доєднаються композиції Александра Ґільмана, французького органіста і композитора, та П’єтро Йона, «титульного органіста» Ватикана, американського музиканта італійського походження. Завершать вечір «Варіації на дві теми» Марселя Дюпре, який в свій час був одним із наставників одного із найвідоміших органістів і композиторів ХХ століття – Олів’є Мессіана.

14 липня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

makarevich

Ференц Ліст. Етюди.

Цикл із дванадцяти «Трансцендентних етюдів» Ференца Ліста є одним із найскладніших у фортепіанному репертуарі. Його виконання потребує неабиякої майстерності від піаніста. Перший прототип цієї грандіозної композиції митець створив ще у п’ятнадцятирічному віці та побудував їх за тим самим принципом, що й Етюди (ор.740) його знаменитого викладача Карла Черні. Через деякий час Ф. Ліст повернувся до своїх юнацьких спроб, і, здійснивши ряд редакцій, у 1838 році представив світу новий цикл під назвою «Великі етюди». Фінальна версія, «Етюди вищої виконавської майстерності» або «Тренсцендентні етюди», остаточно була допрацьована у 1852 році. Десять із дванадцяти зразків отримали програмні назви, окрім №2 («Fusées» – «Ракети») і №10 («Appassionata» – «Пристрасть»), які належать Феруччо Бузоні, італійському композитору, піаністу, а також відомому музичному редактору.

Знаменитий віртуозний цикл на сцені Львівської філармонії прозвучить у виконанні молодого львівського піаніста Андрія Макаревича.

16 липня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

igor_macelyuh

Tête-à-Tête. Фестиваль Pizzicato e Cantabile

Флейта Пана і орган… На перший погляд такі різні, однак вони мають чимало спільного. Саме флейту Пана, або свиріль (її український аналог), вважають прообразом у майбутньому грандіозного інструменту. Обидва мають давню історію. Про флейту Пана ми усі знаємо із античних міфів. Водночас, перший орган сконструйований ще у далекому ІІ столітті до н.е., а вже із VI ст. н.е. він став повноправним учасником католицьких богослужінь.

На фестивалі «Pizzicato e Cantabile» Ігор Мацелюх та Олена Мацелюх представлять програму, яка поєднає ці два інструменти. Репертуар вечора складуть органні композиції Ференца Ліста, Жана Алена, Александра Ґільмана та сучасного українського композитора Богдана Котюка, а також захопливі твори Клода Дебюссі, Фріца Крайслера і Ґаетано Пуньяні, що прозвучать у дуеті.

17 липня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

per-zevort

De la France Aves Amour. Фестиваль Pizzicato e Cantabile

Фестиваль «Pizzicato e Cantabile» об’єднує кращих виконавців із багатьох країн світу. П’єр та Авґустін Зеворт, батько і син, титуловані французькі музиканти на сцені Львівської філармонії презентують цікаву програму із промовистою назвою «Із франції з любов’ю». Вона включає найрізноманітніші композиції для труби й органа, а також транскрипції для цих інструментів відомих творів С. Рахманінова та Ф. Шуберта. Окрім них прозвучать знамениті опуси Й.С. Баха та ще одного генія періоду бароко – Ґ. Ф. Телемана. Найбільшу частину програми складуть твори французьких майстрів: М.-А. Шарпентьє, А. Резона, Л. В’єрна, Ш. Турнеміра та Е. Боззи.

19 липня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

turta

Варвара Турта. Музика для клавесина

Варвара Турта – молода київська клавесиністка та піаністка. Серед її досягнень – дві перемоги на престижному Міжнародному конкурсі клавесиністів ім. Ванди Ландовської в Італії. На сцені Львівської філармонії вона представить програму, у якій поєднаються твори митців епохи бароко та сучасного українського композитора, музикознавця Богдана Котюка.

Одночастинні сонати італійського майстра Доменіко Скарлатті є важливим етапом у становленні однойменного жанру інструментальної музики. Не менш відомими й показовими композиціями доробку Й.С. Баха та Л. Куперена є Соната ре мінор (BWV964) та Сюїта in F. Завершить вечір Пасакалія німецького митця 2 половини XVII століття – Ґеорґа Муффата.

20 липня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

edmund-boric

Натхненні Адріатичним узбережжям

Незрівняні та безмежно красиві узбережжя Хорватії, країни, що знаходиться на перехресті Центральної та Південно-Східної Європи і заходу Балканського півострова, надихають багатьох. Частинку своєї рідної культури на фестивалі презентуватиме хорватський органіст Едмунд Андлер-Боріц. Учасник багатьох фестивалів і конкурсів, музикант часто гастролює в Європі, Америці, Африці та Азії, активно популяризуючи хорватську старовинну музику. Репертуар події об’єднає твори Й.С. Баха, Ш.-М. Відора, П. Ебена, Б. Котюка із композиціями хорватських майстрів.

21 липня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

aneta-ruchkova

Гості з чеської Острави

Камерні вокальні композиції, а також грандіозні й популярні номери із опер у транскрипції для голосу і фортепіано є чи не найулюбленішими серед публіки! На цьогорічному фестивалі «Pizzicato e Cantabile» цікаву та різнопланову музику у такому виконавському складі презентують молоді чеські музиканти – Йозеф Кратохвіл (фортепіано) та Анета Ручкова (лірико-колоратурне сопрано). У їх інтерпретації прозвучать відомі твори В. А. Моцарта, Ф. Шуберта, Дж. Мейєрбера, Ф.Ліста, Й. Штрауса, Дж. Пуччіні, які доповнить музика чеських композиторів – Леоша Яначека та Антоніна Дворжака.

28 липня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

olya-kuc

Bach&Vivaldi

Композиції Й.С. Баха та А. Вівальді доволі часто можна побачити на українських афішах. Не дивлячись на це, музика таких знакових постатей епохи бароко завжди звучить цікаво, свіжо й неодмінно сповнює енергією. Оригінальне прочитання творів майстрів запропонують Олена Мацелюх, Оксана Гаргай, Ольга Куц та Богдан Котюк. Вечір відкриють три органні цикли Й.С.Баха, до яких згодом долучаться знамениті «Чотири пори року», що прозвучать у транскрипції для скрипки й органа. Один із перших програмних творів в історії світової музики виконуватиметься у супроводі 12 сонетів Антоніо Вівальді, що органічно вводять у настрій концертів. Також інтерпретацію доповнить живопис художниці Ольги Куц, яка в режимі реального часу втілить у фарбах образи твору.

5 серпня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

peter-plani

Петр Плани. Шедеври для органа

Чеський органіст Петр Плані є корифеєм органного мистецтва сучасності. Окрім численних сольних концертів у себе на батьківщині, він активно гастролює багатьма країнами світу. У 2019 році широку географію доповнить також й Україна. На фестивалі «Pizzicato e Cantabile» музикант виконає кращі зразки органної музики Й.С. Баха, М. Дюпре та Ш.-М. Відора. Також у репертуарі вечора будуть присутні твори чеських композиторів та органістів, серед яких Б. А. Відерман, П. Ебен, Й. Сеґер, Ян Кухаж.

6 серпня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

geil-archer

Нью-Йорк – Львів. Концерт-закриття

Закриття фестивалю об’єднає на сцені Львівської філармонії кращих львівських музикантів та відому американську органістку, номінантку на премію «Ґреммі», Ґейл Арчер. Захоплива подорож впродовж століть розпочнеться органним концертом Ґ.Ф. Генделя та мотетом «In furore» А. Вівальді. Композиція Антоніо Вівальді є одним із трьох зразків цього жанру його творчості, які збереглися до сьогодні. Вона, безумовно, дозволить пізнати митця не лише як творця знаменитих «Пір року», а й також як творця зразків духовної музики, що пов’язано із його професійною діяльністю. Продовжать вечір дві композиції Ференца Ліста, «Румунські народні танці» Бели Бартока, а останнім акордом фестивалю слугуватиме Концерт для органа, литавр і струнних Ф. Пуленка, який і до сьогодні, без сумніву, є однією із найбільш виконуваних творів для цього інструменту!

11 серпня, 19.00

Львівська національна філармонія, вулиця Чайковського, 7

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.