“Крути 1918”. Прем’єра.

//

kruty_kadr-8_r1366x910

Зі 7 лютого в кінотеатрах України розпочнеться показ нової української стрічки «Крути 1918».

Стрічку знято на базі реальних подій української історії визвольного руху. У січні 1918 року до Києва стрімко наближалися більшовицькі загони, які прагнуть встановити на українських землях радянську владу. На захист батьківщини стали усі боєздатні військові УНР. Залізничну станцію Крути, через яку, в напрямку столиці йшли більшовики, захищали 400 юнаків, студенти та курсанти.

У фільмі присутні сцени боїв під Крутами. Вражаюча сцена розстрілу мужніх українських захисників, коли після жорстоких катувань їх виводять на двадцятиградусний мороз, босих та роздягнутих. І хлопці в останню мить свого життя співають Гімн України.

Але також є і ліричні сцени кохання. Бо герої – ще дуже юні. Вони не можуть не кохати.

kruty_kadr-7_r1366x910

Серед героїв стрічки є справжні історичні постаті як Михайло Грушевський чи Симон Петлюра, так і вигадані. Ось тільки деякі з них.

Олекса ( його грає Андрій Федінчик) – старший син генерала Савицького. Як і батько, Олекса обрав кар’єру військового. Це дуже розумний та фаховий контррозвідник. Він впевнено втілює план свого батька щодо дезорієнтування ворога. І хто його знає, якби той план таки вдалося втілити, то, можливо, зараз би ми мали іншу історію.

Андрій (його грає актор Євген Ламах) – молодший син генерала Савицького, навчається на картографа в Університеті Святого Володимира. Він пацифіст і вважає, що війна – це не для нього. Проте дізнавшись про звірства більшовиків, таки записується до студенського куреню. Вже на тренуваннях під час курсу молодого бійця, виявляється, що Андрій чудовий кулеметник та добре володіє зброєю.

Софія (її грає акторка Надія Коверська) – шляхетна панянка, студентка. Зростала серед музики, поезії, подруг. З дитинства товаришує з братами Савицькими. На початку роботи над фільмом головна героїня мала інше ім’я, Ольга. Але згодом його вирішили замінити і назвати дівчину Софією на честь Софіївської площі.

Валерик ( його грає актор Олександр Піскунов) – студент юридичного факультету університету Святого Володимира. Наївний і романтичний хлопець, має безліч захоплень, роздумовує про життя та смерть, пише вірші, любить музику, а особливо Вертинського. Валерик не багато розуміється на політиці, але, почувши заклик президента Грушевського та палку промову Петлюри, не зміг стояти осторонь – і записався у добровольці.

Так, це історичний фільм і автори максимально дотрималися історичної правди. Але він перегукується з подіями сьогодення. Так само, як і Софія, вже п’ятий рік поспіль українські жінки та дівчата проводжають своїх коханих на війну. Багато кого ми не дочекалися. Так само наші мужні хлопці відстоюють Україну від того ж самого загарбника.

Режисер – Олексій Шарапаєв

Автор сценарію – Костянтин Коновалов

У головних ролях – Євген Ламах, Надія Коверська, Андрій Федінчик, Олексій Тритенко, Олександр Піскунов, Дмитро Ступка, Остап Ступка, Наталя Васько, Роман Ясіновський

Де: Планета Кіно (Львів), Під Дубом, 7Б

Коли: з 7 лютого

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.