Афіша Львова: куди піти у вихідні 1-2 лютого

//

sashko

279854_1

За вікном – щось схоже чи то на запізнілу зиму, чи то на дуже ранню весну. Але відколи це у Львові погана погода стала причиною сидіти вдома й не висовувати носа? Так можна й кілька століть просидіти. Тож одягайтеся комфортно – і швиденько вигулюватися. А ми підкажемо, куди саме варто зазирнути.

Виставки

Перша зупинка – виставка Яцека Мальчевського Via est vita у Львівській національній галереї мистецтв.

a2-4_sht-sut

Творчий доробок Мальчевського – це кілька тисяч творів на різноманітну тематику. На початках він малював переважно реалістичні композиції. З часом, під впливом модерністських тенденцій, перейшов до алегорії та символізму, використовуючи натхнення з казок, літератури (переважно романтичної поезії), створив власний оригінальний стиль живопису.

У галереї зберігається значна колекція робіт Мальчевського, яка охоплює всі періоди творчості художника. Вона складається з 68 картин та ескізів, 18 малюнків та акварелей, більшість з яких представлять на виставці. Серед них – багато портретів визначних діячів його часу, друзів, сестри і дружини, автопортрети та графічні роботи, які рідко демонструють.

Кожна виставка картин художника стає запрошенням замислитися над незмінно важливими, хвилюючими темами екзистенції. Під пензлем митця символічні та містичні образи стають засобом передачі духовних переживань, настроїв багатьох людей і в першу чергу самого автора.

Дата: 24 січня – 20 лютого 2020

Адреса: палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3.

У «Зеленій канапі» ще триває виставка «Місця» Владислава Шерешевського – чи не найбільш зіркового і знаменитого художника серед тих, які будь-коли виставлялися в галереї. Владислав заслужив повагу та визнання в мистецькому світі України і за її межами своїм оригінальним стилем, а також є надзвичайно популярним завдяки своїм епатажним саркастично іронічним небанальним портретам несподіваних персон – починаючи від Гоголя і Шевченка до Ангели Меркель і Януковича.

Ще однією особливістю, такою рідкісною, Шерешевського, як художника є його потужний масний живопис, майстерність якого можна порівняти з кращими зразками постімпресіонізму.

Виставка «Місця» в «Зеленій канапі» – передовсім живописна. Її тема – зображення реальних пейзажів з існуючих локацій, які надихнули художника на їх змалювання. Хоч всі вони й написані 2019 року, в останні осінні місяці, коли природа тьмяніє, завмирає – в роботах Шерешевського, навпаки, вирує розмаїття кольорів.

Художник сміливо експериментує з новим для класичного живопису матеріалом- акриловою фарбою, відкриває для себе її можливості. У своїх роботах він змушує глядача уважніше придивлятися до кожного міліметра полотна і, роздивившись, стає зрозуміло, що там нема ані зайвого, ані випадкового.

Справді, розглядаючи пейзажі Владислава, захоплюєшся силою і незбагненою енергією кольорів. Автор не стримує своїх емоцій. Пейзаж для Шерешевського – ще одна можливість висловити своє ставлення до життя, оголити свою душу, виплеснути на полотно свої роздуми.

Спеціально для людей, що шанують контраверсійні теми, багатошарові змісти і гумор в мистецтві у нас на виставці буде одна робота, що вже мала би бути присутньою на одній виставці в одному з музеїв Львова, але не пройшла цензури. І це – іронічний портрет відомої особистості.

Дата: 14 січня – 9 лютого.

Адреса: вул. Вірменська, 7

Якщо ж вам ду-у-уже хочеться продовжити настрій свята, – бігом в IconArt. До 2 лютого там триває виставка «Різдво».

Дата: 19 грудня – 2 лютого

Адреса: вул. Вірменська, 26.

У «Дзизі» цих вихідних ще можна побачити виставку Олекси Фурдіяка «Штольня».

«У проєкті йдеться про перебування в культурі, про неперервність, про іронію та артистичні ідеї, з огляду на які живиться і є тяглим процес поглиблення штольні культури», – йдеться в описі до виставки.

Дата: 23 cічня – 20 лютого

Адреса: вул. Вірменська, 35

У PM Gallery продовжили до 15 лютого виставку живопису та скульптури «Структури надії».

Пам’ятаєте? З нагоди новорічних та різдвяних святкувань Борис Буряк, Володимир Богуславський, Сергій Гай, Михайло Демцю, Олег Капустяк, Любомир Медвідь, Віктор Москалюк, Володимир Одрехівський, Петро Сипняк, Микола Шимчук, Ігор Шумський та Василь Ярич продемонструють живописні та скульптурні роботи львів’янам та гостям міста.

Дата: 28 грудня – 15 лютого

Адреса: вул. Коперника, 17 (-1 поверх).

В арт-центрі Павла Гудімова «Я Галерея. Львів» – виставка Андрія Хіра «Хтонічні хроніки».

afisha-andriy-khir-khronichni-khroniky_5e1c627c09990

«Хтонічне є лейтмотивом усього проекту та розповідає про потойбічне: жорстоке, криваве, сексуальне, похмуре, жахливе, огидне але смішне. Поняття підземного світу є характерним практично для кожної цивілізації. Хтонічний – прикметник, що вказує на відношення до підземного світу, царства тіней та світу мертвих. Хтонічне є невід’ємною частиною архаїчних релігійних систем де творить в суперечці з деміургом світ із хаосу», – так сам Андрій Хір описує цей проєкт.

Андрій Хір працює з етнографічними матеріалами. У «Хтонічних хроніках» він розвиває тему, мимохідь заявлену в попередніх його проектах – співіснування архаїчного і футуристичного. Художник стає дослідником-етнографом, який спостерігає та занотовує – у графічних малюнках, скульптурі, масках та відео. Як і в етнографічній праці, в кінцевого продукту немає чіткої жанрової приналежності, всі твори нібито окутані атмосферою науковості і водночас вкрай вільні за формою та змістом.

Дата: 11 січня – 16 лютого

Адреса: вул. Шота Руставелі, 8

До речі, цього вікенду можна не просто обмежитися однією виставкою, а вирушити на справжнісіньку мистецьку прогулянку. Тоді вам – на ARTWalk.

Уперше така мистецька прогулянка відбулася взимку 2016 року. Її ідея виникла спонтанно, коли Марта Троцюк, засновниця Gallery 101, вирішила зробити дослідження мистецького середовища Львова та написати про це статтю. Одне оголошення в Інстаграмі – і гуляти засніженими вулицями вирушили 10 людей. Оскільки цей імпровізований захід зібрав гарні відгуки та прохання організуватися ще, залишалося тільки придумати назву.

Інколи такі прогулянки поєднують з лекцією, майстер-класом, чи іншою цікавою активністю.

Art Walk Lviv 1 лютого пропонує зануритись у філософські роздуми експозицій «Хтонічні хроніки» в Ya Gallery Lviv, почитати та пожартувати на виставці “Ти мені подобаєшся, але у нас нічого не вийде” Олександра Грекова у Книжковому ЛЕВі, відвідати новий мистецький простір PM Gallery, порефлексувати на тему важливості моментів на виставці «Місця» у «Зеленій канапі», подумати про віхи сучасного мистецтва, відображені в експозиціях «Графіка» в галереї ЛНАМ «Пори року» та «Штольня» у Дзизі та ще раз відчути світлу радість Різдвяних свят серед авторських ікон у Iconart.

Як бачите – все включено!

Дата: 1 лютого, початок – о 13:00 (тривалість: 2,5-3 години)

Ціна участі: 90 грн за учасника (діти до 12 років – безкоштовно).

Номера телефону для зв’язку: (096) 663 50 50 – Валерія.

Театри

Львівський Національний Академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької 1 лютого запрошує на вічну класику – балет на три дії «Лебедине озеро». 2 лютого можна піти на музичну казку «Попелюшка» або комічну оперу «Служниця-пані». І якщо перші два твори не потребують додаткового представлення, то про останню – трохи докладніше.

rl__4096-1024x682

«Служниця-пані» – перша комічна опера в історії розвитку опери. Вона оповідає про «перемогу» гарненької служниці Серпіни над своїм господарем – підстаркуватим доктором Уберто. Ця опера набагато пережила «серйозну» й уже майже три століття звучить на всіх сценах світу.

Юний італійський талант Джованні Баттіста Перголезі написав свою маленьку оперу для усмішки глядачів та їх доброго настрою. Він хотів помістити її між двома відділами великої та серйозної опери. Публіка відразу оцінила комічну одноактівку «Служниця-пані». Причом у полюбили цю оперу не лише глядачі, що були присутні на спектаклі в Неаполі 1733 року, а й уся Італія – протягом короткого часу. А згодом – і Франція. Власне тут закріпився великий успіх маленької вистави й тут утвердився незаперечний факт народження нового жанру:

Дата: 1-2 лютого

Адреса: просп. Свободи, 28

У театрі імені Марії Заньковецької цього вікенду також класика. «За двома зайцями», побудована за мотивами комедії відомого українського драматурга Михайла Старицького, а також «Різдвяна ніч» за Миколою Гоголем.

Дата: 1-2 лютого

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Театр Лесі Курбаса запрошує цих вихідних на тренінг акторської імпровізації «Амнезія, або Маленькі подружні злочини» за Еріком-Емануелем Шмідтом.

jesiei30_bvbu__v_eec23de68f_detail

«Амнезія, тому що я ділив з тобою свої дні та ночі, але розповідав собі іншу історію… Амнезія, тому що я відчував непереборне почуття до тебе, але більше говорив про свої маленькі імпульси… Амнезія, тому що в глибині душі я був вірний, але скоріше б порвав собі горлянку, аніж визнав би це… Чоловіків характеризує те, що вони відмовляються від власної долі. Вони віддають перевагу свободі. Але що таке свобода, якщо вона ні до чого не веде? Чоловіки більше вигадують свободу, ніж користаються з неї. …Моя амнезія — це брехня для того, щоб повернутися та віднайти тебе» (Е.-Е. Шмітт)

Можна також завітати до «курбсівців» на поетичну інсталяцію за поезією Богдана Ігоря Антонича «Формули Екстази». Це композиція поезії і музики, що занурює в атмосферу міжвоєнного Львова. Постать Антонича оповита численними інтерпретаціями: яким насправді був цей скромний чоловік, що мав непримітну зовнішність і носив окуляри та в своїх поезіях змальовував містику ночі, пристрасть кохання, вабливість жінок, близькість смерті? Скромний, мовчазний син священника, якого ми знаємо зі свідчень його сучасників чи поет-романтик, палкий коханець, пантеїст, який промовляє до нас з віршів?

У виставі «Формули екстази» актори інтерпретують поезії з усіх збірок Антонича і розвивають ключові теми його творчості (природа, кохання, значення і вага мистецтва, минущість життя, місто, Бог) поєднуючи їх із музикою Лисенка, Баха, лемківськими народними піснями та романсами Богдана Весоловського.

Дата: 1-2 лютого

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Кіно

nashi-kotiki-1-620x400

З-поміж новинок, які вийшли в широкий прокат цього тижня, безперечно заслуговує уваги військова комедія «Наші котики». І не тільки тому, що це український фільм. Ті, хто встиг побачити стрічку на перед показах, однозначно рекомендують іти й дивитися. Бо творці цього фільму, схоже, зробили неможливе: змусили глядачів реготати під час перегляду стрічки про війну. Події фільму розгортаються у 2014 році, на початку гарячої фази гібридної війни Росії проти України. Інженер, актор, футбольний тренер і продавець квітів йдуть добровольцями на фронт. Ніхто з них не уявляє, що саме вони відіграють ключову роль у цій війні.

Ще одна військова драма, яка вийшла в прокат цього тижня, – американсько-британська стрічка «1917». Це історія про один день з фронтового життя молодих британських солдатів під час Першої світової війни.

Романтична драма «Маленькі жінки» – із зовсім іншим настроєм, проте також заслуговує на вашу увагу. Це історія чотирьох сестер – таких різних, але назавжди відданих одна одній. Вони кохають, долають труднощі й шукають свій шлях у житті, на тлі доленосних історичних подій.

Для любителів криміналу – фільм «Джентльмени» про талановитого випускника Оксфорда, який, застосувавши свій унікальний розум і небачену зухвалість, придумав нелегальну схему збагачення з використанням маєтку збіднілої англійської аристократії. Однак коли він вирішує продати свій бізнес впливовому клану мільярдерів із США, на його шляху постають не менш чарівні, але жорсткі джентльмени. Майбутній «обмін люб’язностями» точно не обійдеться без перестрілок і парочки нещасних випадків.

А з дітками цього вікенду можна переглянути «Playmobil: Фільм». Марла разом зі своїм молодшим братом Чарлі як зазвичай гуляли вулицями рідного міста. Начебто нічого не віщувало незвичайних подій у їх життях, але дещо все-таки сталося. Діти доторкнулися до якоїсь іграшки, що перенесло їх у неймовірний світ PLAYMOBIL. Чарлі став воїном, яким завжди мріяв бути, а Марла – звичайною жінкою. Вона повинна знайти свого брата, щоб вони обоє могли повернутися додому. Хлопця викрали, і де ж його шукати в цьому незнайомому світі простій дівчині? Для цього їй точно треба буде допомога місцевих жителів: водія пересувної закусочної Дела, секретного агента Рекса Дешера, милого робота-невдахи й інших. Разом із цими хлопцями Марла зробить усе можливе, щоб урятувати молодшого брата. Пригод буде дуже багато!

До слова, якщо ви досі не бачили, то в прокаті ще є вітчизняні фільми «Віддана», «Екс», «Мої думки тихі» та навіть «Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво». І не вітчизняні, але не менш популярні мультфільм «Баранчик Шон: Фермагеддон» та бойовик «Погані хлопці назавжди».

Дата: 1-2 лютого

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

Відпочити після важкого робочого тижня вам допоможе концертна програма Divertimento Pastorale у Львівській філармонії. Ви зможете зануритися у витончене бароко, сповнене контрастів і найрізноманітніших барв Окрім відомих видатних імен цього періоду, також українські музиканти познайомлять гостей з італійськими та французькими майстрами.

81596753_1278143965711593_6848524846112964608_n

Виконавці: Наталія Павлів (українська поздовжна хроматична флейта), Ольга Мілоста (українська поздовжна хроматична флейта), Aнна Іванюшенко (клавесин), Марія Біль (віолончель), Бернгард Гофштьоттер (барокова гітара).

А ще цього тижня варто йти у філармонію з дітками. В неділю спеціально для наймолодших гостей звучатиме Family concerts. Музична подорож “Навколо світу”. Незвичайна подорож познайомить головного героя Дзень-Бума з чарівною музикою різних, незнайомих йому досі країн. Усім разом доведеться уважно вслухатися в кожну композицію, аби допомогти Дзень-Буму відгадати всі країни та щасливо повернутися додому.

Під час концерту ви разом із дітьми почуєте музику українських композиторів, які вправно замаскували фольклорні мотиви різних країн світу у звучанні симфонічного оркестру.

Нагадаємо, цикл сімейних концертів Львівська національна філармонія організувала спільно з Центром музичного розвитку “Tempo”. Цікаві інтерактивні концерти за участю Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії не тільки познайомлять діток з усіма музичними інструментами симфонічного оркестру, а й створять приємні спогади на все життя.

Концерти тривають менше години, а теми спеціально підібрані для дітей віком від 2 до 9 років. Також кожен концерт включає 20 хвилин веселих передконцертних інтерактивів з унікальним музичним реквізитом за участі артистів симфонічного оркестру та аніматорів.

Дата: 1-2 лютого

Адреса: вул. Чайковського, 7.

У нічному клубі «Малевич» цієї неділі – вечірка Lux FM Party Tour від однієї з найвідоміших радіостанцій Львова. Цього вечора запалюватимуть чуттєва Sonya Kay, божевільні PATSYKI Z FRANEKA та нереальні Antytila / Антитіла.

Приємний бонус від Malevich Night Club: після концерту можна залишитися на вечірку безкоштовно. Столик на вечірку треба бронювати окремо.

Окрім того, 1 лютого в «Малевичі» повертається королева DaQueen. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн. 2 лютого на Crazy Girls Sunday – Anny & MC Baykonur. І, звісно, буде традиційна Malevich Latina. Вхід: 50 грн для всіх.

Дата: 1-2 лютого

Адреса: просп. Чорновола, 2

У перший день лютого також можна заскочити у !FESTrepublic на вечірку «Поверніть мені мій 2007».

84297220_1338849029655151_1224554515357761536_o

2007 – це коли маршрутка по гривні, це коли камера три мегапікселі, це коли половина дівчат слухає Tokio Hotel і одягається чорно-рожеве, це коли аська замість телеграма, це коли ти молодий та заряджений.

Кращі хіти вашої молодості грають: T-One, Machitas, Skyhook, D Onyx.

Можна також узяти участь у батлі. «Поринь в ту золоту атмосферу, скинь пару треків на мобілку по блютузу та реєструйся на iPod BATTLE», – пропонують організатори.

Правила:

Кожна команда включає 2 треки до 40 секунд на кожен. Наш меседж завжди прозорий і зрозумілий: чим сильніше розкачаєш танцпол, тим більше шансів на перемогу. Переможці визначаються криками натовпу за допомогою сонометра.

Вхід безкоштовний до 23:00. Після – 100 грн.

Дата: 1 лютого

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.