Культурний відпочинок вдома: музеї можна відвідати онлайн

//

sashko

nmnh1807141026resizedcrop

Період карантину, запроваджений в Україні у зв’язку з поширенням коронавірусу, – це ще не привід забути про культурний відпочинок. Тим більше, що в час карантину багато культурно-мистецьких закладів, які призупинили свою роботу фізично, пропонують відвідувачам різноманітні онлайн-активності.

Так, зокрема, завдяки 3D-турам можна, не виходячи з дому, відвідати музеї Львова, Львівщини й України.

muzei

Інтерактивний музейний проєкт «Відвідай» запрацював ще 2018 року, але сьогодні став актуальним, як ніколи раніше. Це можливість оглянути музеї Львівщини, перебуваючи в будь-якому куточку світу (або ж удома на карантині). Усе, що вам потрібно, – це електронний гаджет і доступ до інтернету.

На віртуальну карту нанесено понад три десятки музеїв Львова й області. Робота над наповненням карти триває й надалі.

Розпочати віртуальний тур музеями Львівщини можна, перейшовши за цим посиланням. Або ж зайшовши на банер «Інтерактивний тур музеями Львівщини» на сайті Львівської ОДА.

Серед музеїв, які можна відвідати онлайн: Національний музей у Львові ім. А. Шептицького (Львів), Меморіальний музей Михайла Грушевського (Львів), Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» (Львів), Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича (Львів), Історико-меморіальний музей полковника Євгена Коновальця (с. Зашків), Музей Слави Стецько в Юшківцях (с. Юшківці), Меморіальний комплекс «Борцям за волю України» (м. Стрий), Меморіальний музей-садиба родини Бандерів (м. Стрий), Музей гетьмана Петра Сагайдачного (с. Кульчиці), Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» (с.Нагуєвичі) та багато інших.

muzei_prosto_neba

Окрім того, ви можете просто з власного помешкання «погуляти» музеями України просто неба: в Ужгороді, Львові, Києві й Київській області, Чигирині та Запоріжжі. Перейти на 3-D можна за цим посиланням.

Якщо ж ви хочете «помандрувати» за межі України, карантин дає можливість «відвідати» й найвідоміші музеї світу. Вони оцифровують свої колекції та викладають зображення мистецьких шедеврів у вільний доступ.

800px-inside_the_ny_met

Так, наприклад, ви можете завітати в один з найбільших музеїв світу – Музей мистецтва Метрополітен (Metropolitan Museum of Art), заснований у Нью-Йорку 1870 року. Музей, що міститься в центральному парку, (філія – у парку Форт-Трайон), є одним з найвідвідуваніших музеїв світу. Тут представлені пам’ятки образотворчого й декоративно-ужиткового мистецтва Стародавніх Єгипту, Греції та Риму, країн Західної Європи (Італії, Франції, Фландрії, Голландії, Англії, Німеччини та інших), Близького й Далекого Сходу, а від 1924 року працює відділ американського мистецтва.

Метрополітен-музей пропонує до огляду онлайн понад 200 000 експонатів. Окрім того, ви можете прочитати про різні мистецькі напрями, художників та їхні стилі, «пройтися» приміщеннями музею. Зробити це можна за цим посиланням.

Так само можна потрапити в Національний музей природознавства (National Museum of Natural History), що розташований у центрі Вашингтона, на Національній алеї, і є частиною Смітсонівського інституту.

front_view_of_national_museum_of_natural_history

Музейна колекція налічує понад 500 млн екземплярів рослин, тварин, корисних копалин, мінералів, каменів, метеоритів й культурних артефактів, створених людиною.

Побувати в цьому унікальному музеї можна, перейшовши за цим посиланням

Компанія Google запустила безкоштовний віртуальний тур Версальским палацом у Франції. Відвідувачі можуть погуляти палацом, відвідати сад і кімнати, роздивитися інтер’єр, картини та скульптури.

І якщо ми вже згадали про Google, то не можна оминути увагою чудову ініціативу цієї компанії – онлайн-платформу Google Arts & Culture, або Арт-проект Гугла. Завдяки їй можна отримати доступ до зображень високої чіткості художніх робіт, які зберігаються в музеях – партнерах ініціативи.

Компанія Google запустила проєкт ще 1 лютого 2011 року в партнерстві з 17 відомими музеями світу, включно з Галереєю Тейт, Лондон; Музеєм мистецтва Метрополітен, Нью-Йорк та Галереєю Уффіці, Флоренція, і відтоді розширювала цей Арт-проєкт.

Платформа дозволяє користувачам здійснювати віртуальні тури галереями музеїв, знайомитися з фізичною та контекстуальною інформацією про художні роботи, створювати свої власні віртуальні колекції.

Зараз Google Art Project є частиною Google Cultural Institute (Культурного інституту Гугл), в рамках якого також реалізуються:

World Wonders Project (проєкт «Чудеса світу»), який дозволяє віртуально відвідати давні та сучасні чудеса світу з використанням технологій Гугл (Street View, 3D-моделювання та інші). У його рамках можна відвідати історичні пам’ятки – наприклад, Стоунхендж чи Помпеї, або природні, як-от Великий бар’єрний риф, а також дізнатися про їх розташування та історію, надану в рамках партнерства проекту з ЮНЕСКО.

Archive exhibitions (архівні виставки) – у партнерстві з музеями та іншими культурними закладами, цей проєкт дозволяє побачити тимчасові виставки після їх завершення, адже не всі об’єкти мистецтва мають постійне місце в музеях світу.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.