Культурний відпочинок вдома: онлайн-вистави українських театрів

//

sashko

nacionalna_opera_kiiv

Під час карантину культурно-мистецькі заклади України не працюють фізично, проте багато з них цілком успішно підлаштувалися до функціонування в режимі онлайн. Українські театри розгорнули бурхливу діяльність в інтернеті, пропонуючи глядачам архівні та нові постановки, онлайн-лекції та зустрічі з акторами, різноманітні флешмоби тощо. Сьогодні пропонуємо підбірку онлайн-активностей від найвідоміших театрів України та Львова зокрема.

Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка в час карантину започаткував проєкт #театрвдома. Його учасники – артисти Національної опери України. Під тегом #театрвдома на офіційній сторінці театру в мережі Facebook – публікації артистів театру, які розповідають і показують, як пережити карантин та що для цього роблять вони самі. Проєкт – про те, як «триматися у формі» й не втрачати самовладання у складні часи, з надією дивитися у майбутнє, турбуватися про рідних, згадати про почуття гумору, відкрити в собі нові здібності й таланти, й узагалі – вчитися використовувати несподівану кількість вільного часу із задоволенням і користю.

А на YouTube-каналі театру можна переглянути записи відомих постановок у виконанні артистів Національної опери.

oper

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької щовікенду – у п’ятниці, суботи й неділі – о 19.00 транслює вистави онлайн на своєму YouTube каналі.

Цього тижня театр готує для глядачів особливий подарунок – трансляцію останніх прем’єр опер і балетів, що відбулися впродовж 2017-2019 рр.:

3 квітня, п’ятниця о 19:00 – опера «Лоенґрін» Ріхарда Ваґнера;

4 квітня, субота о 12:00 – феєрія «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича;

4 квітня, субота о 19:00 – опера «Лоенґрін» Ріхарда Ваґнера;

5 квітня, неділя о 12:00 – феєрія «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича;

5 квітня, неділя о 19:00 – вистава «Правда під маскою», що об‘єднує два балети − «Пульчинелла» та «Весна священна» Ігоря Стравінського.

Приєднатися до трансляцій вистав можна на YouTube каналі Львівської Національної Опери за цим посиланням (доступ до перегляду дійсний лише на час трансляції вистави!).

hark

Харківський національний академічний театр опери та балету імені М. В. Лисенка популяризує театральне мистецтво, запровадивши соціальний проєкт #театрнадивані. Театр надає змогу переглянути на своєму YouTube каналі уривки з улюблених вистав і повномасштабні постановки просто з дому, буквально не встаючи з дивану. Зокрема, На каналі вже можна переглянути опери «Мазепа», «Траві ата», вечір балету «Колесо Фортуни». А 3 квітня о 18:30 глядачам запропонують балет «Жизель».

Одеський національний академічний театр опери та балету також надає змогу переглядати вистави онлайн на YouTube-каналі. А крім того, анонсує появу нових відеозаписів у Facebook та Instagram.

odeska_opera_yutyub

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка транслює на своєму Youtube-каналі записи архівних вистав. Зокрема, у квітні можна переглянути:

3 квітня – «Легенда про Фауста» Шпіса, Марло, Гейсельбрехта (режисер А. Приходько), 2008

6 квітня – «Ерік XIV» А. Стріндберга (режисер С. Мойсеєв), 2015

9 квітня – «Брати Карамазови» Ф. Достоєвського (режисер Ю. Одинокий), 2004

12 квітня – «Ретро» О. Галіна (режисер В. Лизогуб, П. Ільченко), 1981

15 квітня – «Жона є жона» А. Чехова (режисер В. Козьменко-Делінде), 2012

18 квітня – «Маленькі подружні злочини» Е. Е. Шмідта (режисер К. Зануссі), 2007

21 квітня – «Буря» В. Шекспіра (режисер С. Маслобойщиков), 2010

24 квітня – доступними будуть усі вистави, які транслювали протягом місяця.

Початок вистав – о 19:00, посилання на трансляцію з’являється на facebook-сторінці театру о 18:55.

Театр також запустив пробний проєкт платних переглядів вистав діючого репертуару, подробиці про який можна дізнатися на сайті театру або на його сторінках у соцмережах.

zankov

Національний академічний український драматичний театр ім.Марії Заньковецької також запрошує до перегляду вистав в онлайні. На YouTubе-каналі театру – широкий вибір постановок на різний смак.

kurbas_teatr

Онлайн-трансляції власних вистав організував і Театр Леся Курбаса. Зокрема, 3 квітня о 19:00 покаже відеоверсію вистави «Королева краси». Трансляція відбуватиметься на офіційній сторінці у Facebook та на Youtube-каналі.

Перший театр до свого 100-річчя організував флешмоб #недраматизуй. У його рамках на facebook-сторінці у форматі відео актори та працівники театру розповідають, як триває їхній побут, як відбуваються репетиції та вправи в домашньому режимі.

91345099_918973425204517_5255642568334508032_o

Окрім того, Перший театр запрошує до перегляду вистави Девіда Едгара Pentecost на своєму YouTubе-каналі.

91230855_499987634013750_3884031503792865280_o

Освітній центр із прав людини спільно з трьома львівськими театрами: Театр Лесі Українки, Театр «І люди, і ляльки», Les Kurbas Theatre – розпочав цикл вечірніх трансляцій вистав, які досі були недоступні для широкої аудиторії. Ініціатива “Розвиднюється” має на меті благодійний збір коштів на лікування театрознавиці Катерини Серет. Подробиці можна дізнатися на facebook-сторінці Освітнього центру з прав людини.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.