Марта Сирко: "Я втікала з уроків, щоб мати змогу більше фотографувати"

//

Анна

Марта почала фотографувати жіночу натуру в 16 років. Через тиждень їй буде 18 – і цій даті Марта хоче присвятити новий витончений фотопроект, пов’язаний з її власним тілом.

Львівську майстриню фотографії Марту Сирко можна назвати одною із найталановитіших львівських фотографів-портретистів. Її фото відрізняються жіночністю та природнім світом, а в її кадр мріють потрапити моделі навіть з-поза меж України. За кілька днів до свого повноліття Марта розповіла про те, як вчиться сама та як вчить інших, про свої проекти та стосунки з рідними.

Мої вчителі – Сергій Михалків та Максим Баландюх. Напевно через їхню специфіку фотографії мені теж захотілося спробувати зробити фото у стилі ню. Хоча я не знаю, чому мене вважають ню-фотографом – я приділяю набагато більше уваги портретам. Проте багато хто роздуває хмаринку над тим, що я не будучи повнолітньою почала фотографувати оголених жінок. 

Новий проект має бути серією автопортретів – наразі я лише планую, бо мало є матеріалу. Хотіла показати себе з інакшого ракурсу. Хоча ця ідея здається мені егоїстичною. Люблю фотографувати себе, коли нікого немає, коли вдома справді інтимна обстановка. Я планую робити акцент на частини тіла, буде кілька фотографій ню. Проте я чекаю повноліття, чекаю відповіді про мій проект від батьків. Я з ними дуже близька і хотіла б, щоб вони добре відреагували на цю ідею. Наразі вони у роздумах.

Марта Сирко

Мої батьки – звичайні працівники, хоча батько мріяв бути художником. Можливо саме через це він мене підтримує. Адже у його ситуації бажання стати художником не підтримали батьки. Тому мама і тато не проти Академії, не проти того, що я пішла у професію, яка не надто має майбутнє (мистецтвознавство). Першу домашню мильничку мені спочатку не дозволяли брати, тоді я була зовсім мала. Коли вже “дорвалася” – зрозуміла, що треба купувати новий фотоапарат. Спочатку всі були проти, натомість тато поставив завдання довести, що я справді хочу займатися фото. Я виграла кілька конкурсів, тато і дідо зібрали грошей та купили мені перший власний фотоапарат – і я почала активно цим займатися. Навіть втікала з уроків, щоб мати змогу більше фотографувати.

Марта Сирко

Спочатку я все одно підходила до процесу зйомки менш свідомо, особливо це стосувалося вибору моделей. Особливо коли не користувалася інтернетом і не бачила роботи талановитих фотографів – думала, що я знімаю щось “вау!”. Зараз я розумію, що це була повна лажа. Головне – самоудосконалюватися, вчитися. Фотограф може мати хороші роботи з часом, адже треба багато вчитися.  Ще в школі я малювала, проте вирішила, що це не моє. До речі, є багато фотографів, які перед зйомками моделі фотографують її в себе вдома, потім промальовують все, придумують композиції… я так не можу працювати. Фото потрібно відчути. 

Фотографую моделей – це переважно не моделі професійні, адже з ними не так цікаво працювати. Частіше за все це дівчата, які можливо і мають якийсь досвід фотографування. Але переважно так виходило, що я знімала їх одна з перших, а після цього ті самі моделі з’являються на роботах інших фотографів.

Марта Сирко

Викладання у фотошколі ім. Марадони почалося з того, що мене Максим Баландюх запросив влітку на бесіду із групою фотошколи. Але я якось серйозніше до цього віднеслася, показала людям роботи, почала якось їх характеризувати. Тепер я і досі важко зрозуміти, чи я там як вчитель, чи просто приходжу поговорити. Адже для мене набагато важливішими є емоції, інтуїція у фото, ніж побудова фотографії. І я переважно розповідаю про те, що ті всі правила мають втілюватися на фото інтуїтивно, треба відчувати фото, а не просто “щолкати”. І так вийшло, що я стала викладачем портретної зйомки.

5 правил успішного портрету від Марти Сирко. 

1. Має бути контакт. Необхідний зворотній контакт: якщо відкрита я – значить і до мене людина відкриється.
2. Людина, яку фотографуєш, має бути приємною тобі. По-перше – у спілкуванні. Тому що коли мені хамлять – я вже не хочу знімати.
3. У спілкуванні має бути взаєморозуміння і простота – без на “ви” і “перепрошую”, адже це не придає легкості атмосфери.
4. Фотографувати треба розуміючи, що ти робиш, а не просто клацати.
5. Має бути естетичне задоволення від процесу. 


Розмовляла Ляна Мицько

 

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.