Афіша Львова: куди піти у вихідні 8-9 лютого

//

sashko

1619484

Схоже, до Львова таки прийшла зима. Тож цього вікенду точно не варто сидіти вдома: невідомо, коли ще випаде нагода помилуватися снігом у Львові з цим глобальним потеплінням… А щоб дуже не замерзнути (відвикли ж від морозів протягом теплої зими), ми порадимо, куди піти у вихідні 8-9 лютого.

Виставки

Можна завітати в Історичний музейний комплекс Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. Там 4 лютого відкрилася свіженька виставка скульптури Ярослава Юзьківа та графіки Ореста Гнатіва «Контексти».

83692979_1218498188341747_2293320508076195840_o

Ярослав Юзьків народився 1955 р. в місті Долина Івано-Франківської області. 1981 р. закінчив Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва (тепер Львівська національна академія мистецтв). З 1981-го бере участь у регіональних, загальнонаціональних і міжнародних виставках, конкурсах, симпозіумах, творчих пленерах. Живе і працює у Львові.

Орест Гнатів народився 1957 р. у Львові. Навчався у Львівському училищі прикладного мистецтва ім. І.Труша. У 1981 р. закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (тепер Львівська національна академія мистецтв). Працює в галузі графіки, малярства, декоративно-ужиткового мистецтва.

Дата: 4-29 лютого

Адреса: вул. М. Драгоманова, 42

У Палаці Лозинського Львівської національної галереї мистецтв ще триває виставка Яцека Мальчевського Via est vita.

На виставці демонструють більшість робіт Мальчевського, які зберігаються в галереї, зокрема портрети визначних діячів його часу, друзів, сестри і дружини, автопортрети та графічні роботи, які рідко демонструють.

Творчий доробок Мальчевського – це кілька тисяч творів на різноманітну тематику. На початках він малював переважно реалістичні композиції. З часом, під впливом модерністських тенденцій, перейшов до алегорії та символізму, використовуючи натхнення з казок, літератури (переважно романтичної поезії), створив власний оригінальний стиль живопису.

У галереї зберігається значна колекція робіт Мальчевського, яка охоплює всі періоди творчості художника. Вона складається з 68 картин та ескізів, 18 малюнків та акварелей.

Кожна виставка картин художника стає запрошенням замислитися над незмінно важливими, хвилюючими темами екзистенції. Під пензлем митця символічні та містичні образи стають засобом передачі духовних переживань, настроїв багатьох людей і в першу чергу самого автора.

Дата: 24 січня – 20 лютого 2020

Адреса: палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3.

Якщо ви будете в палаці Лозинського, можете встигнути оглянути й виставку «Тиша».

Нагадаємо, до цієї виставки обрано роботи, в яких звучить тема тиші, мовчання в різних аспектах, – від філософсько-споглядального до релігійно-сакрального. Тематика творів експозиції дуже різноманітна: краєвиди, портрети, декоративні композиції, твори на релігійну тематику. Загалом на виставці репрезентовано близько сорока робіт художників і графіків XIX-XX ст. із фондової збірки галереї мистецтв, багато з них експонуватимуть уперше.

Дата: 13 грудня – 13 лютого

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

У «Дзизі» від 7 лютого можна оглянути виставку Геннадія Рибалка «Твори».

«Експресіонізм має великі можливості для виявлення на портреті внутрішнього світу людини: її характеру і уподобань, попереднього життя, ба навіть долі!

Зображуючи різні об’єкти матеріального світу, прагну досягнути незвичайної подачі звичайних речей. Абстрактні картини (якщо це щира абстрактна картина, а не фейк!) мають психотерапевтичний ефект (знімають психологічну втому ба навіть стрес, лікують від депресії, створюють настрій). Споглядаючи абстрактну картину, головне – відчувати і насолоджуватись, піддатися на хвильку її чарам! (Щоправда, інколи цікаво дати свою власну інтерпретацію безпредметному зображенню)», – зазначено в описі до виставки.

Дата: 7-27 лютого

Адреса: вул. Вірменська, 35

Також читайте: Понад містом Львів

А у Львівському історичному музеї триває виставка «Графіка львівських митців ХХ ст.: 1900-1960-ті рр.». На ній представлено 75 графічних творів з колекції «Графіка» Львівського історичного музею. Це творчий доробок восьми різних художників, які жили і творили у Львові в період 1900-1960 років і часто у своїй творчості оспівували наше чудове місто. Роботи кожного митця вирізняються характерним стилем виконання, своєрідними сюжетами. Це високо мистецькі твори, які репрезентують вагомий пласт мистецтва в українській та європейській культурі.

hrafika05

На виставці представлені твори львівських художників-граверів:

Людвіга Тировича (1901—1958): 9 літографій з серії «Гарний Львів» (1932 р.);

Казимира Сіхульського (1879—1942): 8 літографічних робіт жанрової тематики;

Ванди Коженьовської (1883—1935): офорти з серії «Костели старого Львова» (1917 р.);

Юзефи Кратохвилі-Відимської (1878—1965): офорти з серій «Старий Львів» та «Старі львівські крами» (1934—1936) ;

Стефанії Гебус-Баранецької (1905—1985): понад 20 дереворитів, зокрема з циклу «Гуцульські мотиви»; близько 30 екслібрисів;

Олени Кульчицької (1877—1967): 9 офортів, виконаних у різні періоди творчості; репродукції акварелей мисткині із зображенням народного одягу;

Ярослави Музики (1894—1973): дереворит «Коні» (1932), портрет Соломії Крушельницької (1935), дереворити з серії «Шевченкові» (1961—1964);

Марії Гутової: 2 офорти з видами Львова (1931 р.).

Виставку доповнюють архівні документи, пов’язані з творчістю Стефанії Гебус-Баранецької, Юзефи Кратохвилі-Відимської та Олени Кульчицької. Представлені робочі інструменти — різці, дерев’яні кліше і лінорити С. Гебус-Баранецької.

Дата: 31 січня – 13 лютого

Адреса: пл. Ринок, 6

Вистави

Якщо хочете відвідати Львівську оперу з дітьми, сміливо обирайте балет на 2 дії «Білосніжка та семеро гномів» за мотивами казки братів Грімм у неділю, 9 лютого. Лібрето і хореографія – І. Храмова

mg_7596-e1503150332110-1024x572

Для тих, хто любить класику, Львівський оперний підготував «Украдене щастя» за мотивами однойменної драми Івана Франка українською мовою. Лібрето – Максима Рильського.

Дата: 8-9 лютого

Адреса: просп. Свободи, 28

До речі, з дітками можна завітати й у театр імені Заньковецької. У суботу маленькі глядачі зможуть насолодитися виставою «Попелюшка».

А для дорослих «заньківчани» пропонують цих вихідних виставу «Площа Святої Трійці». Її героєм є людина пограниччя, поміж війнами XX століття. Йдучи за покликом серця, переступаючи поріг роду, вона потрапляє до пограниччя етичного, де її моральний вибір зазнає нових незнайомих втілень. Вистава намагається стати простором, де може відбуватись такий пошук.

Або ж можете обрати комедію «З життя комах» за п’єсою Карела Чапека, написаною у співавторстві з братом Йозефом Чапеком. Автори показують сенс людського буття через комашиний світ, зобразивши людські вади корисливості та збагачення за рахунок іншого.

А може, завітаєте до театру Заньковецької на мелодраму «Варшавська мелодія»?

П’єсу «Варшавська мелодія» Леонід Зорін написав 1967 року. Дотепна й навіть дещо трагічна історія кохання двох молодих людей – польської студентки Гелени й радянського студента Віктора – які щойно пережили війну й нарешті знайшли одне одного. Проте все це було зруйновано злощасним законом 1947 р., що забороняв шлюби з іноземцями.

До речі, замість вистави «Останній гречкосій», яка мала відбутися 9 лютого, але скасована через хворобу актора, в театрі імені Марії Заньковецької покажуть «За двома зайцями»

Дата: 8-9 лютого

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Театр Леся Курбаса пропонує переглянути моновиставу «Кабаре Бухенвальд. Вечір 1».

Кабаре Бухенвальд – це кабаре останньої надії, героїні якого покажуть внутрішній бік буття актриси. Територія театру допоможе поринути в атмосферу дійства, адже саме як кабаре ще на початку ХХ століття будували приміщення сучасного театру.

Або ж завітайте до «курбасівців» на «Ножі в курях, або Спадок мірошника» (16+). Це така собі історія любовного трикутника: орача, його дружини й мірошника. Хоча п’єса водночас порушує філософські питання та зіставляє різні світоглядні моделі й системи мислення.

Дата: 8-9 лютого

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

У Театрі Лесі цього вікенду – сімейна сага «Мої родичі та інші покидьки» (18+) за п’єсою «Мать Горького» Лєни Лягушонкової.

У виставі зберуться: дядько, який їздить на заробітки в Москву. Двоюрідний брат, який копає бурштин. Тітка, яка безкінечно надсилає передачки в тюрму синові-рецидивісту. Бабця, яка виховує дітей своєї непутящої дочки. Вуйко, який відводить каналізаційні відходи просто в річку. Сестра, яка двадцять років живе в Чехії і передає звідти прострочені продукти. Її чоловік, який вважає, що вона там торгує тілом.

«Ні, ми не забираємо хліб в сценаристів шоу «Говорить Україна». Ми хочемо поговорити в театрі про долі наших родичів, близьких чи просто знайомих, яким трохи менше пощастило в житті. Бо в них була погана перша вчителька? Бо вони не отримали вищу освіту? Бо батько був слабким? Бо мама не казала, що вони найкращі? Бо ходили тусуватись за гаражі замість бібліотеки? Бо вони є в кожного. Бо вони – це спосіб не втрачати зв’язок з реальністю.

Так, за них інколи соромно. Але цей сором відчуваємо ми. Значить, він про нас», – так описують виставу її творці.

Дата: 8 лютого

Адреса: вул. Городоцька, 36

Кіно

У кінотеатрі цього вікенду не бракує фільмів на різні смаки. Тож обирайте те, що вам до вподоби.

Наприклад, пригодницький бойовик «Хижі пташки (Та фантастична Харлі Квін)», що розповідає про боротьбу групи супергероїнь із ватажком злочинного світу Ґотема, бізнесменом Романом Сіонісом.

dd4abed36a31400f421d7a70c0ebfe57

Або ж візьміть дітей і сходіть на мультфільм «Троль: Історія з хвостом». Принц Трим має три дні на порятунок свого батька, короля Грома, який обернувся на камінь і чий хвіст украв злий дух. Трим і його супутники мають вирушити у небезпечну подорож через Ервод – країну тролів, щоб урятувати життя батька й повернути королівству повноправного правителя.

З дітьми можна також переглянути «Playmobil: Фільм». Анімація про Марлу та її молодшого брата Чарлі. Діти доторкнулися до якоїсь іграшки, що перенесло їх у неймовірний світ PLAYMOBIL. Чарлі став воїном, яким завжди мріяв бути, а Марла звичайною жінкою. Вона повинна знайти свого брата, щоб вони обоє могли повернутися додому. Хлопця викрали, і де ж його шукати в цьому незнайомому світі простій дівчині? Для цього їй точно треба буде допомога місцевих жителів: водія пересувної закусочної Дела, секретного агента Рекса Дешера, милого робота-невдахи й інших. Разом із цими хлопцями Марла зробить усе можливе, щоб урятувати молодшого брата. Пригод буде дуже багато!

А може, вам до вподоби історична мелодрама? Французька стрічка «Портрет дівчини у вогні» розповідає про події у французькій Бретані XVIII століття. Молода художниця отримує замовлення на весільний портрет дівчини. Днями Маріанна уважно вивчає свою модель, а ночами пише її портрет. Поступово героїні зближуються все сильніше.

Досі в прокаті романтична драма «Маленькі жінки». Це історія чотирьох сестер – дуже різних, але назавжди відданих одна одній. Вони кохають, долають труднощі і шукають свій шлях у житті, на тлі доленосних історичних подій.

Геть інший жанр має військовий фільм «1917». Це історія про один день з фронтового життя молодих британських солдатів під час Першої світової війни. До слова, стрічка вже зібрала кілька нагород престижних кіноконкурсів.

Також про війну, але українську і з гумором. Це – про фільм «Наші котики». Його події розгортаються 2014 року, на початку гарячої фази гібридної війни Росії проти України. Добровольцями йдуть на фронт інженер, актор, футбольний тренер і продавець квітів. Ніхто з них не уявляє, що саме вони відіграють ключову роль у цій війні.

Поціновувачам кримінальних детективів може припасти до душі фільм «Джентльмени». Талановитий випускник Оксфорда, застосувавши свій унікальний розум і небачену зухвалість, придумав нелегальну схему збагачення з використанням маєтку збіднілої англійської аристократії. Однак коли він вирішує продати свій бізнес впливовому клану мільярдерів із США, на його шляху постають не менш чарівні, але жорсткі джентльмени. Намічається обмін люб’язностями, який точно не обійдеться без перестрілок і парочки нещасних випадків.

Якщо ви досі не бачили української трагікомедії «Мої думки тихі», то ще маєте шанс. Стрічка досі в прокаті.

Також триває прокат бойовика «Погані хлопці назавжди».

Дата: 8-9 лютого

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

82537717_2717402244985004_6224246990247559168_n

Цих вихідних можна сміливо завітати у Львівську філармонію на концерт Sonare Amore. У програмі: Людвіґ ван Бетховен. Соната для скрипки і фортепіано фа мажор № 5 тв. 24; Едвард Ґріґ. Соната для скрипки і фортепіано № 3 до мінор тв. 45; Сезар Франк. Соната для скрипки і фортепіано ля мажор.

А виконавцями цих чарівних мелодій стануть Марта Кузій-Андрущак (фортепіано) та Андрій Чайковський (скрипка).

Дата: 9 лютого

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Якщо цих вихідних ви вирішили остаточно розпрощатися з зимовими святами, то завітайте на концерт «По коляді» у Львівський оперний театр. У програмі – хорове й інструментальне виконання традиційних і не тільки колядок та щедрівок. Кларнет, хлопчачі та чоловічі голоси. Цікаво. Експериментально. Інтригуюче.

Дата: 9 лютого

Адреса: просп. Свободи, 28

Або ж відірватися на вечірці Back to school у FESTrepublic.

84694604_1349811361892251_2224851088631136256_o

«Цієї лютої суботи відкладаємо дедлайни та зігріваємося в ритмі танцю. А роздрайв після свят розвіє хороша музика. Піднімати рівень ендорфінів будемо найгарячішими треками разом із: D Onyx (Dana Martin), Machitas (Taras Muchychka), Biganski (Georges Behanskiy), Red Heaven», – пишуть організатори.

Вечірка триватиме з 22:00 до 04:00.

Перша година вечірки – безкоштовна. Після 23:00 – 100 грн. Для студентів зі студентським квитком – за півціни.

Дата: 8 лютого

Адреса: вул. Старознесенська, 24

На вечірку можна завернути й у «Малевич». У суботу на головній сцені клубу – неповторний Sagan. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн. А в неділю – гаряча Escada & MC Baykonur на Crazy Girls Sunday, і традиційна пристрасна Malevich Latina. Вхід: 50 грн для всіх.

Дата: 8-9 лютого

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.