Афіша Львова: події у вихідні 25-26 січня

//

sashko

dsc7703-e626acde

Ви не повірите, але за кілька днів – останній вікенд січня 2020 року. Перший місяць року вже майже позаду, навіть встигли розібрати головну ялинку Львова перед оперним театром, а ви й досі не оговталися після засилля свят? Саме час «підтягувати хвости» й вирушати туди, куди не вдалося дійти впродовж «українського рамадану». А ми традиційно полегшимо вибір і запропонуємо вам підбірку цікавих подій у Львові 25-26 січня.

Виставки

Витягуємо список недороблених справ і непобачених виставок і біжимо доробляти-побачити? Пропонуємо цього вікенду зайти-таки в котрийсь із музеїв, що входять до Львівської національної мистецької галереї ім.. Бориса Возницького. Наприклад, можна відвідати Палац Потоцьких, де вже завершується виставка «Платіж.Таїна одного твору. Жорж де Ла Тур».

Лотаринзький художник Жорж де Ла Тур (1593–1652) – виняткова особистість. Його прирівнюють до найвищих досягнень світової культури свого часу, за його мистецьким рівнем, широтою думок, гуманістичною позицією та сміливістю суджень його.

Творча манера художника сформована під впливом низки художніх явищ: образів лотаринзької середньовічної скульптури, маньєристів «школи» Фонтебло, художньої культури Північних Нідерландів та Італії, зокрема Мікеланджело Мерізі да Караваджо.

На сьогодні збереглися 32 твори Жоржа де Ла Тура. Декілька з них підписані, жоден достовірно не датований. В Україні є лише одна робота художника, і зберігається вона саме у Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького.

Справжня назва картини невідома, точаться дискусії довкола її сюжету, навіть час створення роботи коливається від 1620-х до 1640-х років. Водночас твір залишається важливим ключем до численних загадок, пов’язаних з лотаринзьким художником.

Тож заходьте до Палацу Потоцьких подивитися на справжній шедевр Жоржа де Ла Тура, виставлений до огляду після реставрації.

Дата: 15-26 січня

Адреса: вул. М. Коперника, 15

До речі, можна також забігти до Музею Іоана Георгія Пінзеля, якщо ви досі не бачили виставки Анни Соколан «Різдво Христове».

70d9b6a17e5cca90405f7b031fe7cc1cc881c3f4

Фантастично теплі роботи «Різдво Христове», «Богородиця Семистрільна» та «Нерукотворний образ Ісуса Христа», в яких поєднано іконографічні канони з народними традиціями, щирістю віри й духовністю.

Дата: 19 грудня – 1 лютого

Адреса: вул. Личаківська, 2-а

А може, нарешті варто піти послухати «Тишу»? У Палаці Лозинського ще триває однойменна виставка. До неї обрано роботи, в яких звучить тема тиші, мовчання в різних аспектах, – від філософсько-споглядального до релігійно-сакрального. Тематика творів дуже різноманітна: це й краєвиди, і портрети, і декоративні композиції, і твори на релігійну тематику.

Ви матимете нагоду побачити тишу очима різних художників і графіків XIX-XX ст. Загалом на виставці репрезентовано близько сорока робіт із фондової збірки галереї мистецтв, багато з них експонуватимуть уперше.

Дата: 13 грудня – 13 лютого

Адреса: вул. В. Стефаника, 3

У «Дзизі» також досі триває виставка, яку просто не можна оминути увагою. Лев Скоп «365. Святі на весь рік». Виставка дуже світла, тепла і життєствердна.

79376604_1743727329095909_8781970744536989696_o

365 ликів святих жінок і чоловіків на ґонтах із пам’ятки ЮНЕСКО, церкви Юра в Дрогобичі. Їх намалював Левко Скоп, і вони заряджені енергетикою митця та цього сакрального місця. Усі ці ікони можна купити, тож вони ще чекають на своїх майбутніх власників, щоб стати надійним щитом небесного покровительства.

Кошти від продажу робіт допоможуть здійснити сокровенне бажання – врятувати життя коханій дружині Лева Скопа Тетяні Думан, відомій художниці та благодійниці. Кожна ґонта – ціною в життя!

Дата: 14 грудня – 30 січня

Адреса: вул. Вірменська, 35

У Дзизі цих вихідних також можна оглянути щойно відкриту виставку Олекси Фурдіяка «Штольня».

Львівського митця Олексу Фурдіяка називають «серйозним автором з витонченим почуттям гумору», яке він екстраполює в матеріальну сферу – тексти, живопис, фото та скульптуру.

«У проєкті йдеться про перебування в культурі, про неперервність, про іронію та артистичні ідеї, з огляду на які живиться і є тяглим процес поглиблення штольні культури», – йдеться в описі до виставки.

Дата: 23 cічня – 20 лютого

Адреса: вул. Вірменська, 35

Театри

Цих вихідних варто йти у Львівську оперу. 25 січня гостям театру запропонують балет «Дон Кіхот» (Лібрето Маріуса Петіпа за романом Мігеля де Сервантеса). А в неділю, 26 січня, можна взяти діток і піти на музичну казку «Попелюшка» українською мовою.

Або ж обирайте для перегляду оперу «Дон Паскуале» про старого багатого холостяка, якого провчила кмітлива вдова. Дон Паскуале (італ. Don Pasquale) – опера-буфа в трьох актах італійського композитора Гаетано Доніцетті. Італійське лібрето Джованні Руффіні – переробка більш раннього (1810) лібрето Анджело Анеллі «Сер Марк Антоніо».

Театр імені Марії Заньковецької запрошує на виставу… «Марія Заньковецька». Ця вистава стала своєрідною творчою візитівкою «заньківчан» на багато років, і глядачі не втомлюються приходити на неї знову і зхнову, адже це той твір, який можна дивитися не раз.

У неділю в Театрі ім. Марії Заньковецької – музична пригода «Пітер Пен: Нова історія» про стосунки між підлітками та їхніми батьками. Радимо і батькам підлітків, і власне підліткам.

Дата: 25-26 січня

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

У Театр Лесі Курбаса цих вихідних можна піти на виставу «Благодарний Еродій» – чудний глум за текстами Г. Сковороди.

jesm2391_rwcy__v_66ce29757f_detail

А можна завітати на «Забави для Фауста» за твором «Злочин і кара» Достоєвського. «Забави для Фауста» – це гра в тексти, це вишукані забави. Чорно-золотий Свидригайлов бавиться з ляльками. Білий простір різноманітно розкривається багатьма дверима. Неторканий простір із чорним силуетом решітки. Холодний простір з палаючим вогнем. Простір, заповнений енергетичним полем Свидригайлова, що нагадує безмежність та мінливість моря та італійські пісні. Йому нудно, і він бавиться у Мефістофеля. Словом, це «курбасівці», і вони як завжди оригінальні, чудові й унікальні.

На малій сцені Театру Лесі – перформативне читання «Європа» для повнолітніх глядачів.

Що таке Європа? Гострі шпилі готичних соборів? Гарно освітлені набережні річок? Затишні кав’ярні в пастельних тонах з смачними тістечками? Безтурботні і яскраві прайди? Комфортний громадський транспорт? Так.

А ще. Депресивне містечко. Люди там втрачають роботу і одне одного. Єдиний зв’язок з цивілізованим світом – залізниця. Станція, яка її обслуговує – занедбана і стара. Потяги зазвичай минають її на великій швидкості, залишаючи за собою тривожне гудіння у вухах і клубки диму. Про прийняття іншого і милосердя тут не чули, бо вони не входять в меню єдиного місцевого бару чи в програму передач локального телеканалу.

Якщо не втечеш – ти помреш. Це ясно, як білий день. Куди тікати, якщо ти в Європі?

Читають: Зоряна Дибовська, Андрій Кравчук, Роман Кривдик, Сергій Литвиненко, Ісабель Меркулова, Дмитро Наумець, Михайло Понзель, Василь Сидорко.

Дата: 26 січня

Адреса: вул. Городоцька, 36

Кіно

У кінотеатр цими вихідними сходіть обов’язково! Або самі, або з дітьми. На який фільм? На щастя, обирати є з чого.

По-перше, вартує уваги фестиваль французьких короткометражних фільмів у Кінопалаці, який триває від 23 до 29 січня. Тривалість перегляду: 1 година 25 хвилин. Дубляж: французькою з українськими субтитрами

До вашої уваги – п’ять різножанрових стрічок, які стали учасниками престижних міжнародних кінофестивалів і мають безліч нагород:

1. Acid / «Кислота» (фантастика, хорор). Апокаліпсис починається з кислотного дощу. Тривожна хмара збирається десь на заході. Вона повільно переміщується сушею, змушуючи населення панікувати й тікати.

2. Atomic Spot / «Атомна пляма» (фантастика, романтика). Покинуті на смерть після падіння літака А307 на атомну станцію працівники маленького прибережного містечка піддалися мутаціям. Серед радіоактивних руїн вони створили земноводне співтовариство, однак їм так і не вдалося продовжити свій рід. Котіс – останній, хто вцілів, страждає від самотності. Поки група серферів не висаджується на берег.

3. Tomatic / Tomatic (комедія) Троє друзів, Джиммі, Семі й Софі, мають приголомшливий проект: перетворити дозатор-шоколаду в горщик. Також у фільмі є собака.

4. Capitaine France / Капітан Франція (комедія). Документальний фільм про життя Капітана Франція – найбільшого французького супергероя, якого коли-небудь знав світ, з 1900 року й до наших днів. Цього разу гігантський робот загрожує знищити його країну.

5. Homemade / Домашня (комедія). У глибокій сільській місцевості сім’я фермерів завершує свій місяць абсолютно особливим чином.

У прихильників бойовиків цього тижня теж є вибір. Наприклад, піти на фільм «Екс» українського режисера Сергія Лисенка. Події стрічки «Екс» відбуваються у 1932 році на Галичині. Четверо українських підпільників УВО (української військової організації) на прізвиська Чорний, Зюк, Явір та Терен планують пограбування для потреб опору. Але все йде не за планом, і ретельно розроблена операція перетворюється на криваву бійню.

3h6kodk2js

Сценарій засновано на реальних подіях (йдеться про пограбування пошти у містечку Городок (тоді Грудек Ягелонські) 1932 року)

Або ж обрати американську стрічку «Погані хлопці назавжди». Напарники по службі в поліції Маямі Майк Лоурі та Маркус Бернетт разом розкрили чимало справ і зловили не одного поганого хлопця. Але Маркус втомився, він уже хоче на пенсію або хоча би змінити місце роботи, вік уже не той. Чоловік вирішив, що буде приватним детективом, ця посада спокійніша, ніж постійна стрілянина. Майку ж дали нову команду молодих і зухвалих поліцейських, яких ще вчити та вчити… Але нудно йому не буде точно, адже його хоче вбити албанський найманець заради помсти за свого брата. Тільки одне могло змусити напарників об’єднатися знову – небезпека життів один одного. Це їхня остання справа, заради якої хлопці повинні забути старі образи.

Радимо звернути увагу на стрічку «Кролик Джоджо» – чудову сатиричну комедію за книгою Крістіни Люненс «Заґратовані небеса», режисер – Тайка Вайтіті. Фільм про 10-річного німецького хлопчика, який втратив батька й намагається знайти своє місце в незвичному світі. Ровесники лише потішаються над ним, а мама вважає, що дитина сама придумує собі проблеми. У надії отримати заміну зниклого батька хлопчик придумує собі уявного друга – Адольфа Гітлера, який зовсім не схожий на знайомого всім фюрера Третього рейху. Ситуація ускладнюється, коли хлопчик виявляє, що його мати ховає в будинку єврейську дівчинку.

howls-moving-castle

На що піти з дітьми? Тут очі розбігаються від різноманіття. Наприклад, сходіть подивитися японське аніме «Мандрівний замок». Дія фільму відбувається у казковому світі, що нагадує Європу ХІХ століття, де магія існує паралельно з технічним прогресом. Скромне життя рано осиротілої капелюшниці Софі повністю змінилося, коли в околицях її міста з’явився мандрівний замок таємничого чарівника Гаула, відомого своїми «викраданнями» дівочих сердець.

Зовсім інший настрій – у мультфільму «Баранчик Шон: Фермагеддон». Мабуть, немає батьків діток, які не знали б цього мультяшного героя. Цього разу на великому екрані на глядачів чекають пригоди невгамовного Баранчика Шона та його друзів з ферми. Кумедному баранцю доведеться познайомитися з позаземною формою життя та врятувати рідну планету від справжнього Фармагеддону.

Пригоди мультика «Феї і таємниця країни драконів» припадуть до душі й дівчаткам, і хлопчикам. Сонячна фея Марвін знайшла покинуте драконівське яйце та маленького Нугура, який саме вилуплюється. Якщо дракона виховають як рідного в землях Баяли, а всі феї житимуть у мирі, то в цієї землі є шанси на порятунок – інакше ж на неї чекає смерть. Принцеса Сура та її друзі вирушать у захопливу та небезпечну пригоду далеко від рідних земель до Драконячих гір.

З трошки старшими дітками можна піти на українську стрічку «Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво» – про козаків, чортів, давні українські вірування та інші цікаві речі.

Диявол, який не бачив у пеклі жодного козака (вони ж-бо відразу потрапляють у рай), посперечався з апостолом Петром, що зможе зловити та до Різдва утримати в себе найкращого та найбільш хороброго козака на ім’я Семен. Що з того вийшло – дивіться самі.

Або ж сміливо йдіть з дітлахами на сімейну комедію «Дулітл» – про ветеринара, який живе собі усамітнено й зовсім не нудно, бо спілкується з тваринами. Єдине, що змусило чоловіка вийти за межі особняка, – невідома хвороба юної королеви, яка може привести до її смерті. Заради порятунку маленької дівчинки лікар зі своїми вірними друзями вирушає до міфічного острова на пошуки ліків. Без пригод, звісно, не обійдеться.

Зовсім недитячі фільми можна буде переглянути цього вікенду в Планеті кіно, де 23 січня стартує фестиваль «Best Erotic Shorts» із новою програмою. Найсексуальніші короткометражки з усього світу доведуть, що взимку може бути спекотно. «Best Erotic Shorts» – це вісімдесят хвилин суцільного задоволення, яке тобі захочеться продовжити, повернувшись додому, – обіцяють організатори.

Майте на увазі: дітей до 18 років не пустять до зали.

І не забувайте, що досі можна знайти в кінотеатрах драму «Судити по совісті», фільм жахів «Прокляття», трагікомедію «Мої думки тихі», комедію «Гламурний бізнес», історичну мелодраму «Віддана».

Дата: 25-26 січня

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

Якщо ви вирішили розпрощатися з циклом новорічно-різдвяних свят, то де ще зробити це, як не у Львівській опері? Саме там 26 січня відбудеться концерт «По Рождеству».

«По Рождеству» – це щорічний мистецький проєкт, новітня художня форма, яка проявляє традиційні українські свята: Різдво, Новий Рік і Водохреща. У програмі – колядки, щедрівки, давні духовні напіви. Виконавці: Соломія Кирилова, Марія Кміть, Оля Преображенська, Шакіма Гарунц, Наталія Половинка.

Можна також піти у філармонію на цікавезний проєкт від дуету WordOfBeat «Амбівалентність». Сергій Шаіпов (поезія) і Микола Хшановський (електроніка) втілили в цьому проєкті ідею протилежності як єдності, двоїстості як двонаправленості, неоднозначності як засобу вираження змісту. З іншого боку «Амбівалентність» – це мікс ембіенту, дарквейву, live електроніки, текстової романтики та елементів перформансу. Проєкт вже став своєрідною візитівкою дуету WordOfBeat. Артисти чудово поєднують оригінальну електронну музику та нестандартну поезію.

Також Львівська філармонія цього вікенду пропонує концерти в рамках фестивалю до дня народження Моцарта: OperaMozartGala, BrilliantMozart, а ще Музичний експрес «MozartKids» – для діток. Докладніше про концерти та фестиваль можна прочитати за цим посиланням.

Дата: 25-26 січня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Нічний клуб «Малевич» у суботу кличе на грандіозну презентацію нового українського EDM-проєкту з використанням понад 300 одиниць світлової техніки та спецефектів – Львів стане першим містом, яке захопить вечірка європейського рівня Neon Heart.

Зіркові гості: DJ Redboy, Hutsul, Rolling Dice & MC Alex G

Початок вечірки – о 21:00 . Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн.

У неділю в «Малевичі» – традиційно латина. Malevich Latina під шалені треки від DJ La-Gata починається о 20:00. До 23:00 вхід безкоштовний, опісля – 50 грн.

Дата: 25-26 січня

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Останньої суботи січня у FESTrepublic – рок-вечірка We will rock you.

83650450_1334503923422995_7449745891604299776_o

«Ми разом запалимо атмосферу легендарних часів! Цієї ночі прозвучать рок-хіти всіх часів і народів. Будемо відбивати ритм під «We Will Rock You», знімати stories під «It’s My Life», а під ранок в унісон затягнемо «Zombie, zombie, zombie-ie-ie… Легенди в колонках, легенди за пультом. Відведемо душу з вибраним від: Machitas / Skyhook / Granz Enemy / Varlam», – обіцяють організатори.

Початок о 22:00, до 23:00 вхід безкоштовний. Після – 100 гривень.

Дата: 25 січня

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.