Афіша Львова: куди піти у вихідні 12-13 вересня

//

sashko

pohoda-u-lvovi-na-tyzhden-teplo-ta-dribnyi-doshch2

Вересень майже добіг до середини, і все ще тішить львів’ян погодою. Тож у вихідні не варто сидіти вдома. Тим паче, що у Львові цього вікенду є куди піти.

Виставки

У Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького – «свіженька» виставка. 10 вересня в межах етномистецького проєкту «Екологічний ракурс» тут відкрили «Межі сприйняття» Олександри Верешки. Кураторка виставки – Зеновія Шульга.

Олександра Верешка – художниця, педагогиня, випускниця відділу художнього текстилю і моделювання костюма Академії образотворчого мистецтва ім. Владислава Стшемінського в Лодзі 1999 року. З 2010 року працює старшим викладачем Університету Лодзька політехніка, де проводить заняття з проєктування одягу на відділі дизайну в Інституті архітектури текстилю. Як проєктантка сучасного одягу постійно співпрацює з підприємствами легкої промисловості.

«Межі сприйняття» – це проєкт, під час реалізації якого мисткиня використала художні властивості друку на тканині, лінзоподібного друку і вбрання. Художниця намагається звернути увагу на відмінності у способі сприйняття та оцінки форми.

Дата: 10 вересня – 11 жовтня.

Адреса: проспект Свободи, 20.

Окрім того, в залах Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького триває виставка “Зеновій Флінта: реальність та метафізика”, яку відкрили 28 серпня.

flinta

Зеновій Флінта – відомий представник українського мистецтва другої половини ХХ ст.: живописець, графік, кераміст, організатор художнього життя Львова та стратег його монументального оздоблення.

Виставковий проєкт у Нацмухеї має на меті актуалізувати нове прочитання сюжетних творів Флінти 1960-1980-х років, які звикли асоціювати з офіційним мистецтвом. Виставковий проєкт, підготований на матеріалах музейної збірки НМЛ ім. Андрея Шептицького та приватних колекцій, по-новому розкриває творчість З. Флінти, оминаючи хибні шаблони реалізму та стереотипи прочитання сюжетів.

В основі експозиції – великоформатні сюжетні полотна зі збірки Національного музею та багато раніше не експонованих робочих начерків із родинної колекції.

Виставку відкрили в рамках дослідницької програми “UU#Lviv”– архів львівського неофіційного мистецтва другої половини ХХ століття, за сприяння Українського культурного фонду.

Дата: 28 серпня – 28 жовтня.

Адреса: проспект Свободи, 20.

Якщо минулого тижня ви не відвідали жодної з виставок, які тривають у галереях Львова, то маєте нагоду зробити це нинішнього вікенду. Так, у «Зеленій Канапі» досі триває творчий проєкт «Крила» Олега Денисенка, де можна побачити найновіші твори митця, виконані на папері.

Дата: 25 серпня – 20 вересня.

Адреса: вул.Вірменська, 7.

У «Дзизі» вартує уваги відкритий трохи більш ніж тиждень тому проєкт Ольги Пильник Festina lent, у якому застиглі в часі та просторі керамічні нитки отримали можливість жити довше. Художниця збільшила текстильні переплетення до гігантських розмірів і перетворила їх на артоб’єкти з кераміки. Видовище дійсно вражає, тож якщо не бачили краси цього «текстилю», радимо цього вікенду таки завітати в «Дзиґу».

Дата: 4-27 вересня.

Адреса: вул.Вірменська, 35.

У Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького ще триває надактуальна виставка одеського художника Олександра Ройтбурда «Хроніки чумного року». Не помиліться адресою – виставку можна оглянути у відновлених виставкових залах Львівської галереї мистецтв, де невдовзі запрацює Музей модернізму – на вул. Коперника, 15.

110645793_3323103214582400_3113942248002332177_o

Мобільна виставка «Хроніки чумного року» – це інтелектуальна рефлексія художника на геополітичні та соціокультурні обставини в Україні.

Дата: 29 липня – 20 вересня.

Адреса: вул.Коперника, 15.

Виставка «Лабіринти ЛКСФ» у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики Порохова вежа – це те, що просто-таки необхідно відвідати, надто якщо ви зі Львова. І дізнатися більше про ту частину історії, яку щойно почали відновлювати й досліджувати ретельніше.

Нагадаємо, проєкт присвячений Львівській експериментальній кераміко-скульптурній фабриці, яка діяла у другій половині ХХ століття у Львові й у 1960-1970-ті роки була відомою на увесь Радянський Союз і поза його межами. Саме там сформувалася своєрідна львівська школа кераміки, скла та скульптури. Фабрика занепала, а з цим процесом мала шанси загубитися і її історія. Втім в Артцентрі Павла Гудімова, який є куратором виставки, вирішили, що вона вартує бути відродженою.

Дата: 21 липня – 18 жовтня.

Адреса: вул.Підвальна, 4.

Вистави, театри

У суботу, 12 вересня, Львівська опера запрошує на концертне виконання опери Моцарта «Дон Жуан». Виконання опери присвячене 50-річчю диригента-постановника Юрія Бервецького.

Концертне виконання передбачає розташування артистів та оркестру на сцені з урахуванням дистанції. Виконується без антракту.

Понад два століття опера «Дон Жуан» залишається однією із найпопулярніших творінь Моцарта. Цієї суботи ви маєте змогу насолодитися відомими аріями та музикою Моцарта.

Опера виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

У неділю Опера знову запрошує на «Балет-Гала». Артисти балету Львівської національної опери представлять найкращі балетні номери зі світових шедеврів класичної та сучасної хореографії. У програмі – фрагменти з відомих балетів «Дон Кіхот», «Лебедине озеро», «Баядерка», «Лускунчик», «Корсар», а також танцювальні номери на музику Шопена, Масканьї та інших. Виконується у супроводі фонограми за участі артистів балету театру.

Відвідування театру можливе за умови дотримання карантинних вимог.

Дата: 12-13 вересня.

Адреса: просп.Свободи, 28.

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння» запрошує на виставу “Серпень. Графство Осейдж”.

Це історія великої сім’ї, в якій більше немає місця для любові.

Після зникнення батька в одному будинку збираються всі родичі – різні люди, які не зустрічалися вже багато років. Історія різних поколінь, де кожен по-своєму проживає своє життя.

Цього дня всі вони зберуться за одним столом, питимуть віскі і зі сміхом згадуватимуть минуле. Але жарти швидко вичерпаються, і кожен буде змагатися з іншими в безвиході свого становища, тяжкості власної долі і зламаного життя. Барбара – ідеальна дружина, яку чоловік проміняв на молоду студентку. Айві – в заборонених відносинах із власним кузеном. Карен – лялька, яка прагне звести своє життя до обкладинки глянцевого журналу і не перестає посміхатися навіть тоді, коли чоловік її зраджує. Чим усе завершиться – маєте нагоду дізнатися цієї неділі.

Дата: 13 вересня.

Адреса: площа генерала Григоренка, 5.

Концерти, вечірки, фестивалі

sait-lyatoshinskii

У Львівській філармонії – концерт до 125-річчя від дня народження Бориса Лятошинського – за участі колективу «Лятошинський Тріо». Тріо заснували 2019 році відомі музиканти з українським корінням: Михайло Захаров, скрипка (Україна/Австрія), Олексій Шадрін, віолончель (Україна/Німеччина) і Роман Лопатинський, фортепіано.

Уже в перший рік спільної творчості тріо блискуче дебютувало на фестивалі UStream в одному з найбільш знаменитих залів світу Mozartsaal віденського Концертхаусу, відтак був сольний концерт у Національній філармонії України на фестивалі Kyiv Music Fest. Музиканти активно гастролюють містами Італії, Німеччини, Австрії, Франції, Ізраїлю, Бельгії.

Одним із найважливіших пріоритетів «Лятошинський тріо» є активне просування та популяризація музики українських композиторів в європейській культурній спільноті. Усі музиканти колективу переконані, що ідея популяризації української музики є запорукою сильного культурного іміджу України на міжнародній арені.

Музиканти виконають Фортепіанне тріо №1 – зразок творчості Лятошинського 20-х років, а також дві камерні композиції Бетховена і Шуберта.

Дата: 13 вересня.

Адреса: вул. Чайковського, 7.

У FestRepublic у суботу – Тиха вечірка.

«Ніч, де в унісон зіллються хіп-хоп, драм-н-бейс, транс, r&b та найкраще з 2000-х. Тиха вечірка знову завітає на затишну терасу !FESTrepublic. Ми підготували потужний та різноплановий лайн-ап, в якому кожен знайде соковитий саунд до смаку», – так організатори описують цю подію, що триватиме від 22-ї години і до третьої ночі.

Унікальність формату Тихої вечірки в тому, що кожен гість отримує персональні навушники та три хвилі з музикою різного стилю. Кожен має змогу обрати собі ой, який йому найбільше до смаку. І танцювати до пізньої ночі під відкритим небом.

Лайнап:

22:00-23:30 – Ryabinin (hip-hop).

23:30-01:00 – Evamonkey (r’n’b).

01:00-03:00 – Solo (hip-hop, rap).

22:00- 00:00 – The Prism (trance, progressive house).

00:00-01:30 – Rubber Ducky (trap, dubstep, wobble house).

22:00-23:30 – Lozinskiy (speed garage club bass grime).

23:30-01:30 – Red Heaven (techno).

01:30-03:00 – Glother (drum&bass)

Дата: 12 вересня.

Адреса: вул. Старознесенська, 24.

13 вересня у Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького (більш відомому як Шевченківський гай) стартує ХVIІ Всеукраїнський театральний фестиваль дитячих та юнацьких колективів «Казка у гаю» . Фестиваль, який зазвичай відбувається в останні дні травня – перші дні червня, перенесли через пандемію коронавірусу. Спершу планували, що він відбудеться 12-13 вересня, а згодом дати змінили на 13 і 20 вересня. У фестивалі, крім львівських, візьмуть участь колективи із Бережан, Червонограда, Новояворівська, Рогатина та Дублян.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.