Афіша Львова: куди піти у вихідні 5-6 вересня

//

sashko

lviv_8e666

Перші осінні вихідні у Львові, як прогнозують синоптики, будуть і з сонцем, і з дощем. Але поки карантинні обмеження не є максимально жорсткими, у львів’ян і гостей міста є нагода провести вихідні цікаво та з користю. А ми в цьому допоможемо.

Виставки

kryla

У львівській галереї «Зелена Канапа» триває творчий проєкт під назвою «Крила» Олега Денисенка. Тут можна побачити найновіші твори митця, виконані на папері.

«Є легенда про те, що у давні часи, коли Земля була значно молодшою, а люди знали, як спілкуватися з небесами, жило особливе братство – Люди Літаючі. Вони могли майже все. Близькість до небес робила з них напівбогів, відкриваючи необмежені можливості. Куди вони поділися, не знає ніхто! І лишень поодинокі нащадки цих Героїв нагадують нам про Їхню бувалу досконалість…» – описують в анотації до виставки організатори.

Дата: 25 серпня – 20 вересня.

Адреса: вул.Вірменська, 7.

У «Дзизі» саме відкрили проєкт Ольги Пильник Festina lent.

dzyga

Застиглі в часі та просторі керамічні нитки завдяки художниці отримали можливість жити довше, бодай на рівні мистецького проєкту. Її текстиль ніби потрапив у ідеальний світ, де не вийде з моди на стінах виставкового залу.

Збільшуючи текстильні переплетення до гігантських розмірів і перетворюючи їх на артоб’єкти з кераміки, Оля Пильник у такий спосіб збільшує їхню вагомість, показує їхню красу та закликає змінити фокус своєї «любові» з процесу шопінгу на речі, які ми купуємо.

«Ми повинні знову полюбити свої речі», – каже Оля. І ця любов прекрасно вписується в концепцію свідомого споживання, яку пропагує сьогодні прогресивне людство. Дбаючи про кожну петельку на одязі, люблячи кожен вузлик і шов, ми повернемось до моделі «повільного споживання». А це, без перебільшення, допоможе врятувати планету від негативних наслідків людської діяльності, і fast fashion зокрема.

Адже щороку модна індустрія пришвидшує темпи зростання: порівняно з минулим століттям, споживач тепер купує на 60% більше одягу, а носить його на удвічі коротший термін. Для його виробництва зараз потрібно на 35% більше територій землі та на 50% більше води. Текстильна індустрія, що є частиною модної галузі, продукує більше вуглекислого газу, ніж авіа- та судноперевезення разом. Ця глобальна проблема, невидима на перший погляд, стосується кожного з нас і від кожного з нас залежить.

Дата: 4-27 вересня.

Адреса: вул.Вірменська, 35.

Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького пропонує до огляду виставку Олександра Ройтбурда «Хроніки чумного року», що триває у відновлених виставкових залах Львівської галереї мистецтв, де зовсім скоро розпочне свою роботу Музей модернізму – на вул. Коперника, 15.

Мобільна виставка «Хроніки чумного року» приїхала до Львова з Луцька. Це інтелектуальна рефлексія художника на геополітичні та соціокультурні обставини в Україні. Її особливо вартує оглянути поціновувачам сучасного мистецтва, а ще Ройтбурд цікавий для справжніх інтелектуалів, бо трансформував у своїй творчості рефлексію на різні покоління українських демагогів, псевдопатріотів і циніків.

Олександр Ройтбурд – відомий український живописець, куратор та культуртрегер, зараз очолює Одеський художній музей. В історію українського сучасного мистецтва увійшов ще наприкінці 1980-х як лідер одеського середовища “нової хвилі”. За його ініціативою відбулися десятки мистецьких симпозіумів, конференцій і пленерів сучасного мистецтва в Одесі. У діапазоні його творчості – станкове малярство, просторові інсталяції та акціонізм. Стилістику та образну мову більшості його творів відносять до явища постмодерної культури.

Дата: 29 липня – 20 вересня.

Адреса: вул.Коперника, 15.

Ви також можете оглянути завершальну виставку проєкту «Серія графіки «Тіні предків» і «Фотопроєкту «Я буду» Олександри Федорук. Щоправда, для цього доведеться вирушити в Підгорецький замок.

Проєкт, присвячений збереженню національного культурного надбання, є чудовою нагодою поринути в атмосферу багатої духовної та матеріальної культури України, відчути зв’язок із минулим та замислитися над майбутнім. Авторка проєкту – українська художниця та реставраторка храмового живопису Олександра Федорук. Вона презентує серію жіночих портретів, створених у самобутній авторській техніці. Поєднання портретного зображення із унікальними візерунками тла робіт створює ефект таємничості та сакральності.

Напівзруйновані пам’ятки архітектури як виставковий простір є візуалізацією занепаду матеріальної культури та гучною метафорою руйнації у сфері духовній. Жінки-берегині на кожній художній роботі Олександри Федорук закликають до пошани власного коріння.

Дата: 3 вересня – 30 жовтня.

Адреса: с.Підгірці Бродівського району.

Якщо ви ще не були на виставці «Лабіринти ЛКСФ», що триває у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики Порохова вежа, – наполегливо рекомендуємо відвідати.

Проєкт присвячений Львівській експериментальній кераміко-скульптурній фабриці, що діяла у другій половині ХХ століття у Львові й у 1960-1970-ті роки була відомою на увесь тодішній Радянський Союз та за його межами. Це напівзабуте явище визначило вектор розвитку львівської школи кераміки, скла та скульптури. Після занепаду фабрики з’ясувалося, що її твори мають шанс бути забутими, оскільки продукція ЛКСФ рідко потрапляла в музеї чи збірки.

«Фабрика була особливою платформою для розвитку творчості в тиражній сувенірній продукції і виставкових авторських екземплярах, базою, де зустрічалась радянська монументальна пропоганда пам’ятників та безмежна краса гутного скла, кераміки та інтер’єрних рішень. Сотні художників і скульпторів, незабутні роки і можливості, робота, яка приносила і гроші, і задоволення», – пишуть на сайті Артцентру Павла Гудімова, який є куратором виставки.

Дата: 21 липня – 18 жовтня.

Адреса: вул.Підвальна, 4.

Вистави, театри

foto-118-1362493237teatr3

Львівська опера, яка щойно минулими вихідними відкрила новий сезон, кличе прихильників на гала-концерти.

5 вересня тут звучатимуть «Оперні хіти». До уваги гостей – улюблені та найкращі: арії та дуети з опер Генделя, Моцарта, Верді, Сен-Санса, Пуччіні у виконанні солістів Львівської національної опери в супроводі фортепіано.

У неділю Опера запрошує на «Балет-Гала» та обіцяє справжню насолоду шанувальникам танцю, вишуканості та грації.

Артисти балету Львівської національної опери представлять найкращі балетні номери зі світових шедеврів класичної та сучасної хореографії. У програмі – фрагменти з відомих балетів «Дон Кіхот», «Лебедине озеро», «Баядерка», «Лускунчик», «Корсар», а також танцювальні номери на музику Шопена, Масканьї та інших. Виконується у супроводі фонограми за участі артистів балету театру.

*Зверніть увагу: у Львівській опері просять дотримуватися правил відвідування та протиепідемічних заходів, з якими можна ознайомитися на сайті Львівської національної опери у розділі «Візит до театру».

Дата: 5-6 вересня

Адреса: просп. Свободи, 28

Кіно

На жаль, карантин завдав чималих збитків кіноіндустрії. У Львові, зокрема, мережі Кінопалац довелося закрити зал на вул. Театральній. Але натомість сеанси відновили у кіно палаці, що на Коперника, також у центрі Львова. Тож якщо ви скучили за великим екраном, знайти щось до смаку можна.

Так, у «Коперніку» можна переглянути українсько-швейцарський художній фільм «Забуті», а 5 вересня – спецпоказ цього фільму за участі акторки Марини Кашкіної.

159655771090_5386

«Історія кохання тих, хто не забув ким є насправді, і про кого не маємо права забути ми. Коли війна нищить усе навколо: пізнавані пейзажі, знайомих людей, звичне життя – залишається стиснути кулаки і не дати зруйнувати себе. Ця боротьба об’єднала вчительку Ніну та сімнадцятирічного Андрія. Пристрасть, яка спалахнула між ними – чи не єдина зброя проти усього божевілля, що відбувається навколо. Події фільму – це не лише хроніки сьогодення, це актуальна спроба розібратися в тому, на що здатне кохання», – описують фільм його творці.

Світова прем’єра «Забутих» відбулася на Варшавському міжнародному кінофестивалі в рамках конкурсної програми «1-2», де фільм було відзначено Спеціальною премією журі. Також проєкт стрічки був представлений у рамках секції Work-in-progress Одеського міжнародного кінофестивалю, де отримав приз Українського Інституту як проєкт з найбільшим міжнародним потенціалом.

Фільм знятий у копродукції України та Швейцарії, за підтримки Міністерства культури України та Федерального управління культури Швейцарії.

Також у прокаті американсько-британська драма «Тенет» (вікове обмеження 12+) Крістофера Нолана. Екшн-трилер розповідає про події у світі міжнародного шпигунства.

А з дітлахами радимо піти на «Тролів» – ще кілька днів можна переглянути мультфільм «Тролі 2: Світове турне». Нова пригода виведе яскравих тролів далеко за межі звичного. Герої з’ясують, що, крім них, існують інші племена. Усі вони наслідують і шанують свій власний стиль: Фанк, Кантрі, Техно, Класика, Поп та Рок. На порозі нових викликів і небезпек тролі зазвучать на повну силу різними голосами.

До слова, “Тролів” можна також переглянути у Горіховому кіноцентрі, що в Горіщховому гаю (вул.Володимира Великого, 14А).

Дата: 5-6 вересня

Адреса: вул.Коперника, 9

Концерти, вечірки

fila_koncert

У час карантинних обмежень вечірки – справа ризикова. Проте у Львові таки можна підшукати, де відірватися. Ну, або просто послухати гарні пісні. Як-от у виконанні київського секстету ManSound – цими вихідними у Львівській філармонії він відзначає 25 років на сцені.

На ювілейний концерт колектив обіцяє унікальне вокальне шоу з «фірмових» і зовсім нових композицій. «Вгодити» планують любителям і класики, і джазу, і народних пісень, і популярної музики. Це також буде прощальний концерт у Львові для Володимира Сухіна, який співає в ManSound з першого дня його заснування.

ManSound – український вокальний бренд, який відомий своїм фірмовим акапельним звучанням. Вокальний колектив виступив більш ніж на 70 фестивалях світу, кожен з десяти альбомів ManSound був номінований на всесвітній «акапельний Оскар» – Contemporary A Cappella Recording Awards (CARAS).

За 25 років шоу ManSound побачили США, Тайвань, Китай, Німеччина, Австрія, Ізраїль, Голландія, Бельгія, Франція, Швейцарія, Італія, Іспанія, Польща, Словаччина, Угорщина, Словенія, Хорватія, Естонія, Литва, Грузія, Білорусь, Росія, Казахстан, Азербайджан та Молдова.

Дата: 6 вересня.

Адреса: вул.Чайковського, 7.

А ще можна провести перший осінній вікенд на !FESTrepublic. Усіх охочих запрошують на на FEST Weekend: Young fallks

«Новий сезон, нові розваги, враження та емоції. Будемо танцювати, відпочивати, кайфувати від музики, насолоджуватись їжею та напоями, ну і звісно зустрічати захід сонця», – обіцяють організатори.

Традиційно на !FESTrepublic можна випити крафтового пива, працює бар, кухня, а також Реберня, Криївка, Правда, П’яна вишня, Дзиґа, Львівські пляцки, Галицька алхімія та Перша львівська грильова ресторація м’яса та справедливости.

Окрім того, 5 вересня тут відбувається «Молодвіж» – масштабний молодіжний захід. На гостей чекають лекції та дискусії з провідними українськими політиками, зірками і спеціалістами з різноманітних сфер, гучний концерт, вечірка й інші цікаві інтерактиви.

Під час заходу відбудуться обговорення всього того, що пандемія у нас забрала і що вона нам дала. Тут буде про бізнес у посткарантинному світі, про нові стратегії СММ і розмову зі своєю цільовою аудиторією, про правильну піар-стратегію, свіжий погляд на брендинг і позиціонування бізнесу у світі, про найману працю, управління людьми і адаптацію. Також у програмі – fuckup-історії у бізнесі.

Дата: 5-6 вересня.

Адреса: вул. Старознесенська, 24

dudaryk

У Парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького 5 вересня о 12.00 – безкоштовний концерт від «Дударика» «Очі в очі». Прозвучать козацькі, стрілецькі, повстанські пісні ХХІ століття. Виступ відбуватиметься при вході, неподалік центральної арки.

Участь у концерті також беруть: гурт «Плач Єремії» – Всеволод Дячишин (Бас), Андрій Войтюк (ударні), Юрко Дуда (клавішні).

Олег Ярема (акустична гітара), Віталій Боднар (електро-гітара), Володимир Заборовський (акордеон), Зіновій Карач і Назар Лозинський (вокал).

Концерт відбувається в рамках проекту Парку Культури «Прокидання з класикою».

Відвідувачі зможуть насолодитися такими легендарними піснями як: «Гей літа орел, літа сизий», «Місяць на небі, зіроньки сяють», «Ой, на горі, на Маківці», «Човен хитається серед води», «Чуєш брате мій», «Ой, хмариться, туманиться», «Там під львівським замком», «Повіяв вітер степовий» та багато інших.

Дата: 5 вересня.

Адреса: вул.Болгарська, 4

Нагадуємо, 6 вересня у Львові вже втретє відкриють «Територію дитячого дозвілля», де можна буде обрати безкоштовні гуртки для дітей.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.