Афіша Львова: куди піти у вихідні 26-27 вересня

//

sashko

120096029_249354099770567_685360649230289012_n

Останні вересневі вихідні обіцяють львів’янам дощ і зниження температури повітря. Але це ніколи не зупиняє тих, хто хоче цікаво і корисно провести вікенд. Тож беріть парасольки й вирушайте. Куди? Обирайте серед наших пропозицій.

Виставки

111zelena_kanapa

Незвичну виставку пропонує до огляду галерея «Зелена канапа». Цими днями паралельно у польському Ґданську й у Львові відбуватимуться дві паралельні виставки еротичної серії творів львів’янина, одного з найбільш харизматичних і важливих художників сучасного мистецтва України зі Львова Сергія Савченка та польської художниці Каміли Беднарської.

У Ґданську гостей чекає “Savchenko gallery”, у Львові – галерея “Зелена канапа”.

Тож завітайте на виставку «Як компенсація нам, проте, залишається кохання» – вам сподобається.

Дата: 25 вересня – 18 жовтня.

Адреса: вул.Вірменська, 7.

У Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького триває виставка Романа Жука “Я все ж тебе кохаю… I still love you…” На виставці демонструють і роботи раннього періоду, і нові полотна автора.

Художник Роман Жук народився у Тлумачі на Івано-Франківщині, дитинство провів у Коломиї. Навчався у Львові, а останні тридцять років мешкає в Амстердамі.

«Жуку вдалося оминути відсторонену, якщо не цинічну, постмодерністичну іронію – а саме вона і є одним із найбільш визначальних маркерів та трендів постмодерну. Саме завдяки цій, закладеній у нього ще десь в коломиях, архаїці йому вдалося оминути рифи холодного до жаского постмодерну і, вхопившись у рятівне коло теплішого, більш олюдненого трансмодерну висадитися на незвідані досі береги метамодернізму. І саме в контексті метамодернізму йому прийдеться творити далі … Творчість художника Романа Жука є насправді дуже трепетним у метамодерному сенсі поверненням людського у всіх його вимірах у мистецький контекст після модерну і навіть після постмодерну. Йому вдалося обманути постмодерн – феноменально. І водночас його творчість це — повернення європейської традиції у її найкращому виконанні. В цьому останньому сенсі Роман Жук є мистцем не лише українським, бо так себе декларує, попри те, що тридцять років мешкає у Амстердамі, але насправді глибоко і закорінено європейським. Через нього на свій метамодерний спосіб промовляє як сучасність, сьогодення, так і традиція — від грецької архаїки до Мерилін Монро», – пише про художника гендиректор Нацгалереї Тарас Возняк.

Дата: 8 вересня – 31 жовтня

Адреса: вул. Стефаника, 3 (палац Лозинського)

dzyga

Цих вихідних ви також іще встигаєте в «Дзиґу» оглянути проєкт Ольги Пильник Festina lente. Нагадуємо, там можна побачити застиглі в часі та просторі керамічні нитки, які завдяки художниці отримали можливість жити довше, бодай на рівні мистецького проєкту. Мисткиня збільшила текстильні переплетення до гігантських розмірів і перетворила їх на артоб’єкти з кераміки, у такий спосіб збільшивши їхню вагомість та показавши їхню красу.

«Ми повинні знову полюбити свої речі», – каже Оля. Ця любов прекрасно вписується в концепцію свідомого споживання, яку пропагує сьогодні прогресивне людство. Дбаючи про кожну петельку на одязі, люблячи кожен вузлик і шов, ми повернемось до моделі «повільного споживання». А це допоможе врятувати планету від негативних наслідків людської діяльності, і fast fashion зокрема.

Дата: 4-27 вересня.

Адреса: вул.Вірменська, 35.

Вистави, театри

На прем’єру музичної казки «Ноїв ковчег» запрошує цієї неділі, 27 вересня, Львівська національна філармонія.

Основою нової дитячої музичної вистави «Ноїв ковчег», прем’єра якої відбудеться 27 вересня на сцені Концертного залу Людкевича, стала відома біблійна історія про Всесвітній потоп.

Головний герой вистави, Ной, рятуватиме звірят від водяної стихії та навчатиме їх бути справжніми вірними друзями. Кожна з дійових осіб уособлює певну рису характеру чи манеру поведінки, а мудрий Ной допоможе Леву, Слоненятку, Равлику, Мавпочці, Жирафі та Зебрі зрозуміти, що важливо поважати й любити одне одного, бути чесним і справедливим.

Окрім захопливих пригод, на маленьких гостей очікують також веселі ігри, пісні й танці, які супроводжуватимуть музичну подорож.

Квитки на виставу продають у касі філармонії. Дорослий – 100 грн. Дитячий – 50 грн.

Дата: 27 вересня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

opernii_stvorennya_svitu

У Львівському національному театрі опери і балету ім. Соломії Крушельницької 27 вересня – другий прем’єрний показ балету «Створення світу» Андрія Петрова (перший відбувся 20 вересня). Це перша прем’єрна постановка у новому, 121-му, сезоні.

Балет про створення Землі та перших людей – Адама і Єви, в декораціях художника Євгена Лисика постає як велична картина зародження, випробовування людства та роздумів про подальшу долю світу.

Прем’єру присвячено до 90-ліття з дня народження головного художника-постановника Львівської опери Євгена Лисика (1930-1991), який не надто відомий сучасному глядачеві, проте мистецтвознавці ставлять його в один ряд з такими видатними художниками ХХ століття, як Пабло Пікассо та Ренато Гуттузо. Саме з його оригінальними декораціями, що належать до Золотого фонду театру, відбулося поновлення балету. Вони якнайкраще підкреслюють актуальність цієї вистави і в наш час, торкаючись питань про долю людства у всепоглинаючому протистоянні зі злом.

Балет «Створення світу» артистам довелося готувати в умовах карантинних обмежень. Тому виконують його під фонограму, яку оркестр театру записав заздалегідь. І без антракту, що стало викликом для виконавців «Створення світу», адже твір вирізняється складністю для танцівників головних партій, які майже увесь час перебувають на сцені.

А 26 вересня можна завітати на комічну оперу на 1 дію «Служниця-пані» – найвідоміший твір італійського композитора Джованні Баттіста Перголезі. Комедія про симпатичну розумницю-служницю, яка зуміла закохати в себе свого хазяїна, сповнена веселощів і чарівних мелодій та подарує чудовий настрій. Виконується італійською мовою.

Дата: 26-27 вересня

Адреса: просп. Свободи, 28

До уваги глядачів! Національний театр імені Марії Заньковецької оголосив, що з 24 вересня йде на двотижневий карантин, оскільки в колективі виявили хворих з COVID-19. Усі вистави переносять, а квитки, придбані раніше, будуть дійсними.

Концерти, вечірки

kontrasti

Цього вікенду можна у Львові можна відвідати справжнісінький фестиваль. 26-й Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти», організатором якого є Львівська національна філармонія, триватиме з 25 вересня до 4 жовтня. Тема цьогорічного фестивалю – «Метаморфози-2020».

«Всупереч обставинам. Завдяки новому набутому досвіду. Адаптуючись до «нової реальності». У світі, який раптово змінився, ввівши в наше життя поняття «до карантину», сучасне мистецтво стає в аванґарді змін, трансформацій і метаморфоз нашого повсякдення», – зазначають організатори.

Фестиваль «Контрасти» обіцяє гостям:

Десять днів нової музики

Двадцять подій

Композиторські майстер-класи COURSE, лекції та семінари учасників з України, Польщі та Німеччини.

Події відбуватимуться паралельно у двох форматах: за присутності глядачів (з дотриманням всіх карантинних норм) і в трансляції наживо на інтернет-ресурсах Львівської національної філармонії.

Урочисте відкриття фестивалю – у п’ятницю, 25 вересня, о 19.00. Програму концерту-відкриття компонували з таких творів, які відображали б ідею фестивалю, відображали б у буквальному сенсі контрастність і багатогранність музики.

Увертюрою до фестивалю стане композиція «Фанфари Контрастів» для мідних духових інструментів та перкусії Блажея Вінсента Козловського, написана спеціально на замовлення «Контрастів» 2019 року, в рамках яких і відбулась її прем’єра

Партита №7 Мирослава Скорика, написана для квінтету духових інструментів, теж є доволі контрастною. Її прем’єра відбулася у 1990-х роках у виконанні Національного ансамблю солістів «Київська камерата» під орудою Валерія Матюхіна. Після цього твір виконувалися дуже рідко. Виконання Партити стане надзвичайно вагомим, адже ноти твору певний період вважалися втраченими.

Третім твором програми стане «Сумна кантата» Валентина Бібіка. У композиції відчутно глибокий зв’язок із українським фольклором, зокрема з плачами, переважають настрої страждання та самотності. Усе це митець органічно втілив із витонченим звуко-тембральним відчуттям.

Свою Камерну симфонію для дев’яти інструментів український композитор і піаніст Всеволод Задерацький написав, перебуваючи у російському Ярославлі. Це був 1940 рік, за плечима талановитого митця вже було три арешти та концтабори. Крім того, впродовж життя він через заборону не мав можливості представити свою музику публіці.

Дата: 25 вересня – 4 жовтня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Натомість FESTrepublic пропонує відвідати свято геть іншого спрямування. Цього вікенду – Сьомий фестиваль крафтового пива та вінілів Craft Beer & Vinyl Music Festival #7.

pivnii_fest_festrepablik

На фесті традиційно буде багато пива і вінілів. Організатори обіцяють: 50+ пивоварень і домашніх пивоварів з України та світу, 20+ учасників фудкорту, маркет вінілів та апаратури, дитячі майданчики з розвагами та майстерками, мистецькі проєкти та виставки, музика з вінілів різних напрямків та від різних DJ, вечірки (в тому числі і тиха), допрем’єрний показ фільму “Вусатий фанк”, концерт OT-VINTA. Тобто буде де й відпочити, й потанцювати, і поїсти, і випити крафтового пива.

Дата: 25-27 вересня

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.