Афіша Львова: куди піти у вихідні 10-11 жовтня

//

sashko

64469

До вашої уваги – підбірка подій у Львові у вихідні 10-11 жовтня.

Виставки

nacgalereya

У виставкових залах Музею модернізму Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького (вул. Коперника, 15) з 7 жовтня до 8 листопада експонуватиметься виставка Олега Тістола «60 років Незалежності».

Разом із відомими роботами з серій «Проект українських грошей», «Національна географія», «Ю.Бе.Ка» та «Гори» на виставці можна буде побачити найновіші праці, щойно привезені з майстерні, а також не експоновані раніше твори.

Виставка «60 років Незалежності» приїхала до Львова з Луцька. Хоча вона і включатиме твори з різних періодів художника, її складно назвати ретроспективною, адже Олег Тістол –людина, орієнтована на теперішнє. Так само і назва, яка на перший погляд здається прозорою і зрозумілою (цього року художнику виповнилось 60 років) – вочевидь, такою не є, адже тема незалежності та автономії є важливою та фундаментальною для всієї мистецької практики Тістола.

Олег Тістол – один із найяскравіших українських художників. У діапазоні його творчості – живопис, інсталяційні проєкти, фотографії, скульптура та художні об’єкти. Його вважають одним із лідерів «Нової української хвилі», хоча він сам позиціонує свою художню практику як «українське бароко», чи «українське необароко», і наполягає на точності формулювань.

В історію українського сучасного мистецтва Олег Тістол увійшов наприкінці 1980-х, на межі радянської та пострадянської доби, коли виник рух «культурного спротиву» і він, разом з такими художниками як Рєунов, Савадов, Сенченко, Гнилицький, Криволап, Голосій, створював абсолютно нову культурну ситуацію в країні – яскраву, свіжу, іронічну й абсолютно релевантну світовим мистецьким процесам.

У його творчій практиці синтезовано перегляд кліше радянської культури, еклектичні образи національних і радянських символів, міфи або ж утопії. Варіативність того, як він працює з одним символом протягом однієї серії, підкреслює його винахідливість як живописця і не може не вражати.

Дата: 7 жовтня – 8 листопада

Адреса: вул. Коперника, 15

У суботу, 10 жовтня, є нагода відвідати кураторську екскурсію “Зеновій Флінта: реальність та метафізика”, яку організовує Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького.

Зеновій Флінта – відомий представник українського мистецтва другої половини ХХ ст.: живописець, графік, кераміст.

Виставковий проєкт “Зеновій Флінта: реальність та метафізика” триває у Нацмузеї з 28 серпня до 28 жовтня. Він має на меті актуалізувати нове прочитання сюжетних творів Флінти 1960-1980-х років, які звикли асоціювати з офіційним мистецтвом. Виставковий проєкт, підготований на матеріалах музейної збірки НМЛ ім. Андрея Шептицького та приватних колекцій, по-новому розкриває творчість Флінти, оминаючи хибні шаблони реалізму та стереотипи прочитання сюжетів.

В основі експозиції – великоформатні сюжетні полотна зі збірки Національного музею та багато раніше не експонованих робочих начерків із родинної колекції.

Дата: 10 жовтня

Адреса: просп. Свободи, 20

У галереї “Дзиґа” – проєкт “Welcome” Данила Ковача.

Довготривалий проєкт “Welcome”, який відкрили 29 вересня, у своїй основі веде соціально-критичний характер. Піднімає тему утисків прав людини в історичному контексті та в сьогоденні.

У галереї “Дзиґа” проєкт поділяється на дві теми, які розкривають абсолютно різні історії. Такі, як радянсько-визвольний терор та ущемлення прав біженців та емігрантів. Суперечливість дуальних поглядів цих двох тем, породжують новий візуально виразний погляд на живописних полотнах Данила.

Основним елементом створення робіт є звичайні гумові килимки, що зазвичай лежать перед входом в будинки. Надруковані на полотні, вони утворюють семіотичний образ паркану (перешкоди). А на задньому плані видніється панорама, що нагадує пустий пейзаж, або безкрайнє небо, яке символізує очікування на кращі зміни.

Килимки з написом WELCOME або з іншими геометричними фігурами не виконують своєї функції, частіше вони стають просто орнаментом, прикрасою, оскільки двері зазвичай зачинені. Надруковані рапортом, вони створюють сітку, подібну до металевої огорожі.

Експозиція триватиме до 25 жовтня.

Дата: 29 вересня – 25 жовтня.

Адреса: вул. Вірменська, 35

У галереї «Зелена канапа» триває виставка «Як компенсація нам, проте, залишається кохання», про яку ми вже згадували минулого тижня. Виставка особлива тим, що у польському Ґданську й у Львові відкрили дві паралельні виставки еротичної серії творів львів’янина, одного з найбільш харизматичних і важливих художників сучасного мистецтва України зі Львова Сергія Савченка та польської художниці Каміли Беднарської.

У Ґданську гості можуть завітати у “Savchenko gallery”, а у Львові – в “Зелену канапу”.

Дата: 25 вересня – 18 жовтня.

Адреса: вул.Вірменська, 7.

У Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького триває не менш романтична виставка Романа Жука “Я все ж тебе кохаю… I still love you…” На виставці демонструють і роботи раннього періоду, і нові полотна автора.

Автор виставки художник Роман Жук народився на Івано-Франківщині, навчався у Львові, а останні тридцять років мешкає в Амстердамі. Тим більше цікавою є його творчість, яку гендиректор Нацгалереї Тарас Возняк називає «європейською традицією у її найкращому виконанні». А самого Романа Жука – «митцем не лише українським (бо так себе декларує, попри те, що тридцять років мешкає у Амстердамі), але насправді глибоко і закорінено європейським».

Дата: 8 вересня – 31 жовтня

Адреса: вул. Стефаника, 3 (палац Лозинського)

Театри, вистави

10 жовтня у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької – концерт «Моцарт – гала».

На концерті прозвучать увертюра, арії та ансамблі з трьох найвідоміших опер композитора – «Весілля Фігаро», «Так чинять всі» і «Дон Жуан». Усі три були створені у співпраці з відомим лібретистом та поетом Лоренцо да Понте, який зумів зачарувати глядачів несподіваними сюжетами, комічними та драматичними ситуаціями і яскравими персонажами. Моцарт якнайкраще втілив задуми лібретиста своїм винятковим чуттям: як музичними засобами, так і неповторними мелодіями підкреслити кожен із характерів героїв.

Солісти:

Олеся Бубела, Дар’я Литовченко, Анна Носова (сопрано).

Тетяна Вахновська, Ірина Кібартайте (мецо-сопрано).

Дмитро Кальмучин, Петро Радейко (баритони).

Дмитро Кокотко, Ігор Міхневич, Юрій Трицецький, Володимир Шинкаренко (баси).

Оркестр Львівської національної опери. Диригент – Юрій Бервецький.

Ведучий концерту – Петро Радейко.

Кіно

zagublena_v_tokio

У кінотеатрах цього вікенду можна знайти фільми на різний смак. Лише не забувайте про те, що у приміщенні потрібно одягати маску. Причому всім, навіть наймолодшим глядачам.

Якщо ви зібралися в кінотеатр з дітьми, ви можете переглянути мультфільм «Диво-курка», створений у копродукції Іспанії та Аргентини. Головною героїнею фільму стала курка, відома в іспаномовних країнах за популярною дитячою піснею.

Курці на ім’я Туру жилося не солодко, бо вона не могла знести жодного яйця! Так би Туру й бідувала, якби бабуся Ізабель не взяла її до себе на ферму. Колишня вчителька музики,Курці на ім’я Туру жилося не солодко, бо вона не могла знести жодного яйця! Так би Туру й бідувала, якби бабуся Ізабель не взяла її до себе на ферму. Колишня вчителька музики, Ізабель відкрила справжні таланти курки: Туру розуміє мову людей, має хист до музики та чарівний голос. Якось Ізабель травмувалася і її забрали до лікарні. Без своєї покровительки талановита курка жити не змогла, тож вирушила на її пошуки. Дорогою сміливця зустріне багато нових друзів, а також здобуде славу, виступаючи у цирку. До того ж і грошей заробить чимало. Ізабель відкрила справжні таланти курки: Туру розуміє мову людей, має хист до музики та чарівний голос. Якось Ізабель травмувалася і її забрали до лікарні. Без своєї покровительки талановита курка жити не змогла, тож вирушила на її пошуки. Дорогою сміливця зустріне багато нових друзів, а також здобуде славу, виступаючи у цирку. До того ж і грошей заробить чимало.

Або ж обирайте «Сімейку Бігфутів». Цей пригодницький анімаційний фільм є продовженням мультфільму «Бігфут молодший», що вийшов на екрани 2017 року.

До певного часу Адам жив з мамою та нічого не знав про свого тата. А коли тато нарешті знайшовся, то неабияк здивував хлопчика. Колись він став Бігфутом і, аби не спантеличувати оточуючих, пішов жити до лісу. Тепер батько повернувся і вони живуть повною родиною. На додачу в їхньому будинку мешкає чимало тварин, які потребували прихистку: величезний ведмідь, невгамовна білка й ціле сімейство єнотів. Адам тепер став знаменитістю через своє вміння спілкуватися з тваринами. Він хоче з користю використати свою славу, тож серйозно займається захистом довкілля. Стає відомо, що унікальному заповіднику на Алясці потрібна допомога. Родина вирішує не сидіти склавши руки, а вирушити у далеку подорож.

Трошки старшим діткам може припасти до смаку сімейна комедія «Війна з дідусем», знята за дитячим романом письменника Роберта Кіммела Сміта. Хлопчик Пітер переживає найтяжчий період у своєму життя. Нещодавно померла його улюблена бабуся. Дідусь (Роберт Де Ніро) приїхав до них. Хлопчик думав, що погостювати, але дорослі вирішили інакше. Старенький має жити з ними під одним дахом. Та ще й у Пітеровій кімнаті. Через дідуся хлопчику доведеться переселитися в тісну кімнатку на горищі. Попри любов до рідні, такі знущання дитина терпіти не хоче, тож розпочинає проти дідуся війну. Вірні друзі йому охоче в цьому допомагають. Та виявляється, що й дідусь не планує сидіти без діла. Він швидко покаже підростаючому поколінню, як потрібно відстоювати свої інтереси та свій життєвий простір.

Якщо ж шукаєте фільм не для дітей, а для себе, зверніть увагу на фільм «Загублена у Токіо». Події стрічки розгортаються в Токіо. Дівчина на ім’я Маргарет прагне забути про своє минуле, тому переїхала до Японії та викладає тут англійську у школі бортпровідників. Шанований вчитель удень, вона не вагаючись іде на ризик вночі. Маргарет є регулярною відвідувачкою місцевих готелів для кохання. Екзотичні розваги зводять її з небезпечним красенем Кадзу. Він любить домінувати, вона – коритися. Та якими б не були їхні стосунки, місцеві традиції не дозволять їм тривати довго.

В основу комедійної драми «Дружини героїв» покладено реальні події. Британський серіал «Хор» містить окрему серію про дружин військовослужбовців, яка вийшла на екрани в листопаді 2011 року. Він – про дружин військових, які відправились до Афганістану. Аби не сходити з розуму від тривоги, Кейт і Ліза організовують самодіяльний хор із дружин та подруг військовослужбовців. Невдовзі про це дізнаються місцеві ЗМІ – і їхня ініціатива стає популярною. Колектив запросили співати на урочистостях з нагоди Дня збройних сил Великобританії, де буде присутньою сама королева.

Комедійна драма «Історія Девіда Копперфілда» – це ще одна екранізація, десята за рахунком, твору Чарльза Діккенса. Ім’я головного героя в сучасному світі асоціюється передусім з відомим ілюзіоністом. Насправді ж фокусник узяв собі псевдонім на честь персонажа книги Діккенса.

Девід Копперфільд народився через кілька місяців після смерті свого батька. Саме через це він рано подорослішав. Його мама одружилася, коли хлопчику було 7 років. Вітчим ніколи не мав теплих почуттів до Девіда, тож віддав його працювати на фабрику. Минуло багато років, перш ніж хлопчина дізнався про смерть матері. Добре, що йому надала прихисток рідна тітка. Поряд із нею та її дивакуватим чоловіком сумувати не доведеться. Усе це допомогло загартувати міцний характер – саме те, що треба для молодого письменника.

Кримінальний бойовик «Чесний злодій» – про грабіжника банків Тома Картера, неабиякого майстра своєї справи. Як не дивно, він тримає свої статки в банку – а в нього набралося аж 7 мільйонів доларів. Так тривало б і далі, проте співробітниця того банку, чарівна Енні, змінила його світогляд. Закохавшись у жінку, він захотів жити звичним спокійним життям. Навіть планував здатися поліції, проте зрозумів, що там орудують набагато небезпечніші злочинці, аніж він сам. Тепер Тому доведеться зі зброєю в руках відстоювати своє право чесно жити далі.

Концерти, вечірки

filarmoniya_barvinskii

У філармонії 10 жовтня – концерт-вистава + онлайн-трансляція «Барвінський. Повернення в Україну».

Подія стане першим етапом масштабного проєкту із повернення музики Барвінського у міста України, адже ця широко відома та шанована постать у Львові, поки що є малознаною в інших куточках країни.

«Василь Барвінський – з велетнів. Вони – Сковорода, Шевченко, Леся Українка, Барвінський, Стус… – досі в своїм краю не пізнані. Ця робота – мій простий людський уклін вдячності. За науку шляхетності. Воїни цієї землі, служителі і оборонці Любові, залишаються беззахисними – і перемагають. Дванадцять солоспівів чинять Учту і ми причащаємося Бога-України-себе самих», – пише авторка проєкту Наталія Половинка.

У програмі заходу – солоспіви Василя Барвінського в оркестровій версії Богдани Фроляк. Також відбуватиметься трансляція на ютуб-каналі філармонії. Подія відбувається в рамках програми “Фокус на культуру” Управління культури Львівської міської ради.

Дата: 10 жовтня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.