Афіша Львова: куди піти у вихідні 3-4 жовтня

//

sashko

lviv777

Перші вихідні жовтня не потішать дуже теплою погодою, проте дощі, які лили у Львові фактично увесь тиждень, мають трохи вщухнути. Тож саме час виходити на свіже повітря і провести вікенд з користю для тіла й душі. Не забувайте про карантинні обмеження, а ми вам нагадаємо, що й де можна побачити цими днями у Львові.

Виставки

У галереї “Дзиґа” – проєкт “Welcome” Данила Ковача.

Довготривалий проєкт “Welcome”, який відкрили 29 вересня, у своїй основі веде соціально-критичний характер. Піднімає тему утисків прав людини в історичному контексті та в сьогоденні.

У галереї “Дзиґа” проєкт поділяється на дві теми, які розкривають абсолютно різні історії. Такі, як радянсько-визвольний терор та ущемлення прав біженців та емігрантів. Суперечливість дуальних поглядів цих двох тем, породжують новий візуально виразний погляд на живописних полотнах Данила.

Основним елементом створення робіт є звичайні гумові килимки, що зазвичай лежать перед входом в будинки. Надруковані на полотні, вони утворюють семіотичний образ паркану (перешкоди). А на задньому плані видніється панорама, що нагадує пустий пейзаж, або безкрайнє небо, яке символізує очікування на кращі зміни.

Килимки з написом WELCOME або з іншими геометричними фігурами не виконують своєї функції, частіше вони стають просто орнаментом, прикрасою, оскільки двері зазвичай зачинені. Надруковані рапортом, вони створюють сітку, подібну до металевої огорожі.

Експозиція триватиме до 25 жовтня.

Дата: 29 вересня – 25 жовтня.

Адреса: вул. Вірменська, 35

У галереї «Зелена канапа» триває виставка «Як компенсація нам, проте, залишається кохання», про яку ми вже згадували минулого тижня. Виставка особлива тим, що у польському Ґданську й у Львові відкрили дві паралельні виставки еротичної серії творів львів’янина, одного з найбільш харизматичних і важливих художників сучасного мистецтва України зі Львова Сергія Савченка та польської художниці Каміли Беднарської.

У Ґданську гості можуть завітати у “Savchenko gallery”, а у Львові – в “Зелену канапу”.

Дата: 25 вересня – 18 жовтня.

Адреса: вул.Вірменська, 7.

У Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького триває не менш романтична виставка Романа Жука “Я все ж тебе кохаю… I still love you…” На виставці демонструють і роботи раннього періоду, і нові полотна автора.

Автор виставки художник Роман Жук народився на Івано-Франківщині, навчався у Львові, а останні тридцять років мешкає в Амстердамі. Тим більше цікавою є його творчість, яку гендиректор Нацгалереї Тарас Возняк називає «європейською традицією у її найкращому виконанні». А самого Романа Жука – «митцем не лише українським (бо так себе декларує, попри те, що тридцять років мешкає у Амстердамі), але насправді глибоко і закорінено європейським».

Дата: 8 вересня – 31 жовтня

Адреса: вул. Стефаника, 3 (палац Лозинського)

Театри, вистави

Львівському оперному театру 4 жовтня виповнюється 120 років. З нагоди 120-ліття із дня відкриття театру відбудеться Урочиста академія та святковий Гранд-концерт, 3 і 4 жовтня.

Прозвучать найвідоміші фрагменти світової класики та української музики – з опер Ваґнера, Пуччіні, Гуно, Верді, Данькевича, Мейтуса, Скорика, Станковича, прем’єри яких стали вагомими музичними подіями впродовж 120-річної історії театру.

4 жовтня перед музичною програмою Гранд-концерту, лунатимуть привітання з нагоди 120-річчя театру від представників влади, директорів українських театрів, а також відбудеться нагородження працівників Львівської національної опери.

Дата: 3-4 жовтня

Адреса: просп. Свободи, 28

До уваги глядачів! Національний театр імені Марії Заньковецької оголосив, що з 24 вересня йде на двотижневий карантин, оскільки в колективі виявили хворих з COVID-19. Усі вистави переносять, а квитки, придбані раніше, будуть дійсними.

Кіно

У кінотеатрах цього вікенду можна знайти фільми на різний смак. Лише не забувайте про те, що у приміщенні потрібно одягати маску. Причому всім, навіть наймолодшим глядачам.

Якщо вам до вподоби фантастика – перегляньте стрічку 2067 (12+). Події фільму розгортаються у майбутньому. Людство зробило великий крок уперед у технологічному розвитку, проте жахливо занедбало природу. Найбільша проблема мешканців планети – нестача повітря. Через неможливість вільно дихати кількість населення стрімко зменшується. До наукового центру приходить послання з майбутнього з проханням відправити в подорож у часі хлопця на ім’я Ітан Вайт. Хлопець не відчуває себе героєм-рятівником, проте не має вибору. У дитинстві Ітан багато часу проводив зі своїм батьком, науковцем. Можливо цих уривків знань, отриманих в дитинстві, вистачить, аби врятувати світ від швидкої загибелі.

Також цих вихідних можна переглянути фільм жахів «Прокляття Роуз» режисера Брендона Слеглі. Вільям настільки глибоко вражений побаченим у боях Першої світової війни, що повернувшись додому, вбиває всю свою родину, а потім і себе. Вижила тільки його донька Роуз, яку відправили жити до жіночого монастиря. Минуло 8 років, і вона свідомо хоче пов’язати своє життя з обителлю. Але коли до прийняття чернечих обітниць лишається зовсім мало часу, Роуз починає відчувати на собі вплив тих самих демонів, що колись роздирали зсередини її батька.

Стрічка «Гренландія» – про комету, яка наближається до Землі. Учені очікують, що уламки падатимуть у океан. Їхні прогнози хибні, і масштабні руйнування, а з ними і смерті тисяч людей вже почалися. За уточненими прогнозами, пережити цю страшну подію можливо лише в бункері, розташованому у Гренландії. Для Джона й Еллісон завжди на першому місці стояла турбота про сина. Тому вони без роздумів вирушають у дорогу та зроблять усе, щоб дістатися до укриття.

Події романтичної мелодрами «Після сварки» (вона є екранізацією другої частини однойменного роману Анни Тодд та продовженням фільму «Після», що вийшов на екрани 2019-го) розпочинаються після показаного в першій частині фільму. Тесса в розпачі після усього, що їй довелося пережити через поведінку Хардіна. Дівчина вирішує розпочати нове життя, у якому не буде ані самого Хардіна, ані жодних згадок про нього. Новий колега Тревор виявляє інтерес до неї. І не лише він. Проте забути Хардіна не так просто, як хотілося б. Та й сам хлопець не хоче залишати все, як є, і прагне налагодити стосунки з Тессою.

Якщо ж ви вирішили піти в кінотеатр з дітьми, то цього вікенду для них теж є непоганий вибір. Найменшим припаде до вподоби, наприклад, анімація «Сімейка Бігфутів» – продовження мультфільму «Бігфут молодший», що вийшов на екрани 2017 року.

До певного часу Адам жив з мамою та не знав нічого про свого тата. Та коли тато нарешті знайшовся, то неабияк здивував хлопчика. Колись він став Бігфутом і, щоб не спантеличувати оточуючих пішов жити до лісу. Тепер батько повернувся і вони живуть повною родиною. На додачу в їхньому будинку мешкає чимало тварин, які потребували прихистку: величезний ведмідь, невгамовна білка та ціле сімейство єнотів. Сам Адам тепер став знаменитістю через своє вміння спілкуватися з тваринами. Він хоче з користю використати свою славу, тож серйозно займається захистом довкілля. Стає відомо, що унікальному заповіднику на Алясці потрібна допомога. Родина вирішує не сидіти склавши руки, а вирушити у далеку подорож.

Іще один мультик, який сподобається малечі, – «Белла Бінго. Курячий забіг».

kuryachii_zabig

Непосидюча дівчинка на ім’я Елла живе в невеличкому містечку. Зі своїм найкращим другом Генрі вони вигадують собі безліч розваг. Як ось, наприклад, збудувати власний цирк. Діти навіть знайшли, кого запросити виступити. Та планам не судилося здійснитися.

Також досі можна побачити другу частину відомих «Тролів» – «Тролі 2: Світове турне». Події розгортаються через чотири роки відтоді, як Мачок разом зі своїми друзями врятували рідний край від огидних бергенів. Аж раптом Мачок та Пагін з’ясовують, що вони не єдині тролі в цьому світі. Понад те – музика, яка їм подобається, подобається далеко не всім тролям. І серед усього цього розмаїття знайшовся завзятий рокер, який хоче позбирати струни з усіх тролячих світів, аби здобути небачену силу.

Трішки старшим дітям може сподобатися сімейна комедія «Війна з дідусем» про хлопчика Пітера, який переживає найтяжчий період у своєму життя. Нещодавно померла його улюблена бабуся, а дідусь приїхав до них. Відтепер дідусь житиме з ними під одним дахом, та ще й у Пітеровій кімнаті. Через це хлопчику доведеться переселитися у тісну кімнатку на горищі. Попри любов до рідні, такі знущання дитина терпіти не хоче, тож розпочинає проти дідуся війну. Вірні друзі йому охоче в цьому допомагають. Та й дідусь не планує сидіти склавши руки…

Або ж перегляньте з дітьми пригодницький фільм «Таємничий сад». Десятирічна дівчинка Мері Ленокс залишилася сиротою і тепер житиме зі своїм дядьком у його маєтку в Англії. Величезний будинок – тихий і похмурий, а дядько не любить галасу і забороняє їй не лише гуляти околицями, а й узагалі бути десь, окрім своєї кімнати. Проте допитливість дівчинки бере гору і вона знаходить ключ від дивовижного саду, де здійснюються всі бажання.

Концерти, вечірки

Цих вихідних у Львові завершується 26-й Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти», організатором якого є Львівська національна філармонія. Нагадаємо, тема цьогорічного фестивалю співзвучна з подіями 2020-го – «Метаморфози-2020».

У суботу на глядачів чекає традиційна спеціальна фестивальна подія Фестивалю«Ніч Контрастів», яка цього року також зазнала «метаморфоз» та отримала назву «[не] Ніч Контрастів».

Подія розпочнеться о 14:00 і триватиме до 23:00. Її концепція залишається незмінною: виконавці представлять найновіші тенденції в сучасній інструментальній та електронній музиці. Також у рамках цього проєкту відбудеться фінальний концерт композиторських майстер-класів COURSE.

Водночас відбуватиметься онлайн-трансляція події на Youtube-каналі Львівської національної філармонії, яка буде доступною для перегляду виключно під час події.

4 жовтня в рамках фестивалю на глядачів чекають «Метаморфози просвітленої ночі». Виконавці:

У програмі:

Ріхард Штраус (DE / 1864-1949). «Метаморфози» для двадцяти трьох струнних solo (1945).

Арнольд Шенберґ (AT / 1874-1951). «Просвітлена ніч» тв.4 (1899).

Онлайн-трансляція цієї події також відбуватиметься на Youtube-каналі Львівської національної філармонії й буде доступна для перегляду виключно під час події.

Дата: 25 вересня – 4 жовтня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

У суботу, 3 жовтня, !FESTrepublic запрошує на тиху вечірку на терасі. Гостям обіцяють різноплановий лайн-ап, в якому кожен знайде музику до смаку.

Про формат вечірки: кожен гість отримує персональні навушники, є три хвилі з музикою різного стилю, де можна обрати стиль собі до вподоби й танцювати до пізньої ночі під відкритим небом.

Початок – 21:00. Перша година безкоштовна, далі – 100 грн

4 жовтня о 19:30 у !FESTrepublic – «Осінній Джаз Просто Неба».

Програму підготували учасники проекту ShockolaD (Ігор Гнидин, Анастасія Литвинюк, Андрій Кохан) разом з неймовірним співаком Paul Komolafe з Нігерії.

Разом музиканти створили дуже оригінальну джаз, фанк, фюжн, соул програму з відомих світових хітів легендарних музикантів – Майкла Джексона, Біла Візерса та багатьох інших.

Ігор Гнидин зазначив, що Пол Комолафе, який вніс свіже дихання, енергію та колорит музики соул, стане родзинкою концертної програми. Пол останніми роками проживає у Львові і співає як вокаліст, засновник та лідер госпел-хорів у Християнських середовищах України та світу.

Проєкт Shockolad – це тандем відомих в Україні та Європі львівських джазових музикантів, композиторів – барабанщика Ігоря Гнидина й піаністки Анастасії Литвинюк, які разом співпрацюють і творять багато музики з різними талановитими та відомими музикантами.

До проекту доєднується відомий басист, викладач та блюзмен Андрій Кохан, який є невід’ємною його частиною.

Дата: 3-4 жовтня

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.